Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2021

«Κόβουν» επιτυχόντες διαγωνισμού του ΝΣΚ- Τι καταγγέλλουν για νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Κόβουν» επιτυχόντες διαγωνισμού του ΝΣΚ- Τι καταγγέλλουν για νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών

Σε έντονη διαμαρτυρία μέσω υπομνημάτων προχώρησαν επιτυχόντες του τελευταίου διαγωνισμού για πλήρωση θέσεων στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ). Αφορμή στάθηκε πρόσφατη ρύθμιση που προστέθηκε τελευταία στιγμή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, βάσει της οποίας η ισχύς του πίνακα επιτυχόντων αντί να είναι μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 –όπως αρχικώς προβλεπόταν- θα είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τις ημέρες αυτές από τη Βουλή, ουσιαστικά με τη νέα ρύθμιση αφήνει εκτός περίπου 50 από τους 111 επιτυχόντες του διαγωνισμού. Όπως επισημαίνουν οι επιτυχόντες, «κατ’ αυτό τον τρόπο καταργείται σιωπηρά ο υφιστάμενος πίνακας επιτυχόντων, καθώς είναι πρακτικά ανέφικτο να ολοκληρωθεί οιοσδήποτε νέος διορισμός σε κενή οργανική θέση του ΝΣΚ μέσα στην ασφυκτική χρονική προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου 2020».

Σχολιάζοντας την απάντηση που έδωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, πως σύμφωνα με επιστολή του ΝΣΚ την 1η Ιουνίου 2020 έχουν καλυφθεί οι θέσεις με τον τελευταίο διορισμό 10 επιτυχόντων του διαγωνισμού και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει ανάγκη παράτασης της ισχύος του πίνακα, αναφέρουν πως «έχει καταστεί πλέον ανεπίκαιρη».

Ειδικότερα, στο υπόμνημά τους υποστηρίζουν πως: «Από την 1/6/2020 που εστάλη η επιστολή του Προέδρου του ΝΣΚ στον Υπ. Οικονομικών έχουν ήδη προκύψει και νέες θέσεις στο ΝΣΚ ήτοι, πρώτον, 4 κενές θέσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων της 30ης Ιουνίου 2020 και δεύτερον με τα άρθρα 66 παράγραφος 5 και 67 παρ. 1 εδάφιο 6ο του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου συστήνονται 9 νέες οργανικές θέσεις και μάλιστα σε καίριες θέσεις της κυβέρνησης δηλ. Επιτροπή Ανταγωνισμού, Αρχή Διαφάνειας και Προεδρία της Δημοκρατίας. Επομένως όλες οι ανωτέρω νέες οργανικές δεν προλαβαίνουν να καλυφθούν στο διάστημα που απομένει μέχρι την ουσιαστική κατάργηση του με το άρθρο 60 παρ. 10 στις 30-09-2020, ενώ αποτελούν άμεσες και υφιστάμενες ανάγκες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ενώ υπάρχει Πίνακας Επιτυχόντων και μπορεί ανέξοδα και άμεσα να γίνει κάλυψη των αναγκών προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος!!».

Όπως μάλιστα διευκρινίζουν «πρόκειται για Πίνακα Επιτυχόντων και όχι επιλαχόντων καθώς όλοι εμείς που είμαστε στον Πίνακα βρισκόμαστε σε αναμονή διορισμού προκειμένου να καλυφθούν μέσω ημών όποια κενά δημιουργούνται στο ΝΣΚ μέχρι την εξάντληση του Πίνακα, πρακτική που συνέβαινε με όλους τους προηγούμενους διαγωνισμούς και αυτό γιατί ο διαγωνισμός του ΝΣΚ δεν είναι τακτικός δηλ. δεν διενεργείται σε προκαθορισμένο χρόνο ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

Για τον λόγο αυτό –σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους- «πάντα ίσχυε η πρακτική της παράτασης του Πίνακα. Να τονίσουμε, επίσης, ότι ο πίνακας επιτυχόντων του διαγωνισμού ΝΣΚ που προκηρύχθηκε το έτος 2013 και δημοσιεύθηκε το έτος 2014 επρόκειτο να λήξει στις αρχές του 2015, πλην όμως παρατάθηκε κατ’ αρχήν μέχρι τις 31-12-2015 και μεταγενέστερα παρατάθηκε εκ νέου μέχρι τις 31-12-2016 όταν και έληξε η ισχύς του αφότου είχαν διορισθεί άπαντες οι 63 επιτυχόντες εκείνου του Πίνακα εντός τριετίας. Η προκήρυξη τότε αφορούσε 15 θέσεις αλλά ο Πίνακας επιτυχόντων είχε 63 άτομα, τα οποία εμείς περιμέναμε να διοριστούν όλα και να εξαντληθεί ο Πίνακας 5 χρόνια προκειμένου να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός και να δώσουμε με τη σειρά μας εξετάσεις».

Οι επιτυχόντες επισημαίνουν πως «η εν λόγω σύντμηση της χορηγηθείσας παράτασης έρχεται σε οφθαλμοφανή αντίθεση με την συνημμένη Αιτιολογική Έκθεση που συνοδεύει την επίμαχη διάταξη στην οποία αναφέρεται ότι, η συγκεκριμένη παράταση κρίνεται αναγκαία», ενώ προσθέτουν πως «επίκειται η κατάθεση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας δυνάμει του οποίου θα συσταθούν 27 νέες οργανικές θέσεις ΝΣΚ στον ΕΦΚΑ και συνεπώς δεν υπάρχει καμία ανάγκη κατάργησης του υπάρχοντος Πίνακα τουναντίον υπάρχει άμεση ανάγκη κάλυψης των νέων οργανικών θέσεων που θα δημιουργηθούν το γρηγορότερο δυνατό για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ