Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Κούρτοβικ – Σαραφιανός: Δικαίωση του Δημήτρη Κουφοντίνα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

Οι συνήγοροι του πολυισοβίτη της 17Ν με ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως δικαιώθηκε από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνοντας ότι η απόρριψη της προσφυγής του κατά της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού με επίκληση αναρμοδιότητας, δεν ήταν σύννομη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κούρτοβικ – Σαραφιανός: Δικαίωση του Δημήτρη Κουφοντίνα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο eurokinissi

Για δικαίωση του Δημήτρη Κουφοντίνα κάνουν λόγο οι συνήγοροί του Ιωάννα Κούρτοβικ και Δημήτρης Σαραφιανός, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση του πολυισοβίτη της 17Ν και κρίθηκε μη σύννομη η απόρριψη της προσφυγής του κατά της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την απόφασή του, αναπέμπει την υπόθεση στο  Δικαστήριο Εκτέλεσης ποινών του Πρωτοδικείου της Λαμίας, το οποίο καλείται ξανά να ερευνήσει τη νομιμότητα των πράξεων της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, ως καθ’ ύλην αρμόδιο.

Ειδικότερα, σημειώνουν πως με την απόφαση αυτή, «κρίθηκε επί των νομικών ζητημάτων που τίθεντο, ότι α) το ΑΕΔ είναι αρμόδιο να άρει την αποφατική σύγκρουση αρμοδιοτήτων, σε κάθε περίπτωση που προκύπτει τελεσίδικη κρίση, ανεξάρτητα από το αν η κρίση αυτή προέρχεται από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή από βουλεύματα, καθώς μία διαφορετική ερμηνεία θα ερχόταν σε αντίθεση με το δικαίωμα δικαστικής προστασίας που καθιερώνουν τα άρθρα 20 του Συντάγματος και 6 της ΕΣΔΑ, και β) ότι αποφάσεις οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας που σχετίζονται με την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων ελέγχονται από τα δικαστήρια του οικείου δικαιοδοτικού κλάδου, εν προκειμένω δε από τα ποινικά δικαστήρια και δη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ως Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών».

Και όπως προσθέτουν «με τις κρίσεις αυτές παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών της Λάμιας, ως τοπικά αρμόδιο για τις φυλακές Δομοκού, υποχρεωμένο να κρίνει τη νομιμότητα α) της απόφασης της Γεν. Γραμματέως Αντ/κης Πολιτικής, με την οποία διατάχθηκε η μεταγωγή του Δημ. Κουφοντίνα στο Δομοκό, β) της ίδιας της υλικής πράξης της μεταγωγής, γ) της απόρριψης της αίτησης του κρατούμενου για την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού».

Κουφοντίνας

EUROKINISSI

Απόφαση για Κουφοντίνα: Η απεργία πείνας

Οι Ι. Κούρτοβικ και Δ. Σαραφιανός λένε ότι «η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της υπόθεσης που απασχόλησε το δημόσιο χώρο και τα δικαστικά χρονικά στις αρχές του 2021, οπότε ο Δημήτρης Κουφοντίνας προχώρησε σε μία μακρά απεργία πείνας, όταν μεταφέρθηκε εκτάκτως από τις αγροτικές φυλακές, όπου έκτιε την ποινή του από το 2018, στις φυλακές Δομοκού, φυλακές (υψίστης) ασφαλείας, με υπερσυνωστισμό και με συνθήκες διαβίωσης τιμωρητικά δυσμενέστερες για τον κρατούμενο, που συμπλήρωνε 20 χρόνια εγκλεισμού, χωρίς ποτέ να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα που να δικαιολογεί τη μετακίνησή του.

Η μεταγωγή έγινε σε συνέχεια φωτογραφικών διατάξεων νόμου της παρούσας κυβέρνησης με τον οποίο καθίσταντο απαγορευτικοί οι όροι  παραμονής του στις αγροτικές φυλακές, ο οποίος νόμος, κατά γενική πεποίθηση, στόχευε ειδικά σε αυτόν τον κρατούμενο, εξ ου και στις φυλακές επονομάστηκε «νόμος Κουφοντίνα». Σύμφωνα με τις διατάξεις του, κρατούμενοι στις αγροτικές φυλακές που δεν πληρούν τις  αυστηρές προϋποθέσεις των νέων ρυθμίσεων, έπρεπε να μεταφερθούν πίσω στις φυλακές από τις οποίες προέρχονταν».

Σε εφαρμογή των διατάξεων αυτών ο Δημήτρης Κουφοντίνας έπρεπε – σύμφωνα με τους συνηγόρους του – να επιστρέψει στην υπόγεια πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου είχε εκτίσει την ποινή του από το 2002 έως το 2018 (χωρίς ποτέ να δημιουργήσει οποιοδήποτε  πρόβλημα σε συγκρατούμενους, εργαζόμενους ή την διεύθυνση) .

Ωστόσο, αναφέρουν πως ο κρατούμενος, «παρά τις διατάξεις αυτές, μεταφέρθηκε στο Δομοκό, με εντολή της Γεν. Γραμματέως  Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, η οποία μάλιστα με προφορικές της δηλώσεις και με επίσημα έγγραφα, ισχυρίστηκε ψευδώς   ότι  ο κρατούμενος είχε μεταχθεί προηγουμένως στον Κορυδαλλό».

Δημήτρης Κουφοντίνας

eurokinissi

Οι νομικές ενέργειες

Κατά της απόφασης αυτής οι συνήγοροι του προσέφυγαν στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών, που ήταν το Τριμελές Πλημ/κείο Λαμίας, το οποίο αρνήθηκε να ελέγξει τη νομιμότητα της μεταγωγής, κηρύσσοντας εαυτό αναρμόδιο.

Απορρίφθηκε, έξαλλου και η αίτησή που κατέθεσαν σχετικά οι συνήγοροι στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για άσκηση αναίρεσης κατά της άνω απόφασης, με το ίδιο αιτιολογικό.

Οι συνήγοροι προσέφυγαν, κατόπιν των ανωτέρω, στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης των παράνομων πράξεων και αποφάσεων της Γενικής Γραμματέως, η οποία επίσης απορρίφθηκε, καθώς και αυτό το Δικαστήριο έκρινε εαυτό αναρμόδιο, θεωρώντας ότι η υπόθεση υπάγεται στην αρμοδιότητα του ποινικού Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών.

Κατόπιν τούτου η υπόθεση ήχθη ενώπιον του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου με αίτηση των συνηγόρων για την άρση της αποφατικής σύγκρουσης αρμοδιοτήτων και εκδόθηκε η σχετική απόφαση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ