Δευτέρα 05 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Κως: Στο εδώλιο γυναίκα που κατηγορείται για αρπαγή ανήλικης από το Κ.Υ.Τ.

Η κατηγορούμενη αρνείται τις πράξεις που της αποδίδονται. Πρωτόδικα είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κως: Στο εδώλιο γυναίκα που κατηγορείται για αρπαγή ανήλικης από το Κ.Υ.Τ. freepik

Στο σκαμνί του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων θα καθίσει την 6η Απριλίου 2023 μια γυναίκα, υπήκοος Συρίας κατηγορούμενη για αρπαγή ανήλικης από το ΚΥΤ της Κω.

Με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου τον Ιανουάριο του 2020 είχε αφεθεί ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής της μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας της 

Η κατηγορούμενη ήταν προσωρινά κρατούμενη στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και πρωτοστάτησε σε μια εξαιρετικά περίεργη υπόθεση.

Αρπαγή ανήλικης: Το χρονικό

Στις 27 Ιανουαρίου 2019 υπάλληλοι του Λιμεναρχείου Κω ειδοποιήθηκαν για την εξαφάνιση από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Κω (ΚΥΤ Κω) ασυνόδευτης ανήλικης ηλικίας 12,5 ετών, υπηκόου Συρίας, τελούσας σε καθεστώς επιτροπείας, η οποία φιλοξενείτο στο ΚΥΤ Κω, έχοντας αφιχθεί από την Τουρκία στις 22 Ιανουαρίου 2019. Μετά από κινητοποίηση των λιμενικών υπαλλήλων, το βράδυ της ίδιας ημέρας, συνελήφθη η κατηγορούμενη στο λιμάνι της Κω να συνοδεύει την εν λόγω ανήλικη και να επιχειρεί να επιβιβαστεί, μαζί με την τελευταία, στο Ε/Γ – Ο/Γ «Bluestar 2», με προορισμό τον Πειραιά.

Αρπαγή ανήλικης

FREEPIK

Κατά τη σύλληψή της η κατηγορούμενη επέδειξε στους λιμενικούς υπαλλήλους Δελτίο Αιτούντος Διεθνούς Προστασίας με εντελώς διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας και ημερομηνία γέννησης 1 Ιανουαρίου 1991, δηλαδή επέδειξε δελτίο ταυτότητας που ανήκε σε άλλο άτομο.

Η κατηγορούμενη, στην απολογία της και στο απολογητικό της υπόμνημα κατά την κύρια ανάκριση, αρνήθηκε τις πράξεις που της αποδίδονται.

Προς τούτο εκθέτει ότι συνόδευσε την ανήλικη στο λιμάνι της Κω, κατόπιν αδείας του κηδεμόνα της. Ότι το παραπάνω Δελτίο Ασύλου της παρέδωσε άτομο που βρίσκεται στο ΚΥΤ Κω και ως εκ τούτου θεώρησε ότι είχε δικαίωμα να το χρησιμοποιήσει. Ότι η ίδια δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα και δεν θα μπορούσε να καταλάβει ότι το έγγραφο αυτό δεν της ανήκει.

Οι ισχυρισμοί της δεν κρίθηκαν όμως επαρκείς από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κω που χειρίστηκε την υπόθεση. Όπως κρίθηκε, ενώ η κατηγορούμενη αναφέρει στην από 28 Ιανουαρίου 2019 απολογία της ότι ο θείος της ανήλικης, ήταν μαζί τους στο λιμάνι της Κω, σε άλλο ταξί, ο τελευταίος στην από 6 Φεβρουαρίου 2019 ένορκη κατάθεσή του ουδόλως επιβεβαιώνει το γεγονός αυτό, αλλά αντίθετα αναφέρει ότι ήρθε κάποιος άνδρας και πήρε από το ΚΥΤ Κω την κατηγορούμενη και την ανήλικη για να τους μεταφέρει στο λιμάνι και ότι ο ίδιος δεν γνώριζε κάτι γι’ αυτό.

Αρπαγή ανήλικης

freepik

Περαιτέρω, παρά την επίκληση της υπ’ αριθμ. 2019/1982 απόφασης Δικαστηρίου της Συρίας, με την οποία φέρεται ότι η μητέρα της ανήλικης εξουσιοδότησε τον ανωτέρω να συνοδεύσει την ανήλικη στο ταξίδι της εκτός Συρίας και ανεξαρτήτως της νομικής ισχύος της απόφασης αυτής στην Ελλάδα, καθώς και ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η εν λόγω απόφαση φέρει ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2019, ήτοι ημερομηνία κατά την οποία η ανήλικη, καθώς και ο ανωτέρω, δεν βρίσκονταν στη Συρία, αλλά είχαν ήδη αφιχθεί στην Ελλάδα, δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί ο συγγενικός δεσμός της ανήλικης αφενός με τον ανωτέρω και αφετέρου με τον φερόμενο ως υιό αυτού, ενώ μεταξύ της ανήλικης και της κατηγορούμενης δεν υφίσταται οιοσδήποτε συγγενικός δεσμός.

Ως εκ τούτου, η ανήλικη κατά το χρόνο τέλεσης των παραπάνω αξιόποινων πράξεων βρισκόταν, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, σε καθεστώς επιτροπείας ως ασυνόδευτη ανήλικη.

ΠΗΓΗ: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ