Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023

Κραυγή από τις Ελληνίδες: Ο κορονοϊός αύξησε τη βία κατά των γυναικών

Πάνω από 9 στις 10 γυναίκες στη χώρα θεωρούν πως υπήρξε άνοδος των φαινομένων σωματικής και ψυχολογικής βίας. Τι δείχνει το Ευρωβαρόμετρο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κραυγή από τις Ελληνίδες: Ο κορονοϊός αύξησε τη βία κατά των γυναικών Freepik

Βία κατά γυναικών: Πρωταθλήτρια, αλλά με αρνητικό πρόσημο, εμφανίζεται η Ελλάδα στις επιπτώσεις για τις γυναίκες τον καιρό της πανδημίας. Καταλαμβάνει την πρώτη θέση σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, όπου οι Ελληνίδες δηλώνουν πως υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων σωματικής και ψυχολογικής βίας τον καιρό του κορονοϊού.

Ειδικότερα, το 93% των γυναικών στη χώρα μας αναφέρει πως υπήρξε μεγάλη ή μικρή αύξηση των κρουσμάτων, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ε.Ε. ανέρχεται στο 77%.

Σε 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ (εκτός δηλαδή από τη Φινλανδία και την Ουγγαρία), το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 50%, με πρώτη την Ελλάδα και η οποία ακολουθείται από τις γυναίκες της Πορτογαλίας (ποσοστό 90% βλέπουν αύξηση κρουσμάτων βίας σε βάρος τους) και την Αυστρία (με 89%), ενώ στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται η Ουγγαρία (με 47%) και η Φινλανδία (με 48%).

Ξεκάθαρη είναι και η εικόνα όσον αφορά τα μέτρα που θεωρούν οι ερωτηθείσες ότι πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βία κατά των γυναικών: να γίνει πιο εύκολο να καταγγέλλονται, μεταξύ άλλων και στην αστυνομία, περιστατικά βίας εις βάρος γυναικών (58%), να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στις γυναίκες να ζητούν βοήθεια, όπως για παράδειγμα μέσω τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης (40%), να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η κατάρτιση της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών για το θέμα (40%) και να ενισχυθεί η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών (38%).

Οι επιπτώσεις στο εισόδημα

Το γεγονός αυτό, ίσως, δικαιολογεί πως οι Ελληνίδες στις προτεραιότητες τους ζητούν σε μεγαλύτερο ποσοστό από το Ευρωκοινοβούλιο να αντιμετωπιστούν η εμπορία και η σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών, η ψυχολογική και σωματική βία κατά των γυναικών, η προστασία των γυναικών και των κοριτσιών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, περίπου τέσσερις στις δέκα γυναίκες στην ΕΕ (38%) δηλώνουν ότι η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο στο εισόδημά τους και στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (44%) ενώ μία στις πέντε δηλώνει ότι η κρίση επέδρασε αρνητικά στον χρόνο που μπορεί να αφιερώσει στην αμειβόμενη εργασία (21%). Στην Ελλάδα, πάνω από τις μισές ερωτηθείσες (60%) εντοπίζουν αρνητικό αντίκτυπο στο εισόδημά τους, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το 38% των γυναικών σε επίπεδο ΕΕ δηλώνει ότι η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο στο προσωπικό τους εισόδημα. Τα ποσοστά κυμαίνονται από 18% στη Δανία μέχρι 60% στην Ελλάδα. Το 44% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν επίσης ότι η πανδημία COVID-19 είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής. Αυτό ισχύει για πάνω από τις μισές γυναίκες στην Κύπρο (68%) και την Ελλάδα (59%), που καταλαμβάνουν τις δύο ψηλότερες θέσεις στη λίστα, ενώ ακολουθούν η Μάλτα (58%), το Λουξεμβούργο (56%), η Ιταλία (52%), η Πορτογαλία (52%) και η Ουγγαρία (51%). Επιπλέον, το 22% των γυναικών σκέφτονται ή έχουν αποφασίσει ήδη να μειώσουν μόνιμα τον χρόνο που αφιερώνουν σε αμειβόμενη εργασία. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 31% των γυναικών που ρωτήθηκαν στην Ελλάδα θεωρούν ότι εξ αιτίας της πανδημίας εξαρτώνται περισσότερο οικονομικά από τους συντρόφους τους, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εντοπίζεται στο 19%.

Βία κατά γυναικών: Η ψυχική υγεία

Σημαντικά έχουν επηρεάσει την ψυχική υγεία των γυναικών και τα μέτρα περιορισμού και απαγόρευσης της κυκλοφορίας (41% σε επίπεδο ΕΕ και 58% στην Ελλάδα), καθώς και οι περιορισμοί όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να συναντήσει κανείς (38% σε επίπεδο ΕΕ και 43% στην Ελλάδα).

Από την αρχή της πανδημίας, τα συχνότερα συναισθήματα που νιώθουν οι γυναίκες είναι ότι ανησυχούν ή ότι τους λείπουν οι φίλοι και οι συγγενείς τους (44%), ότι έχουν άγχος και στρες (37%) και ότι ανησυχούν γενικώς για το μέλλον τους (33%).

Οι Ελληνίδες ταυτίζονται με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις δύο πρώτες θέσεις, αν και με ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά – στο 62% η ανησυχία ή τους λείπουν οι φίλοι και οι συγγενείς τους και στο 59% η αίσθηση άγχους και στρες. Στην τρίτη θέση ωστόσο, οι μισές Ελληνίδες ερωτηθείσες τοποθετούν την αίσθηση του εγκλωβισμού ή περιορισμού στο σπίτι (54%) διαφοροποιώντας τα αποτελέσματα της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (30%).

Υπάρχει μια σταθερή άποψη μεταξύ των γυναικών ότι τα μέτρα που πάρθηκαν κατά της πανδημίας είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία, κατά 41% σε όλη την Ευρώπη, αισθητά περισσότερο στην Ελλάδα, κατά 58%.

Βία κατά γυναικών: Τι λένε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, αναφερόμενη στα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε: «Οι γυναίκες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία COVID-19, ψυχολογικά και οικονομικά. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Το Κοινοβούλιο δρα για να αλλάξει την κατάσταση.»

Ο πρόεδρος της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών Robert Biedrón (Σοσιαλιστές, Πολωνία) είπε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου επιβεβαιώνουν αυτό που ξέραμε ήδη: η πανδημία έχει επηρεάσει τις γυναίκες και τα κορίτσια σε δυσανάλογο βαθμό και με ποικίλους τρόπους, από την αύξηση της έμφυλης βίας μέχρι την αύξηση των βαρών της οικιακής και οικογενειακής φροντίδας, και από τις οικονομικές επιπτώσεις σε τομείς που απασχολούν κυρίως γυναίκες, μέχρι τις επισφαλείς συμβάσεις εργασίας. Οι κρίσεις ωστόσο παρουσιάζουν και ευκαιρίες, εν προκειμένω τη δυνατότητα να χτίσουμε καλύτερα στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης. Η ανάκαμψη θα πρέπει να έχει τις γυναίκες στο επίκεντρο των λύσεων, τις οποίες προωθούμε και εμείς μέσα από το έργο μας.»

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ