Κοινό μέτωπο δικαστών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών υπαλλήλων για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Επισφραγίστηκε η κοινή στάση στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν οι επικεφαλής των φορέων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κοινό μέτωπο δικαστών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών υπαλλήλων για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη dikastiko.gr

Μία δικαστική γραμμή Μαζινό διαμόρφωσαν δικηγόροι, δικαστικοί λειτουργοί, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί υπάλληλοι και επιμελητές ενόψει των πρωτοβουλιών που φέρεται να ετοιμάζεται να αναλάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Στο ίδιο τραπέζι διαλόγου για τη Δικαιοσύνη κάθισαν το περασμένο 24ωρο σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε , σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, μεταξύ της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Μαργαρίτας Στενιώτη, Πρόεδρου Εφετών καθώς και του εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης κ. Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη, Εφέτη, με τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Δημήτριο Βερβεσό, τον Πρόεδρο της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας κ. Γεώργιο Ρούσκα, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας κ. Γεώργιο Διαμάντη και τη Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας κ. Μαρία Μπρουζούκη.

Γραμμή Μαζινό από τους δικαστικούς και δικηγορικούς φορείς

Δεν ελήφθη απόφαση, αλλά το μήνυμα που εξέπεμψαν οι φορείς ήταν πως από τούδε και στο εξής θα διαμορφώσουν μία ενιαία γραμμή έναντι των προβλημάτων της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr στο πλαίσιο της συνάντησης (παρ΄ότι δεν ανακοινώθηκε επισήμως) τέθηκαν και  ζητήματα όπως η μεταφορά δικαστικής ύλης σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους, η μετακύλιση υποθέσεων από τα Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία, αλλά και η ενδεχόμενη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Δικαστηρίων.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση αυτή τέθηκαν οι βάσεις ενός θεσμικού διαλόγου που αφορά την απονομή της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα δεδομένα της νέας ψηφιακής εποχής, και τη διασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών (γραμματειακή υποστήριξη, υποδομές, ψηφιοποίηση κλπ) για μια ταχεία και αποτελεσματική Δικαιοσύνη, που αποτελεί εγγυήτρια των ατομικών δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής.

Παράλληλα, εκφράστηκε η δέσμευση να συνεχίσουν το θεσμικό διάλογο με σκοπό την από κοινού επίλυση των δυσλειτουργιών που παρατηρούνται στο χώρο της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην άμεση δημιουργία ιατρείου στο Πρωτοδικείο και Εφετείο Αθηνών καθώς και στο επείγον και επίκαιρο θέμα της δυσλειτουργίας αρκετών εκ των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποθηκοφυλακείων της χώρας.

Για πρώτη φορά, όπως επισημαίνεται, με πρωτοβουλία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ξεκινά ο αναγκαίος και ουσιαστικός διάλογος για τη βελτίωση των όρων απονομής της Δικαιοσύνης, που απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και αλληλοσεβασμό του θεσμικού ρόλου όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Αλλαγές στη Δικαιοσύνη

dikastiko.gr

Η ανακοίνωση των φορέων μετά τη συνάντηση

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αθήνα, 14/07/2023

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 14-7-2023, στα γραφεία της Ένωσης Δικαστών και

Εισαγγελέων, σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, συνάντηση της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Μαργαρίτας Στενιώτη, Πρόεδρου Εφετών καθώς και του εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης κ. Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη, Εφέτη, με τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Δημήτριο Βερβεσό, τον Πρόεδρο της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας κ. Γεώργιο Ρούσκα, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας κ. Γεώργιο Διαμάντη και τη Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας κ. Μαρία Μπρουζούκη.

Κατά τη συνάντηση αυτή τέθηκαν οι βάσεις ενός θεσμικού διαλόγου που αφορά την απονομή της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα δεδομένα της νέας ψηφιακής εποχής, και τη διασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών (γραμματειακή υποστήριξη, υποδομές, ψηφιοποίηση κλπ) για μια ταχεία και αποτελεσματική Δικαιοσύνη, που αποτελεί εγγυήτρια των ατομικών δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, οι Πρόεδροι δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν το θεσμικό διάλογο με σκοπό την από κοινού επίλυση των δυσλειτουργιών που παρατηρούνται στο χώρο της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην άμεση δημιουργία ιατρείου στο Πρωτοδικείο και Εφετείο Αθηνών καθώς και στο επείγον και επίκαιρο θέμα της δυσλειτουργίας αρκετών εκ των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποθηκοφυλακείων της χώρας.

Για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ξεκινά  ο αναγκαίος και ουσιαστικός διάλογος για τη βελτίωση των όρων απονομής της Δικαιοσύνης, που απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και αλληλοσεβασμό του θεσμικού ρόλου όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Μαργαρίτα Στενιώτη, Πρόεδρος Εφετών, Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Δημήτριος Βερβεσός, Πρόεδρος Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας

Γεώργιος Ρούσκας, Πρόεδρος Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας (ΣΕΣΣΕ)

Γεώργιος Διαμάντης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας

Μαρία Μπρουζούκη, Γ.Γ. Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας

Γ. Φλωρίδης: Δεν φοβόμαστε να συγκρουστούμε, αλλά προτιμούμε την σύγκλιση και την συναίνεση

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης είχε πάντως χαρακτηρίσει εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι της έναρξης του διαλόγου με όλους τους θεσμικούς φορείς της Δικαιοσύνης. Όπως ανέφερε:

«…Οι αλλαγές και οι αναγκαίες τομές στην Ελληνική Δικαιοσύνη, αφορούν πρωτίστως παθογενείς καταστάσεις, διαδικασίες και διαχρονικές ελλείψεις και όχι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων που διακονούν και κοινωνούν τον θεσμό… Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αντιλαμβάνονται την μεταρρυθμιστική παρέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης, ως πολιτική προσθετικού αθροίσματος, όπου όλοι οι βασικοί συντελεστές του Τομέα, έχουν να κερδίσουν.

Ο Γόρδιος Δεσμός της καθυστέρησης, που μεταπίπτει σε αρνησιδικία, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια προωθητική συνεργασία Δικαστών, Δικηγόρων, Δικαστικών Υπαλλήλων, Συμβολαιογράφων και Δικαστικών Επιμελητών, με τη στήριξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης και όλοι μπορούν να κερδίσουν, εφόσον δουν τη μεγάλη εικόνα που περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μέσα από τη βελτίωση της λειτουργίας κεντρικών πολιτειακών θεσμών, την πρόσβαση και την παροχή δικαιοσύνης στους Έλληνες πολίτες και την εξυπηρέτηση μειζόνων εθνικών προτεραιοτήτων, όπως η οικονομική ανάταξη και η ανάπτυξη της χώρας.

Όμως, οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, δεν περιέχουν υποχρεωτικά και κατ’ ανάγκην μεγάλες συγκρούσεις.

Ο αναγκαίος και οργανωμένος διάλογος, οφείλει να αναδεικνύει τα σημεία σύγκλισης, τα οποία στην περίπτωση για την οποία μιλάμε, υπερτερούν καθοριστικά των όποιων διαφορών. Τα σημαντικά στοιχεία μιας μεταρρύθμισης, γίνονται κτήμα των ενδιαφερομένων για να συμβάλλουν στην τελική διαμόρφωσή τους, ενώ ταυτόχρονα, γίνονται και κτήμα του λαού, που είναι ο τελικός μας κριτής, μέσα από μία εκτεταμένη ενημέρωσή του. Ο λαός πρέπει να γνωρίζει κάθε στιγμή πώς τοποθετείται ο καθένας μας για τους στόχους μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Τίποτα εν κρυπτώ!»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ