Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: Αναμένεται έξαρση της επόμενες ημέρες – Να κλείσουν σχολεία και πανεπιστήμια ζητά ο ΙΣΑ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κορωνοϊός: Αναμένεται έξαρση της επόμενες ημέρες – Να κλείσουν σχολεία και πανεπιστήμια ζητά ο ΙΣΑ

Η εξάπλωση του κορωνοϊού παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας έχει σημάνει συναγερμό στις Ελληνικές υγειονομικές αρχές μετά και από την πρόβλεψη του γνωστού λοιμωξιολόγου και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο κ. Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού τις στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Αλλάζει ο χάρτης των χωρών κάθε μέρα και πρόκειται για μια παγκόσμια επιδημία. Περιμένουμε περισσότερες περιπτώσεις της νόσου, από χώρες τις οποίες δεν αναφέρονται», δήλωσε.

«Περιμένουμε επέκταση των επιδημιών αυτών στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Από κάποια στιγμή και μετά θα το χειριζόμαστε σαν μια περίπτωση. Γινόμαστε λιγότερο ευαίσθητοι στο θέμα των χωρών και περισσότερο ευαίσθητοι στα θέματα ατομικής προστασίας της υγείας μας και προφύλαξης των διπλανών μας με τα μέτρα υγιεινής και της απομόνωσης στο σπίτι μας. Πλησιάζουμε σε αυτήν την κατάσταση. Είμαστε πάρα πολύ κοντά. Ήδη το κάνουμε στις περιοχές της Αμαλιάδας», πρόσθεσε. Απαντώντας σχετικά με τη διασπορά του κορωνοϊού εκτίμησε ότι μπορεί να νοσήσει το 15% του πληθυσμού, ενώ προχώρησε σε σύγκριση με την γρίπη, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι δεν χρειάζεται πανικός «Το ξανατονίζω, η επιδημία του φόβου και του πανικού είναι χειρότερη από τον ιό αυτό και τα 21 κρούσματα ή 31 κρούσματα ή 1000 κρούσματα. Υπολογίζεται ότι 5% με 15% του πληθυσμού προσβάλλεται κάθε χρόνο από τη γρίπη. Ξέρετε πόσο είναι αυτό; Είναι 1.500.000 άνθρωποι. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό;», ανέφερε.

«Θέλει λοιπόν πάρα πολλή προσοχή ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε τον ιό αυτό. Πόσοι θα προσβληθούν; Έ, όχι δεν θα είναι 70% συγγνώμη. Και μόνο τα μέτρα τα απλά που σας είπα… μην βιάζεστε όλοι θα απαντήσω σε όλους, περιμένετε. Βλέπω εδώ πέρα πετιούνται χέρια, εσείς έχετε πιο πανικό από εμένα. Εγώ δεν έχω. Γιατί γνωρίζω την αλήθεια. Έτσι πρέπει, σας παρακαλώ λοιπόν, αυτό είναι πανικός. Αυτό το χέρι είναι πανικός. Ηρεμία», σύστησε ο κ. Τσιόδρας.

«Δεν θα κολλήσει το 75% του πληθυσμού», ξεκαθάρισε για τον κορωνοϊό και πρόσθεσε: «Στο μέλλον προοπτικά σε ένα, δυο, τρία χρόνια ναι, μπορεί ενδεχομένως να κολλήσουν όλοι. Όπως κολλάμε από τη γρίπη. Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ένα ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς, ότι μπορεί να φτάσουμε το 10%, το 15% του πληθυσμού, μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί παραπάνω την επόμενη χρονιά το χειμώνα, που ευνοεί τη μετάδοση τέτοιων ιών. Άρα μην προεξοφλούμε την αποτυχία όλων των συστημάτων και την ανάγκη τρομερών περιοριστικών μέτρων. Θέλει πάρα πολλή προσοχή να είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι σε αυτά τα νούμερα».

Να κλείσουν σχολεία και πανεπιστήμια όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα ζητά ο ΙΣΑ

Την ανησυχία του για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) που συνιστά ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση. Ο ΙΣΑ τονίζει την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε συλλογικό, προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ ζητά τα εξής:

1. Να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές σε χώρους και δραστηριότητες στους οποίους επικρατεί συγχρωτισμός και ευνοείται η μετάδοση του κορωνοϊού.

2. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλείσουν προσωρινά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα όπως συνιστά ομάδα επιστημόνων.

3. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να ανταπεξέλθει σε περίπτωση επιδημίας. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ.

4. Να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες για το υγειονομικό προσωπικό που είναι εκτεθειμένο και αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου.

«Η Πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το ζήτημα της θωράκισης της χώρας από τον κορωνοϊό με σοβαρότητα, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο, στο ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για τη διασπορά του ιού στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, είναι αποφασιστικής σημασίας να ενισχυθεί η πολιτική πρόληψης για να κερδηθεί χρόνος, προκειμένου να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας για την επιδημία και να βελτιωθεί ο καιρός, γεγονός που μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αναχαίτιση του ιού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. Κάλεσε δε, τις αρχές, να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για χώρους και δραστηριότητες με συγχρωτισμό, καθώς και για τα σχολεία και πανεπιστήμια των περιοχών που έχουν κρούσματα.

Και η ΠΟΕΔΗΝ ζητά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Την λήψη μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ζητάει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας ότι «δεν βοηθάει, ούτε ο πανικός, αλλά ούτε ο εφησυχασμός. Σε εγρήγορση με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Προσθέτει ότι «τα όσα έγιναν στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Ρίου θα πρέπει να γίνουν παράδειγμα προς αποφυγή. Ένα περιστατικό που δεν θεωρούνταν ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού με βάση των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον προσδιορισμό ύποπτων κρουσμάτων, έχει θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τους υγειονομικούς υπαλλήλους, που ήρθαν σε επαφή χωρίς τα κατάλληλα προστατευτικά μέσα, αφού ήταν μη εντοπισμένο ύποπτο κρούσμα».

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει επισημάνει ότι το υγειονομικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία εντοπισμένα ύποπτα κρούσματα. «Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να εμφανισθεί κρούσμα και να αντιμετωπιστεί ως σύνηθες περιστατικό, όπως συνέβη με το εν λόγω περιστατικό στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Ρίου», τονίζει. Γι’ αυτό ζητά να ληφθούν επαρκή μέτρα προστασίας και να γίνεται καλύτερη διαλογή ασθενών στην είσοδο των νοσοκομείων, για να εντοπίζονται ύποπτα κρούσματα και να ακολουθούν την ειδική διαδικασία που προβλέπεται.

«Με το πρώτο σοβαρό περιστατικό αναδέχθηκε για άλλη μία φορά η αναγκαιότητα λειτουργίας των 100 κλειστών κλινών ΜΕΘ» και η πρόσληψη 2000 υγειονομικών υπαλλήλων με διαδικασίες εξπρές. Η Ομοσπονδία ζητά άμεση ενίσχυση των μέτρων προστασίας (υγειονομικό υλικό, μάσκες, γάντια κ.ά.), επανεξέταση από τον ΕΟΔΥ των οδηγιών στα νοσοκομεία για το ποια περιστατικά θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.

31 κρούσματα

Στα 31 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 22 ακόμη ασθενείς, όλοι τους συνταξιδιώτες του 66χρονου άνδρα από την Αμαλιάδα, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Πάτρα.

Μέχρι και προχθες το πρωί είχαν καταγραφεί εννέα κρούσματα, με τον 66χρονο να είναι το ένατο κρούσμα. Ωστόσο, η ιχνηλάτηση που ξεκίνησε αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκε το περιστατικό, οδήγησε σε άλλα 21 κρούσματα μέσα σε λίγες ώρες. Μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης ιχνηλατήθηκαν 400 επαφές. Ειδικότερα, από τους 24 ανθρώπους που είχαν συμμετάσχει σε προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους πριν από μερικές ημέρες – επέστρεψαν στις 27 Φεβρουαρίου- και ελέγχθηκαν, οι 21 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Συνολικά, στην εκδρομή συμμετείχαν 53 άτομα, με τη διαδικασία του ελέγχου να συνεχίζεται όπως και με εκείνη της ιχνηλάτησης των επαφών τους.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου νοσηλεύονται μέχρι τώρα εννέα άτομα, εκ των οποίων οι έξι έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα. Οι άλλοι τρεις βρίσκονται σε πιο σοβαρή κατάσταση, είπε ο κ. Τσιόδρας, συγκεκριμένα ο 66χρονος νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία και άλλοι δύο, η σύζυγος και ένας ιερέας, με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Διακόπτονται προσωρινά οι συνεδρίες της Ακαδημίας Αθηνών

Διακόπτονται προσωρινά οι συνεδρίες της Ακαδημίας Αθηνών λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών αποφάσισε σήμερα την διακοπή των Δημοσίων και Ιδιαιτέρων Συνεδριών της, των ξεναγήσεων στο Μέγαρό της, καθώς και όλων των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για την Ανατολική Αίθουσά της έως και την 24η Απριλίου 2020, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως θα παραμείνει κλειστό για δύο μέρες (6 και 7 Μαρτίου) το Πάντειο Πανεπιστήμιο για «προληπτικούς λόγους» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.

Επιπλέον, κλειστό θα παραμείνει σήμερα και αύριο και το πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, για προληπτικούς λόγους όπως ανακοινώθηκε από την πρυτανεία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ