Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Αλ. Κούγιας: Θα αποφασίσω αν θα αναλάβω τον Λιγνάδη – Έχει ελάχιστα στοιχεία η δικογραφία – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

"Μόλις διαβάσω τη δικογραφία με δημόσια δήλωση μου θα ανακοινώσω αν θα αναλάβω την υπεράσπιση του κατηγορούμενου" δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Αύριο ο ηθοποιός-σκηνοθέτης θα εμφανιστεί αυτοπροσώπως ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας, προκειμένου να ζητήσει νέα προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλ. Κούγιας: Θα αποφασίσω αν θα αναλάβω τον Λιγνάδη – Έχει ελάχιστα στοιχεία η δικογραφία – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων προσήλθε το πρωί της Τρίτης ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας προκειμένου να παραλάβει αντίγραφο της δικογραφίας για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Στο μεταξύ αύριο Τετάρτη, στις 12.00 το μεσημέρι, αναμένεται να εμφανιστεί αυτοπροσώπως ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας, ο Δημήτρης Λιγνάδης, προκειμένου να ζητήσει νέα προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη.

Σε δηλώσεις τους ανέφερε χαρακτηριστικά “μόλις παρέλαβα τα αντίγραφα δικογραφίας και έχω ήδη δοκιμάσει έκπληξη. Είναι μια δικογραφία τηλεγράφημα με ελαχιστα στοιχεία. Περίμενα να έχω μια γεμάτη δικογραφία με καταθέσεις μαρτύρων κλπ. Αυτά που ακούγονται αυτές τις μέρες περί μαρτύρων κλπ είναι μόνο φήμες. Μόλις διαβάσω τη δικογραφία με δημόσια δήλωση μου θα ανακοινώσω αν θα αναλάβω την υπεράσπιση του κατηγορούμενου”.

Ερωτηθείς εάν δέχεται απειλές, ο Α.Κούγιας δεν απάντησε και αποχώρησε.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το dikastiko.gr

«Απόλυτα αθώος» είναι η υπερασπιστική γραμμή του κατηγορούμενου Δημήτρη Λιγνάδη, στην οποία θα κινηθεί ο συνήγορος του Αλέξης Κούγιας ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση του ηθοποιού- σκηνοθέτη και θα βρεθεί την Τρίτη στο γραφείο της ανακρίτριας ώστε να λάβει αντίγραφα της δικογραφίας και να ζητήσει την αναβολή της απολογίας του Δ. Λιγνάδη για την Πέμπτη – αρχικώς είχε οριστεί για το πρωΐ της Τετάρτης – ώστε να λάβει γνώση της δικογραφίας.

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι απόλυτα αθώος» δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας στο Mega, συνοψίζοντας την θέση του εντολέα του, λίγη ώρα αφότου ανακοίνωσε την υπεράσπισή του. Ο γνωστός ποινικολόγος αναμένεται στις 10:00 το πρωί στο γραφείο της ανακρίτριας ώστε να λάβει αντίγραφα της δικογραφίας και να ζητήσει την αναβολή της απολογίας του Δ. Λιγνάδη για την Πέμπτη, ώστε να λάβει γνώση της δικογραφίας.

Όλα αυτά, την ώρα που συνεχίζονται οι φήμες για «τσουνάμι» καταγγελιών από περισσότερα άτομα που θέλουν να καταθέσουν στις δικαστικές αρχές για τη δράση του σκηνοθέτη. Εφόσον αυτές όντως συμβούν και προκύψουν επαρκείς ενδείξεις, η Εισαγγελία θα προχωρήσει σε νέα δίωξη, με την απολογία του που αφορά δύο βιασμούς, που φέρονται να τελέστηκαν το 2010 και το 2015 αντίστοιχα.

Η εισαγγελία συνεχίζει να λαμβάνει καταθέσεις υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας, όπως αυτή ενός τραγουδιστή – ηθοποιού, που φέρεται να κατέθεσε γενικότερα χαρακτηριστικά για την προσωπικότητά του. Στο κατηγορητήριο άλλωστε, όπως αυτό περιγράφεται στο ένταλμα σύλληψης, γίνεται λόγος για «εμμονή» του στην παραβατική συμπεριφορά και για μία επαναλαμβανόμενη δράση που απλώνεται σε πολλά χρόνια, στην οποία εμφανίζονται κοινά στοιχεία, όπως ο τρόπος προσέγγισης των θυμάτων.

Η προανακριτική έρευνα

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας επίσης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, ώστε να διερευνηθούν τα δημοσιεύματα πως μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και ασυνόδευτα ανήλικα από δομές Μ.Κ.Ο. με τις οποίες είχε συνεργασία ο κατηγορούμενος. Η έρευνα θα διεξαχθεί μετά από δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως και αφορούν ενδεχόμενες έκνομες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφυγόπουλα από τουλάχιστον τρεις ΜΚΟ προωθούνταν για μαθήματα στον Δημ. Λιγνάδη.

Στον Εισαγγελέα κατέθεσε επίσης ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας,  ενώ ακόμη σημαντικότερη αναμένεται να έχει η κατάθεση του Πασχάλη Τσαρούχα, προέδρου του Πειθαρχικού του ΣΕΗ ο οποίος έλαβε κλήση για να προσέλθει ως μάρτυρας για την Τετάρτη, για να καταθέσει το σύνολο των καταγγελιών που έχουν φτασει στο Σωματείο.

Μιλώντας στο Μega πάντως, ο κ. Κούγιας δήλωσε πως ο εντολέας του είναι απόλυτα αθώος: «Πριν δεχθώ την υπεράσπισή του, ήθελα να είμαι σίγουρος πως δεν είναι ένοχος γιατί ποτέ στην καριέρα μου δεν θα αναλάμβανα παιδόφιλο. Ακόμη δεν έχω διαβάσει την δικογραφία και εφόσον δεν πειστώ πλήρως για την αθωότητά του, δεν θα τον αναλάβω. Επισκέφθηκα τον κ. Λιγνάδη στη ΓΑΔΑ. Είδα ένα δυστυχισμένο, συγκλονισμένο, ταπεινό άνθρωπο. Η μεγαλύτερη στεναχώρια του ήταν αυτά που όχι η κ. Μενδώνη για αυτόν».

Υπόμνημα Αγαπηδάκη

Ειχε προηγηθεί υπόμνημα της Ειρήνης Αγαπηδάκη, Ειδικής Γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου μετανάστευσης με το οποίο ζητούσε από την εισαγγελία Πρωτοδικών με να διερευνηθούν οι καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα αφορούν την περίοδο 2017-18.

Διαβάστε ολόκληρο το υπόμνημα της κυρίας Αγαπηδάκη:

“Αξιότιμη κυρία Εισαγγελέα,

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για αξιόποινες συμπεριφορές κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής σε βάρος ανηλίκων, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων ανηλίκων που φέρονται να βρίσκονταν υπό την προστασία μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η Πολιτεία έχει την ηθική και νομική υποχρέωση για κάθε ανήλικο που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια να διασφαλίζει την υγιή σωματική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του και κατ’ επέκταση να λαμβάνει κάθε μέτρο για την πρόληψη περιστατικών βίας σε βάρος των παιδιών και την αποτελεσματική ανταπόκριση σε περίπτωση υποψίας ή αποκάλυψης περιστατικών κακοποίησης ή παραμέλησης. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι εξ ορισμού μια εξαιρετικά ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα, καθώς έχουν επιβιώσει από απειλητικές για τη ζωή συνθήκες και αντιξοότητες μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας και βρίσκονται εδώ χωρίς την παρουσία κάποιου μέλους της οικογένειάς τους, υπεύθυνο για την φροντίδα τους. Συνεπώς, η Πολιτεία λειτουργεί, εν τοις πράγμασι, in loco parentis.

Η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι βάσει του ΠΔ 18/2020 (Α’ 34) και του ν. 4636/2019 (Α’ 169) η αρμόδια εθνική αρχή για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Ευθύνη όλων μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς το πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και να διασφαλίζουμε το βέλτιστο συμφέρον και τα δικαιώματα τους.

BINTEO: MEGATV/OPENTV

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ