Πέμπτη 03 Δεκεμβρίου 2020

Κωνσταντινούπολη: Με ψευδοροφές “εξαφάνισαν” τις τοιχογραφίες της Μονής Χώρας (Φωτο)

H Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, διαθέτει 3.113 τζαμιά! Σύντομα θα αποκτήσει άλλο ένα. Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο όταν αναγγέλθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντινούπολη: Με ψευδοροφές “εξαφάνισαν” τις τοιχογραφίες της Μονής Χώρας (Φωτο)

Αν όμως το καθεστώς του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO προστατεύει – σχετικά – το αριστούργημα του Ιουστινιανού από ακραίες και μόνιμες αρχιτεκτονικές βαρβαρότητες, δε φαίνεται να ισχύει το ίδιο με τη Μονή της Χώρας, που κάτω από το ραντάρ της παγκόσμιας προσοχής μετατρέπεται άτσαλα σε τζαμί, με ταχύς ρυθμούς.

Ψευδοροφές και βιαστικό αστάρωμα, ξυσίματα, σοβατίσματα και ισοπεδωτικό βάψιμο, επιστρατεύτηκαν όλα για να καλύψουν τις φανταστικές τοιχογραφίες και ψηφιδωτά του ναού, να ακυρώσουν το παιχνίδι τους με το φως από τα ανοίγματα και τα παράθυρα των τρούλων και να σβήσουν κάθε σημάδι της ορθόδοξης πίστης που ενέπνευσε την ανέγερση του.

Η εικόνα του πριν και του μετά παγώνει – κι αποδεικνύει την  βεβήλωση της τέχνης από το καθεστώς Ερντογάν:

H  Μονή της Χώρας, του 16ου αιώνα με την ταραχώδη ιστορία, είναι η δεύτερη φορά που μετατρέπεται σε τζαμί. Μακάρι οι τοιχογραφίες και οι ψηφίδες που δε θα αντικρίζουν ανθρώπων μάτια στο προσεχές μέλλον, να αντέξουν σε άλλη μια μακρά σιωπή μέχρις ότου μια ή ένας πιο πολιτισμένος ηγέτης στη γειτονική χώρα αντιληφθεί την αξία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, “απ’ όπου κι αν προέρχεται”.

(Τη φωτογραφία δημοσίευσε ο τούρκος αναλυτής @canokar στο twitter)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ