Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Κομισιόν: Άμεση μετεγκατάσταση 5.500 ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κομισιόν: Άμεση μετεγκατάσταση 5.500 ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα

“Ένα ασφαλές μέρος” για τα πεντέμισι χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, εγγυάται η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποστολή την οποία καλείται να φέρει εις πέρας η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson.

Αναμφισβήτητα η τραγωδία των ασυνόδευτων παιδιών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια του προσφυγικού προβλήματος, κάτι που διαπίστωσε ιδίοις όμασσι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην Ελλάδα, η Πρόεδρος της επιτροπής Ursula von der Leyen. Η γυναικεία ευαισθησία της Der Leyen δεν έμεινε ασυγκίνητη από την κατάσταση αυτών καθ’ αυτών των ασυνόδευτων αλλά και από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η xώρα μας, η οποία αναζητά εναγωνίως λύσεις για το ευαίσθητο ζήτημα της μετεγκατάσταση τους.

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη της Ursula von der Leyen και των άλλων επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών στον Έβρο, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ευρωπαϊκή επιτροπή αναλαμβάνει τη πρωτοβουλία για τα ασυνόδευτα. Αποστολή της Johansson.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ανέθεσε στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson να αναλάβει αυτή την αποστολή. Η κυρία Johansson θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και άλλους υπεύθυνους, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τη μετεγκατάσταση των περίπου 5.500 ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να παράσχει πρόσθετη οικονομική βοήθεια στα κράτη-μέλη γι’ αυτό το σκοπό, ενώ την άνοιξη θα οργανώσει ειδική συνάντηση για τη μετεγκατάσταση.

Η κυρία von der Leyen δήλωσε: «Χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά φθάνουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Η προστασία τους είναι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γι’ αυτό ακριβώς ζήτησα από την Επίτροπο Johansson να μεταβεί στην Ελλάδα ώστε να βρεθούν λύσεις που διασφαλίζουν την προστασία τους. Η Επίτροπος Johansson κι εγώ θα εργαστούμε στενά με τα Κράτη-Μέλη ώστε να βρούμε ένα ασφαλές μέρος γι’ αυτά τα παιδιά».

Ανάγκη από Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: « Επί πολλούς μήνες η ελληνική κυβέρνηση έχει επισημάνει την τραγωδία των ασυνόδευτων παιδιών που φθάνουν στην Ελλάδα. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η νέα πρόεδρος της Κομισιόν έχει παράσχει την προσωπική στήριξή της στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η καθαρή επίδειξη Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης , η οποία πρέπει να πάρει το χαρακτήρα ενός εθελοντικού συμφώνου μετεγκατάστασης, με το οποίο οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ουλές στην ψυχή δεν είναι εύκολο να γιατρευτούν. Ας κάνουμε όλοι ότι χρειάζεται ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να αντιμετωπιστεί αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ