Σάββατο 18 Μαϊου 2024

“Κόκκινη κάρτα” για την εξαίρεση από τα κατασκηνωτικά προγράμματα παιδιών που έχασαν τον γονέα τους

Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη. Προβλέπεται πλέον πως περιλαμβάνονται τα παιδιά συνταξιούχων γονέων και τους ασφαλισμένους - λόγω θανάτου του γονέα τους - ανηλίκους 6-16 ετών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Κόκκινη κάρτα” για την εξαίρεση από τα κατασκηνωτικά προγράμματα παιδιών που έχασαν τον γονέα τους Eurokinissi

Μία πρωτοφανής υπόθεση όπου μητέρα ανηλίκου δεν μπόρεσε να συμπεριλάβει το ανήλικο τέκνο στα κατασκηνωτικά προγράμματα, βάσει των παροχών που προβλέπονταν για τον θανόντα σύζυγό της βλέπει το φως της δημοσιότητας

Ειδικότερα, μητέρα ανηλίκου απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη διαμαρτυρόμενη για την απόρριψη του παιδιού της από το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΕΦΚΑ, καθώς το παιδί ήταν ασφαλισμένο στον φορέα λόγω σύνταξης από τον θανόντα πατέρα του.

Όπως προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης, βάσει απόφασης του ΔΣ του ΕΦΚΑ -εγκεκριμένης από το Υπουργείο Εργασίας- δικαιούχοι ήταν μόνο τα τέκνα ενεργών ασφαλισμένων και έτσι αποκλείονταν τα παιδιά των ασφαλισμένων συνταξιούχων κι εκείνα που ήταν ασφαλισμένα μέσω του θανόντος γονέα τους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στον ΕΦΚΑ επισημαίνοντας ότι παιδιά και μονογονείς λόγω χηρείας που αποτελούν κοινωνικά ευάλωτο πληθυσμό παραμένουν τελικά εκτός του σχετικού πλαισίου κατασκηνωτικών παροχών, παρότι τα παιδιά είναι ασφαλισμένα μέσω του συνταξιούχου/θανόντος γονέα.

Κατασκηνωτικά προγράμματα

grafeiotypoy

Κατασκηνωτικά προγράμματα: Άνιση μεταχείριση ασφαλισμένων

Ο Συνήγορος τόνισε ότι πέραν του γεγονότος ότι η κατασκηνωτική παροχή των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης προβλέπεται και για τα παιδιά συνταξιούχων σύμφωνα με το άρ. 10 του ν. 1276/82, η εξαίρεση αυτή, με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού, αποτελεί άνιση μεταχείριση ασφαλισμένων και των τέκνων τους και έρχεται σε αντίθεση με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, αλλά και με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ν. 2101/1992).

Η ανεξάρτητη Αρχή απέστειλε επανειλημμένα έγγραφα, ζητώντας την τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, προκειμένου να προβλέψει την παροχή των παιδικών κατασκηνώσεων και για τα τέκνα -ηλικίας 6 έως 16 ετών- των συνταξιούχων/θανόντων γονέων.

Κατασκηνωτικά προγράμματα

Eurokinissi

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, η υπόθεση είχε επιτυχή έκβαση με την έκδοση απόφασης του ΔΣ του ΕΦΚΑ για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα 2023, εγκεκριμένης από το Υπουργείο Εργασίας, η οποία περιλαμβάνει πλέον τα παιδιά συνταξιούχων γονέων και τους ασφαλισμένους – λόγω θανάτου του γονέα τους – ανηλίκους 6-16 ετών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ