ΚΛΙΜΑΚΑ: Περισσότερες από 500 αυτοκτονίες ετησίως στην Ελλάδα
Η 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 δέχθηκε 20.750 κλήσεις το 2023.
Με αφορμή την καθιέρωση της 10ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, σοκάρουν τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για τις αυτοκτονίες που σημειώνονται ετησίως στην Ελλάδα, καθιστώντας πιο αναγκαίες από ποτέ τις δράσεις για την πρόληψη του φαινομένου.
Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ, με πολυετή παρουσία στον χώρο της ψυχικής υγείας, καλεί τους θεσμικούς φορείς, τους επαγγελματίες και ολόκληρη την κοινωνία να ενωθούν σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, σύνθημα, «Κοινή Ευθύνη, Ουσιαστική Δράση-Ας ανοίξουμε έναν υπεύθυνο διάλογο».
Στο πλαίσιο αυτό η ΚΛΙΜΑΚΑ υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού υπενθυμίζοντας ότι η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί. «Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός. Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί», αναφέρει η ΚΛΙΜΑΚΑ.
Οι δράσεις ξεκίνησαν 3 Σεπτεμβρίου από τις πλατείες Συντάγματος και Κεραμεικού και θα κορυφωθούν με την κεντρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο (11:00-13:00).
Στην εκδήλωση θα ανακοινωθεί και η έναρξη πιλοτικής εφαρμογής του πρώτου προγράμματος πρόληψης αυτοκτονιών εντός δημόσιας μονάδας υγείας στην Ελλάδα, την οποία θα χαιρετήσει με μήνυμα η Διεθνής Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.
Αυτοκτονίες στην Ελλάδα: Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η αυτοκτονία αποτελεί την μοναδική θανατηφόρο ψυχιατρική κατάσταση, με περίπου 500 θανάτους ετησίως στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αφήνοντας πίσω πάνω από 5.000 πενθούντες κάθε χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, οι αυτοκτονίες, διαχρονικά, είναι πολύ περισσότερες λόγω της υποκαταγραφής, ενώ οι μη θανατηφόρες απόπειρες εκτιμάται ότι είναι έως και 20 φορές περισσότερες από τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες, αναφέρει η ΚΛΙΜΑΚΑ.
Τα στοιχεία:
* Η 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 δέχθηκε 20.750 κλήσεις το 2023
* Το 2021 αυτοκτόνησαν 467 άνθρωποι (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ)
* Περισσότερο από το 25% των αυτοκτονιών δεν καταγράφονται
* Οι μη θανατηφόρες απόπειρες είναι έως και 20 φορές περισσότερες από τις καταγεγραμμένες
* Τα έτη 2022-2023 και 2024 τουλάχιστον 1.500 άτομα έχουν αυτοκτονήσει σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ
* 100 άτομα έχουν αυτοκτονήσει σε Μονάδες Υγείας την τελευταία δεκαετία (2013-2023)
* 56 από αυτές τις αυτοκτονίες είναι καταγεγραμμένες μόνο την τελευταία πενταετία (2019-2023)
* 72 αυτοκτονίες έχουν γίνει σε φυλακές ή κρατητήρια από το 2014 έως σήμερα
* 78 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και 52 των ενόπλων δυνάμεων ή στρατεύσιμοι έχουν αυτοκτονήσει από το 2014 έως σήμερα
* Την ίδια περίοδο έγιναν 57 αυτοκτονίες έχουν γίνει σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 163 σε σημεία γνωστά ως hotspots αυτοκτονίας
Οι δράσεις πρόληψης
Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας να ενσωματώσει καινοτόμες μεθόδους πρόληψης, παρέχοντας εξατομικευμένες παρεμβάσεις που βασίζονται στις πιο σύγχρονες εξελίξεις των νευροεπιστημών και της επιγενετικής. Αυτές οι παρεμβάσεις δίνουν έμφαση στην αναγνώριση των αναγκών του κάθε ατόμου, την πρόληψη μέσα από προσυμπτωματικούς ελέγχους, και την έγκαιρη παρέμβαση σε κρίσιμες καταστάσεις.
Το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργούν η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 καθώς και το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, αποτελεί τη μοναδική Μονάδα Ψυχική Υγείας στη χώρα η οποία, εδώ και περισσότερα από 16 χρόνια αναπτύσσει εξειδικευμένες υπηρεσίες, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο στα πεδία της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών. Η Μονάδα λειτουργεί με την εποπτεία και χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας και αποτελεί τον εθνικό εκπρόσωπο φορέα στη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (IASP).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr