Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Κοζάνη: Προσωρινή παύση εργασιών για τα φωτοβολταϊκά στην Καλαμιά με δικαστική απόφαση

Η αναστολή ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιουλίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κοζάνη: Προσωρινή παύση εργασιών για τα φωτοβολταϊκά στην Καλαμιά με δικαστική απόφαση kozani.tv

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Κοζάνης, εξέδωσε προσωρινή διαταγή για παύση όλων των εργασιών στο υπό κατασκευή Φ/Β πάρκο της Καλαμιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δικηγόρο Γιάννη Θεοφύλακτο, έναν εκ των τριών που εκπροσώπησαν τους κατοίκους στον δικαστικό τους αγώνα, η αναστολή ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Φ/Β πάρκο στην Καλαμιά Κοζάνης ονομαστική ισχύος 45 MW κατασκευάζει η εταιρία kiefer για λογαριασμό της Lightsource bp.

Αυνανίστηκε μπροστά σε 26χρονη

Pixabay

Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης: Παύση εργασιών στο υπό κατασκευή Φ/Β πάρκο Καλαμιάς

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 15 ημέρες έξι κάτοικοι συνελήφθησαν από την αστυνομία όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση εργασιών για να αφεθούν στην συνέχεια ελεύθεροι με απόφαση εισαγγελέα.

Οι κάτοικοι εδώ και αρκετό διάστημα αντιδρούν στην κατασκευή του Φ/Β Πάρκου, γιατί όπως ισχυρίζονται περικυκλώνει το χωριό τους σε ένα άξονα 180 μοιρών και μόλις 100 μέτρα από τα σπίτια απειλώντας την βιωσιμότητά του κι οδηγώντας στην καταστροφή την κτηνοτροφία που έχει απομείνει.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως έκανε γνωστό έτερος δικηγόρος των κατοίκων της Καλαμιάς Στέργιος Κατσέλας, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα, σε οικισμούς που έχουν δημιουργηθεί πριν το 1923, απαγορεύεται η εγκατάσταση έργων, ακόμα και χαμηλής όχλησης, σε απόσταση 500 μέτρων από τον οικισμό.

Ο κ. Κατσέλας χαρακτήρισε την απόφαση μια πρώτη νίκη των κατοίκων ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες περιοχές που αντιδρούν για την εγκατάσταση φωτοβολταικών σε κατοικημένες περιοχές.

Εν τω μεταξύ σύσκεψη, έχει προγραμματιστεί στην Τοπική Κοινότητα Καλαμιάς αύριο Τετάρτη 14 Ιουνίου 2022, με θέμα: “Συντονισμός δράσεων για την ανάδειξη των προβλημάτων στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες από την ανάπτυξη των ΑΠΕ”. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα της Κοινότητας Καλαμιάς.

Με πληροφορίες από ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ