Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες: Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού πριν την ψήφιση του φορολογικού

Η επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για συνάντηση προκειμένου να εκθέσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες: Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού πριν την ψήφιση του φορολογικού Freepik

Παρέμβαση πρωθυπουργού για το φορολογικό ζητούν δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως προκύπτει από τη σχετική επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Ελευθέρων Επαγγελματιών- Επιστημόνων- Επαγγελματοβιοτεχνών- Εμπόρων προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρουν σε αυτή επιθυμούν «να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή των προωθούμενων μέτρων και να ζητήσουμε θεσμικά την παρέμβασή σας για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα».

Ζητούν δε να υπάρξει συνάντηση πριν την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, δεδομένου ότι η δημόσια διαβούλευση επ’ αυτού έληξε την περασμένη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023.

«Επί των θεμάτων αυτών έχουμε καταθέσει ήδη αρμοδίως τις προτάσεις μας, τις οποίες θέλουμε να σας καταστήσουμε γνωστές. Μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης και πριν την ψήφιση του σχεδίου νόμου» αναφέρεται στην επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής.

Παρέμβαση πρωθυπουργού για το φορολογικό: «Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο» λένε

Στο πλαίσιο του αιτήματος για συνάντηση, οι δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως «είναι προφανές ότι, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων, με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις πραγματικές του δυνάμεις».

Ζητούν παρέμβαση πρωθυπουργού για το φορολογικό

Freepik

Αντιθέτως, τονίζουν ότι «δεν χωρά αμφιβολία ότι τα οριζόντια μέτρα και η φορολόγηση για εισοδήματα που δεν έχουν αποκτηθεί δημιουργούν αδικίες. Όπως άδικος είναι και ο συλλήβδην χαρακτηρισμός των ελευθέρων επαγγελματιών ως φοροφυγάδων».

«Τα μέτρα πλήττουν υπέρμετρα την μεσαία τάξη»

Για πλήγμα στη μεσαία τάξη αλλά και ταύτιση με αυθαίρετα κριτήρια των ελεύθερων επαγγελματιών με μισθωτούς κάνει λόγο η Συντονιστική Επιτροπή στην επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως σημειώνουν τα προωθούμενα μέτρα «πλήττουν υπέρμετρα την μεσαία τάξη, χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασκούν ατομικά την δραστηριότητά τους. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι ο προσδιορισμός του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος γίνεται με εντελώς αυθαίρετα κριτήρια, αφού ταυτίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τους μισθωτούς, ενώ είναι γνωστό ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες, όπως έχει κρίνει, άλλωστε, και το Συμβούλιο της Επικρατείας».

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ