Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023

Κώστας Χρυσόγονος για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς εργαζομένων: Στα όρια της συνταγματικότητας η αναστολή εργασίας – ΒΙΝΤΕΟ

«Οι ποινικές κυρώσεις είναι αντισυνταγματικές. Δεν μπορείς να του πεις αν δεν εμβολιαστείς θα σε πάω φυλακή», εξήγησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κώστας Χρυσόγονος για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς εργαζομένων: Στα όρια της συνταγματικότητας η αναστολή εργασίας – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων όπως έγραψε το dikastiko.gr έχουν ήδη εγείρει αντιδράσεις αλλά και προκαλέσει συζητήσεις και προβληματισμό στον νομικό κόσμο της χώρας ως προς τη συνταγματικότητα τους ή όχι.

Χρυσόγονος: Στα όρια της συνταγματικότητας η αναστολή εργασίας

Κώστας Χρυσόγονος: Στα όρια της συνταγματικότητας η αναστολή εργασίας

«Δεν υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμό αποφάσεων, για να δούμε τι θα πουν τα δικαστήρια» για την αναστολή ως μέτρο απέναντι στην άρνηση κατηγοριών εργαζομένων που αρνούνται να εμβολιαστούν και τώρα τους επιβάλλεται, εξήγησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί».

«Σύμφωνα, πάντως, με το σύνταγμα των ΗΠΑ η υποχρεωτικότητα ορισμένων εμβολιασμών» είναι συνταγματική.

Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη και όχι επικαλούμενος δικαστικά δεδομένα, είπε πως «δεν μπορεί να υπάρχει υποχρεωτικότητα με ποινικές κυρώσεις. Θα μπορούσαν να υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα για τον εμβολιασμό ή μη».

Χρυσόγονος: Στα όρια της συνταγματικότητας η αναστολή εργασίας

Ερωτηθείς αν είναι στα όρια της συνταγματικότητας η αναστολή εργασίας στην περίπτωση που εργαζόμενοι σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων ή υγειονομικούς – που υποχρεώνονται να εμβολιαστούν – εξέφρασε θετική άποψη, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «υπέρμετρο περιορισμό την απόλυση» που έχει μόνιμο χαρακτήρα, σε αντίθεση με την πανδημία που έχει παροδικό χαρακτήρα και πρότεινε «αναστολή εργασίας μέχρι ορισμένη ημερομηνία, με δυνατότητα ανανέωσης».

«Οι ποινικές κυρώσεις είναι αντισυνταγματικές. Δεν μπορείς να του πεις αν δεν εμβολιαστείς θα σε πάω φυλακή», εξήγησε.

Σχετικά με την υπόθεση των ΕΜΑΚ, εκτίμησε ότι, «δεν απορρίφθηκε η προσφυγή» και χαρακτήρισε «σχετικώς ξεκάθαρη» την υπόθεση, αφού «μεταθέτει σε άλλη υπηρεσία, που θεωρώ ότι είναι στα πλαίσια της συνταγματικότητας».

«Αν έχουμε απόλυση είναι υπέρμετρος περιορισμός, αφού ξεπερνά τη διάρκεια της πανδημίας. Θα πρέπει επίσης να προβλεφθεί κάποιο επίδομα, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», κατέληξε.

ΠΗΓΗ/ΒΙΝΤΕΟ: ant1news.gr 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ