Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Κομισιόν: Πράσινο φως για την αγορά επιπλέον δόσεων ρεμντεσιβίρης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κομισιόν: Πράσινο φως για την αγορά επιπλέον δόσεων ρεμντεσιβίρης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences για την αγορά επιπλέον δόσεων ρεμντεσιβίρης, αριθμού ικανού να καλύψη τις ανάγκες περίπου 3.400 ασθενών με COVID-19.

Η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει 144 φιαλίδια, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με τις ελλείψεις του αντιιικού και την παγκόσμια ζήτηση που παρατηρείται.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη η χώρα μας θα λάβει και άλλες δόσεις ρεμντεσιβίρης πέραν τον 144 φιαλιδίων μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Συμφωνία ύψους 7 εκατ. ευρώ

Η ευρωπαϊκή συμφωνία επιτυγχάνεται εν μέσω ελλείψεων ρεμντεσιβίρης που παρατηρούνται παγκοσμίως.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ συμφωνήθηκε με την Gilead την περασμένη Παρασκευή για παροχή σχεδόν 20.300 επιπλέον δόσεων «που θα βοηθούν σχεδόν 3.400 ασθενείς» με το κόστος να ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Η νέα συμφωνία έρχεται να προστεθεί στις 30.000 δόσεις του αντι-ιϊκού που είχε αγοράσει η ΕΕ στα τέλη Ιουλίου από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία.

«Οι επιπλέον δόσεις ήδη έχουν αρχίσει να παραδίδονται», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή δίνει προτεραιότητα σε χώρες που η ρεμντεσιβίρη είναι περισσότερο αναγκαία.

Υπενθυμίζεται ότι η ρεμντεσιβίρη και το κορτικοστεροειδές δεξαμεθαζόνη είναι τα μόνα δύο σκευάσματα που έχουν λάβει ειδική έγκριση για τη θεραπεία της COVID-19 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι πρώτες δόσεις ρεμντεσιβίρης έχουν ήδη σταλεί στην Ελλάδα, την Ολλανδία, την Τσεχία, την Αυστρία, τη Δανία και τη Σλοβενία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ