Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2023

Κοζάνη: Αθωώθηκαν στελέχη της ΔΕΗ για το εξασθενές χρώμιο στα νερά τεσσάρων χωριών

Το εξασθενές χρώμιο στα νερά τεσσάρων χωριών της Κοζάνης βρέθηκε μετά από τυπικό έλεγχο που διενέργησε το 2012 η ΔΕΥΑ του Δήμου Κοζάνης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κοζάνη: Αθωώθηκαν στελέχη της ΔΕΗ για το εξασθενές χρώμιο στα νερά τεσσάρων χωριών EUROKINISSI

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε την αθώωση των δύο κατηγορουμένων, στελεχών της ΔΕΗ και την απαλλαγή του τρίτου εξ αυτών λόγω παραγραφής, σχετικά με την υπόθεση που αφορά τη μόλυνση των υπόγειων νερών, τεσσάρων χωριών της Κοζάνης με εξασθενές χρώμιο.

Η δίκη διήρκησε δύο ημέρες, με μαρτυρικές καταθέσεις κατοίκων που έπιναν νερό με εξασθενές χρώμιο, αλλά και μελών της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ που ερεύνησαν την υπόθεση για λογαριασμό του δήμου Κοζάνης και ισχυρίστηκαν ότι η μόλυνση των υπόγειων υδάτων με εξασθενές χρώμιο οφειλόταν στις αποθέσεις τέφρας της ΔΕΗ. Η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ που ερεύνησε το πρόβλημα από πλευράς της ΔΕΗ ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι η παρουσία του εξασθενούς χρωμίου στο νερό οφείλεται σε γεωλογικό φαινόμενο που συμβαίνει πολλές φορές στην φύση και όχι σε ανθρώπινη δραστηριότητα δηλαδή της τέφρας του λιγνίτη που βρισκόταν στην περιοχή. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε  και η κατάθεση των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που ανέλαβαν να ερευνήσουν την υπόθεση για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

EUROKINISSI

Κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων. Να σημειωθεί ότι, πρωτοδίκως, τον Μάρτιο του 2019 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης επέβαλλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών σε δύο πρώην διευθυντές του ορυχείου Νοτίου Πεδίου, στον τρίτο κατηγορούμενο την ποινή των 8 μηνών ενώ κήρυξε αθώο τον τέταρτο κατηγορούμενο.

Το εξασθενές χρώμιο στα νερά τεσσάρων χωριών της Κοζάνης βρέθηκε μετά από τυπικό έλεγχο που διενέργησε το 2012 η ΔΕΥΑ του Δήμου Κοζάνης. Για την παραπάνω υπόθεση έχουν κατατεθεί αγωγές εναντίον της ΔΕΗ τόσο από κατοίκους της περιοχής όσο και από την ΔΕΥΑ του Δήμου Κοζάνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ