Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Κορονοϊός: Σκάβουμε τάφους μέσα στο σκοτάδι – Συγκλονίζουν οι εργάτες στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης – ΦΩΤΟ

Περίπου το 50% των ταφών καθημερινά στα κοιμητήρια αφορούν περιπτώσεις κορoνοϊού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κορονοϊός: Σκάβουμε τάφους μέσα στο σκοτάδι – Συγκλονίζουν οι εργάτες στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης – ΦΩΤΟ

Η εικόνα με τους φρεσκοσκαμμένους τάφους στα κοιμητήρια για να ταφούν οι νεκροί του κορονοϊού είναι η νέα πραγματικότητα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, εκεί που άλλωστε το πρόβλημα με τα κοιμητήρια είναι μεγαλύτερο λόγω της υπερσυγκέντρωσης του πληθυσμού και οι “ανάγκες” αυξημένες.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα κοιμητήρια Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, η δουλειά τους ήταν ήδη δύσκολη, αλλά τώρα πλέον, με την έξαρση του κορoνοϊού και τα δεκάδες θύματά της, η κατάσταση είναι απελπιστική. “Φοβόμαστε και για μας και για τις οικογένειές μας. Ερχόμαστε σε επαφή με τα φέρετρα συνέχεια”.

Οι ίδιοι φορούν μάσκα και ειδικές στολές, ωστόσο ο φόβος δεν φεύγει από την καθημερινότητά τους. Ακόμα πιο δύσκολη καθιστά την εργασία τους, και η οδυνηρή πλέον πραγματικότητα που βιώνουν οι συγγενείς όσων χάθηκαν, οι οποίοι δεν έχουν την ευκαιρία να δουν τους αγαπημένους τους για μια τελευταία φορά πριν τους αποχαιρετήσουν οριστικά. Πολλοί από αυτούς, εξαιτίας του πόνου τους, μπορεί να έρθουν σε διαπληκτισμό με τους εργαζόμενους των κοιμητηρίων. “Αν μια μάνα έχει χάσει το παιδί της και σου φωνάζει γιατί πήγαν χώματα στο μνήμα επειδή σκάβουμε δίπλα, μόνο σκύβεις το κεφάλι”, αναφέρει ένας εργάτης όσο πιο πέρα μια γυναίκα στέκεται πάνω από τον τάφο ενός αγαπημένου της προσώπου που πέθανε από κορoνοϊό και κλαίει σιωπηλά.

Ο χώρος όπου κηδεύονται οι νεκροί της Covid-19 είναι απομακρυσμένος από τους υπόλοιπους τάφους, ενώ όπως μας πληροφορούν οι εργαζόμενοι, οι τάφοι κορoνοϊού είναι δέκα χρόνων και όχι τριών, όπως είθισται για τους άλλους. Ο λόγος είναι γιατί οι νεκροί Covid-19 βρίσκονται μέσα σε σακούλα στο φέρετρο, το οποίο είναι τυλιγμένο με πολλές στρώσεις μεμβράνης, ως εκ τούτου η αποσύνθεση αργεί πολύ περισσότερο να πραγματοποιηθεί πλήρως. Και όπως σημειώνουν, ίσως τα δέκα χρόνια να μην αρκούν καν, τόσο σφραγισμένα που είναι τα φέρετρα.

Περίπου το 50% των ταφών καθημερινά στα κοιμητήρια αφορούν περιπτώσεις κορoνοϊού. Την Τετάρτη 09/12 οι κηδείες που πραγματοποιήθηκαν ήταν 20 και οι 10 ήταν ασθενών Covid-19. Παράλληλα οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που πεθαίνουν για λόγους πέραν του κορoνοϊού αυτό το διάστημα, καθότι φοβόντουσαν να πάνε στο νοσοκομείο και να ελέγξουν την υγεία τους.

“Σε 20 μέρες λήγουν οι συμβάσεις μας”

Οι πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες έχουν αναγκάσει τους εργάτες ταφής να δουλεύουν περισσότερες ώρες, ακόμη και τα σαββατοκύριακα. “Αντί να βρισκόμαστε με τη γυναίκα και τα παιδιά μας, είμαστε εδώ, υπερωρίες”. Καταγγέλλουν δε το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν τους έχει στηρίξει οικονομικά με επιπλέον χρήματα ή με κάποιο δώρο, μολονότι η δουλειά τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ταυτόχρονα, πολλοί από τους εργαζόμενους είχαν οκτάμηνες συμβάσεις οι οποίες δεν γνωρίζουν αν θα ανανεωθούν, με αποτέλεσμα να δουλεύουν σε καθεστώς αβεβαιότητας, την ώρα που η υγειονομική κατάσταση είναι έκρυθμη και οι νεκροί του κορωνοϊού δεκάδες. “Σε 20 μέρες λήγουν οι συμβάσεις μας και θα έρθουν άλλοι που δεν ξέρουν τη δουλειά και θα χρειαστούν δύο μήνες για να τη μάθουν”.

Αβαρλής: 550 νέες θέσεις ταφής στα κοιμητήρια Θέρμης

Για το θέμα των συμβάσεων και της καθημερινότητας στα κοιμητήρια Θέρμης, μίλησε ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής, ο οποίος μάλιστα προανήγγειλε τη δημιουργία ακόμη 550 θέσεων ταφής ώστε ο δήμος να είναι προετοιμασμένος για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

“Η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη γιατί φροντίσαμε από τον Μάρτη να έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες και αλλαγή κανονιστικής για τα κοιμητήρια. Έχουμε φτάσει καθημερινά να έχουμε 9 με 12 νεκρούς Covid-19, ενώ μέχρι πρότινος ήταν 4 με 6. Σήμερα ψηφίζεται στην οικονομική επιτροπή η δημιουργία 550 νέων θέσεων ταφής μέσα στα κοιμητήρια αναστάσεως του Κυρίου, για παν ενδεχόμενο”.

Όπως μάλιστα σημείωσε “μετά τις 20 Νοέμβρη ο αριθμός των ταφών νεκρών κορoνοϊού αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο”. Όσον αφορά τους εργαζόμενους, ο αντιδήμαρχος διαβεβαίωσε πως φοράνε τις ειδικές στολές για να προστατεύονται και πως υποβάλλονται συχνά σε τεστ.

Όσον αφορά το θέμα των συμβάσεων, υποστήριξε πως κάποιοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στη δουλειά τους. “Είναι σίγουρο πως θα κρατήσουμε κάποιους εργαζόμενους. Δεν γίνεται να συνεχιστεί η λειτουργία των κοιμητηρίων χωρίς πρόβλημα αν δεν έχουμε αυτούς τους συμβασιούχους”.

Πατήρ Μηνάς Βασάκος: Πολλοί είπαν ότι δεν υπάρχει κορoνοϊός μέχρι να έρθουν εδώ πέρα

Για το έργο των ιερέων της εκκλησίας στα κοιμητήρια Θέρμης, μίλησε ο πατέρας Μηνάς Βασάκος, εντεταλμένος υπεύθυνος από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος των ιερέων της εκκλησίας.

Όπως ανέφερε: “Σκοπός της εκκλησίας και δικός μου ως ιερέα, είναι να καταπραΰνω, να αγκαλιάσω και να δώσω μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας, σκεφτόμενος την παρουσία του Χριστού στην Αγία Φάτνη. Σκέφτομαι ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει όλο αυτό και θα μπορέσουμε όχι μόνο να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, αλλά να ζήσουμε πραγματικά εσωτερικά τη γέννηση του Χριστού. Γιατί δημιουργώντας εσωτερικά τη δική μας φάτνη, θα καταλάβουμε τον συνάνθρωπό μας που υποφέρει, ο οποίος έρχεται εδώ πέρα χωρίς να έχει χαιρετήσει τον δικό του άνθρωπο, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Το πολύ πολύ να έρθουν δύο, τρεις, πέντε, οκτώ, εννιά συγγενείς, οι δε υπόλοιποι να μνημονεύουν τον άνθρωπό τους κατ’ ιδίαν”.

Και συμπλήρωσε: “Το κεφάλαιο που μας αφορά ως εκκλησία, είναι αυτό που ζούμε εδώ πέρα. Που βλέπουμε πρόσωπα σκυθρωπά και ζούμε όλη αυτή την κατάσταση, πονάμε κι εμείς, προβληματιζόμαστε, και το μέλημά μας είναι να λέμε στους ανθρώπους να προσέχουν. Πρέπει να προσέξουμε να μην εξαθλιώσουμε τον άνθρωπο ψυχικά. Πρέπει να του δίνουμε ελπίδα”.

Αναφορικά με τους αρνητές κορoνοϊού, δήλωσε με νόημα τα εξής: “Για αυτούς που συνεχίζουν να λένε ότι δεν υπάρχει κορoνοϊός ή ότι δεν χρειάζεται να προσέχουμε, να μη βάλουμε μάσκα ή γάντια, θα σας πω ότι πολλοί το είπαν αυτό, αλλά όταν έφτασε η στιγμή να έρθουν εδώ πέρα, έγιναν οι περισσότεροι θιασώτες αυστηρότητας στο να τηρούν τα μέτρα”.

Πηγή: thesstoday.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ