Πέμπτη 07 Ιουλίου 2022

Κούγιας στο Dikastiko για Πέραμα: Θα ορίσω τεχνικούς συμβούλους με δικά μου έξοδα – Έκλαιγαν μετά την απόφαση οι αστυνομικοί

Στο dikastiko.gr μίλησε ο συνήγορος των επτά αστυνομικών, Αλέξης Κούγιας. Τι είπε για την απόφαση του δικαστηρίου. Γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο 14χρονος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κούγιας στο Dikastiko για Πέραμα: Θα ορίσω τεχνικούς συμβούλους με δικά μου έξοδα – Έκλαιγαν μετά την απόφαση οι αστυνομικοί diakastiko

Του Γιάννη Κούσουλα

Για τους επτά αστυνομικούς που αφέθηκαν ελεύθεροι την Τετάρτη χωρίς περιοριστικούς όρους, μετά τις απολογίες τους στην 4η ανακρίτρια Πειραιά και με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, μίλησε στο dikastiko.gr, ο συνήγορός τους, Αλέξης Κούγιας. Ο ποινικολόγος αναφέρθηκε επίσης και στον 14χρονο που παραδόθηκε στην αρχές λέγοντας ότι ήταν ο οδηγός του οχήματος, ενώ απάντησε και στην υπεράσπιση της οικογένειας του 18χρονου.

Ο κ. Κούγιας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εισέπραξε μεγάλη ικανοποίηση αφού έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί του από εισαγγελέα και ανακριτή. «Σε αυτή την υπόθεση έχω ένα από τα πιο ζεστά βιώματα που έχω βιώσει αυτά τα 47 χρόνια που ασκώ τη δικηγορία σε όλα τα μέρη της Ελλάδας», είπε.

Ο συνήγορος των αστυνομικών είπε ότι μόλις τους κάλεσε η κυρία ανακριτής για να μας αναγγείλει την απόφαση ζήτησε να μπουν όλοι μέσα στο γραφείο, είχε αγωνία για την απόφαση, καθώς όπως εξήγησε «όλοι τις προηγούμενες ημέρες ήταν βέβαιοι ότι θα κρατηθούν προσωρινά και οι επτά». Όπως είπε στο dikastiko.gr, ο ίδιος είχε μία βεβαιότητα για το αντίθετο.

Κούγιας για Πέραμα

«Όταν η κ. πρόεδρος είπε ότι πείστηκε και αυτή και έχει και τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως ότι πρέπει να μείνουν ελεύθεροι οι αστυνομικοί και χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, όλοι αγκαλιάστηκαν μεταξύ τους και άρχισαν να κλαίνε. Και μόλις το πληροφορήθηκαν και οι αστυνομικοί που τους φύλαγαν μέχρι τότε και ήταν πάνω από 30, με το που βγήκαν από την αγκαλιάστηκαν όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Κούγιας για Πέραμα: Τεχνικοί σύμβουλοι με δικά του έξοδα

Όπως εξήγησε ο Αλέξης Κούγιας για τη συνέχεια της υπόθεσης, η προσπάθειά του είναι να βοηθήσει την κ. ανακριτή και την κυρία εισαγγελέα, να ολοκληρωθούν οι ανακριτικές πράξεις «που κατά την κρίση μου είναι αυτές που θα οδηγήσουν τη δικαιοσύνη να εκδώσει ένα απαλλακτικό βούλευμα για τους συγκεκριμένους ανθρώπους οι οποίοι από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είναι στην υπηρεσία τους αλλά θα ζουν με την αγωνία του τι θα γίνει αν δεν υπάρξει ένα απαλλακτικό βούλευμα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι βέβαιος ότι θα εκδοθεί ένα τέτοιο απαλλακτικό βούλευμα γιατί όπως είπε «συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις. Και της νομίμου αμύνης, με συνειρμό εν συνειδήσει  αμέλειας στη συμπεριφορά και όχι με ενδεχόμενο δόλο που οδηγούν και πάλι σε μία απαλλακτική κρίση».

Όπως εξήγησε τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τις απαντήσεις από την ολοκληρωμένη ιατροδικαστική εξέταση, ενώ αναμένεται και η βαλλιστική εξέταση. Κούγιας για Πέραμα

Όπως είπε ο Αλέξης Κούγιας, θα ορίσει τεχνικούς συμβούλους, των οποίων τις δαπάνες θα καλύψει ο ίδιος «γιατί τα παιδιά αυτά είναι φτωχά». Τόνισε επίσης ότι θα επιλέξει τους καλύτερους και όσον αφορά τον ιατροδικαστή όπου είπε πως θα επιλέξει τον πρόεδρο των Ελλήνων Ιατροδικαστών, Γρηγόρη Λέων και όσον αφορά τη βαλλιστική εξέταση, θα επιλέξει τον παλιό προϊστάμενο της υπηρεσίας εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛΑΣ, Γιώργο Ραστογιάννη. «Μαζί με τη βοήθειά τους πιστεύω να αποδείξουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι αθώοι και πρέπει να αποδοθούν αθώοι στην κοινωνία και να γίνουν υψηλοί βαθμοφόροι στην ιεραρχία της ΕΛΑΣ».

Κούγιας για Πέραμα: Τι είπε για τις εντολές από το κέντρο

Σε ερώτηση του dikastiko.gr για τις ερωτήσεις της ανακρίτριας αναφορικά με τις εντολές από το κέντρο για τερματισμό της καταδίωξης ο κ. Κούγιας απάντησε ότι υπάρχει μία παρανόηση.

Όπως εξήγησε, οι αστυνομικοί δεν έχουν στα αφτιά τους ακουστικά και φορούν όλοι κάσκες full face, ενώ στη στολή τους στο ύψος του στήθους έχουν ένα μικρό μικρόφωνο. Όπως είπε: «όταν είναι σταματημένοι ακούν τις εντολές από το κέντρο, ωστόσο όταν κινούνται σε καταδίωξη, αφού ενημερώσουν ότι την ξεκινούν και όταν βρίσκονται σε μία καταδίωξη που η μικρότερη ταχύτητα είναι 160 χιλιόμετρα και η μεγαλύτερη είναι 190 με 200, γιατί με τόσα χιλιόμετρα έτρεχε ο οδηγός».

Ο κ. Κούγιας ανέφερε ότι όταν λειτουργούν οι σειρήνες και συγχρόνως ο θόρυβος της μηχανής καλύπτει τα πάντα και έχουν κλειστά τα κράνη, είναι αδύνατο να ακουστεί το παραμικρό.

Ο συνήγορος των αστυνομικών εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες «θα προκύψει μεγάλο θέμα αναφορικά με την υπηρεσία που έδωσε εντολή για να σταματήσει η καταδίωξη τριών κακοποιών με κουκούλες που δεν γνωρίζει κανείς ποιοι είναι και αν είναι ένοπλοι και που για να αποφύγουν τους αστυνομικούς τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και διακινδυνεύουν τη ζωή των αστυνομικών και των πολιτών που βρίσκονταν στο δρόμο». Κούγιας για Πέραμα

«Για ποιο λόγο έπρεπε να σταματήσει μία τέτοια καταδίωξη», διερωτήθηκε.

Ανακεφαλαιώνοντας για το συγκεκριμένο θέμα είπε ότι δεν ήταν δυνατό να ακούσουν και αυτό το διασταύρωσε απ’ ότι φαίνεται ανακριτής και εισαγγελέας.

Κούγιας για Πέραμα: Τι είπε για τον 14χρονο

Για τον 14χρονο που παραδόθηκε, είπε ότι αφέθηκε ελεύθερος λόγο του νόμου, καθώς εάν κάποιος είναι κάτω των 15 ετών, δεν έχει ποινική μεταχείριση, αλλά μόνο σωφρονιστική. Εξήγησε ότι από την πλευρά τους είναι βέβαιοι ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι 14 ετών και αναμένουν την έρευνα των δακτυλικών αποτυπωμάτων και την ανάλυση του DNA για να αναδειχθούν οι ισχυρισμοί τους, καθώς και οι περιγραφές των αστυνομικών δεν ταιριάζουν με το παρουσιαστικό του συγκεκριμένου.

Η απάντηση την υπεράσπιση της οικογένειας του 18χρονου

Ο Αλέξης Κούγιας μέσω του dikastiko.gr, απάντησε στη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συνήγοροι της οικογένειας του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη, που έχασε τη ζωή του στη συμπλοκή στο Πέραμα.

Όπως είπε ο κ. Κούγιας: «Ειδικά η κυρία η οποία χειρίζεται την υπόθεση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις διατυπώσεις της γιατί το επαγγελματικό παρελθόν του καθενός από εμάς καμιά φορά μιλάει και δείχνει πολλά πράγματα. Ο συνάδελφος ο νεαρός είναι ιδιαίτερα ευπρεπής».

Οι συνήγοροι της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη επισημαίνουν πως δεν υπήρξε κίνδυνος ζωής που να δικαιολογεί χρήση οπλισμού, «καταφανώς δυσανάλογη και αλόγιστη», δεν ακολουθήθηκαν οι εντολές του Κέντρου για απεμπλοκή, ενώ επισημαίνουν πως είχε γίνει αναφορά στο γεγονός ότι καταδιώκουν Ρομά. «Η ανθρωποκτονία θα πρέπει να διερευνηθεί και ως ρατσιστικό έγκλημα. Η ζωή των Ρομά δεν μπορεί να έχει και δεν έχει υποδεέστερη αξία» αναφέρουν.

Οι συνήγοροι της οικογένειας ζητούν επίσης να τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί και να εξασφαλιστεί ότι «αυτοί δεν θα επιστρέψουν στην υπηρεσία, ένστολοι, ένοπλοι και απολύτως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ