Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Κορονοϊός: Συναγερμός για τη νέα παραλλαγή “ΧΕ” της Όμικρον – Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα

Η υποπαραλλαγή Όμικρον ΧΕ έχει προκύψει από τον συνδυασμό δύο διαφορετικών ιών και εμπεριέχει στοιχεία από την Όμικρον και την Όμικρον 2 ή «stealth».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κορονοϊός: Συναγερμός για τη νέα παραλλαγή “ΧΕ” της Όμικρον – Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα unsplash

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στο μέτωπο του κορονοϊού, καθώς μία νέα παραλλαγή, η «ΧΕ» εντοπίστηκε στην Ινδία, σύμφωνα με το δίκτυο NDTV, το οποίο επικαλείται τη Δημοτική Επιχείρηση Μπριχανμουμπάι (Brihanmumbai Municipal Corporation — BMC).

Στην έκθεση του ΠΟΥ αναφέρεται πως η παραλλαγή Όμικρον ΧΕ εντοπίστηκε πρώτη φορά στα μέσα Ιανουαρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι τις 22 Μαρτίου είχαν εντοπιστεί 763 θετικά δείγματα της Όμικρον ΧΕ στη χώρα, ενώ έχουν βρεθεί κρούσματα στην Κίνα και την Ταϊλάνδη, όπως αναφέρει το Forbes.

Η παραλλαγή Όμικρον ΧΕ είναι περίπου 10% πιο μεταδοτική από την Όμικρον 2

Η υποπαραλλαγή Όμικρον ΧΕ έχει προκύψει από τον συνδυασμό δύο διαφορετικών ιών και εμπεριέχει στοιχεία από την Όμικρον και την Όμικρον 2 ή «stealth».

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η Όμικρον ΧΕ είναι περίπου 10% πιο μεταδοτική από την Όμικρον 2.

Παραλλαγή ΧΕ

unsplash

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ακόμη νωρίς και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να εκτιμηθεί ακριβώς η επικινδυνότητα της Όμικρον ΧΕ, ωστόσο ο ΠΟΥ εφιστά την προσοχή των κυβερνήσεων.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι χρειάζονται νέες μελέτες, όμως προειδοποιεί ότι ο κόσμος πρέπει να μείνει σε επαγρύπνηση, όχι μόνο γιατί μπορεί να εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις που μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα, αλλά και γιατί ήδη δημιουργεί προβλήματα η Όμικρον.

Χαρακτηριστικά, στην Ασία παρατηρείται αναζωπύρωση της πανδημίας και τα κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ