Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Κρήτη: Στο εδώλιο οι αγρότες για τα επεισόδια στο λιμάνι του Ηρακλείου το 2016 – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Το ημερολόγιο έγραφε 9 Δεκεμβρίου του 2016, όταν εκατοντάδες αγρότες - εξαγριωμένοι από την παρατεταμένη απεργία της ΠΝΟ - "μπούκαραν" στο λιμάνι του Ηρακλείου, απαιτώντας τον απόπλου πλοίου προκειμένου να μην καταστραφούν ολοκληρωτικά τα προϊόντα τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κρήτη: Στο εδώλιο οι αγρότες για τα επεισόδια στο λιμάνι του Ηρακλείου το 2016 – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου οι αγρότες για τα επεισόδια στο λιμάνι του Ηρακλείου το 2016 και τις υλικές ζημιές που σημειώθηκαν, κατά την εξέλιξη αγροτικής κινητοποίησης, με αφορμή απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Το ημερολόγιο έγραφε 9 Δεκεμβρίου του 2016, όταν εκατοντάδες αγρότες – εξαγριωμένοι από την παρατεταμένη απεργία της ΠΝΟ – “μπούκαραν” στο λιμάνι του Ηρακλείου, απαιτώντας τον απόπλου πλοίου προκειμένου να μην καταστραφούν ολοκληρωτικά τα προϊόντα τους.

Οι ώρες που ακολούθησαν στο λιμάνι, θύμιζαν…ρινγκ, καθώς μερίδα αγροτών στράφηκε εναντίον ναυτεργατών, εκτοξεύοντας φωτοβολίδες κατά του μοναδικού πλοίου που παρέμενε δεμένο στο λιμάνι, ενώ μέλη του πληρώματος «απάντησαν» με τις μάνικες, κάνοντας ρίψη νερού.

Το πλοίο απομακρύνθηκε από το λιμάνι, εντείνοντας την οργή, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκαν τα εκδοτήρια της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ. “Όμηροι” των αγροτών κρατήθηκαν για λίγο ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι δήμαρχοι Βασίλης Λαμπρινός, κ.Αρμουτάκης και κ. Μπαριτάκης , που έσπευσαν στο λιμάνι του Ηρακλείου προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο αγροτικό ζήτημα.

Στο εδώλιο 10 άτομα για τα επεισόδια στο λιμάνι του Ηρακλείου

Όπως αναφέρει το radiolasithi.gr, 10 συνολικά άτομα κυρίως από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας θα χρειαστεί να υπερασπιστούν τις θέσεις τους για όσα τους καταλογίζονται για τα επεισόδια που είχαν πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Ηρακλείου στις 9 Δεκεμβρίου 2016.

Οι αγρότες και παραγωγοί κατηγορούνται, ο καθένας ξεχωριστά, για μια μεγάλη σειρά αδικημάτων, ανάμεσά τους, η παράνομη είσοδος στο λιμάνι, βιαιοπραγίες έναντι προσώπων ή πραγμάτων, για επίθεση και κατακράτηση του λιμενάρχη, για κάποιους που πέταξαν βεγγαλικά εναντίον του πλοίου κ.α.

Στοιχεία τα οποία προέκυψαν από μαρτυρίες 15 κυρίως λιμενικών που βρίσκονταν στο σημείο αλλά και από εξέταση υλικού από κάμερες που βρισκόταν στο λιμάνι.

O Νικήτας Παπαδάκης αγρότης και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κουτσουρά και ένας από τους 10 κατηγορούμενους, τόνισε πως στη δική αυτή κατηγορείται όλη η περιοχή της Ιεράπετρας από το Μύρτος ως το Μακρύ Γιαλό που προσπάθησε με τη συγκεκριμένη κινητοποίηση να προστατέψει τα αγροτικά της προϊόντα.

Όπως λέει εκείνο το βράδυ στο λιμάνι βρισκόταν περίπου 150 άτομα από την Ιεράπετρα, όμως ήταν πολύ περισσότεροι οι αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί οι οποίοι αν ήθελαν δεν θα είχε συμβεί το παραμικρό. Η φωτιά που είχε ξεσπάσει στα εκδοτήρια της ΑΝΕΚ είχε μπει από βεγγαλικό που πετάχτηκε πάνω από το δεμένο πλοίο, ενώ γενικότερα ανέφερε πως η στάση του λιμενάρχη εκείνο το βράδυ και συνολικά του λιμενικού σώματος ήταν κατώτερη των περιστάσεων με όσα ακολούθησαν, αφού παρουσιάστηκαν πολλά ψέματα και άδικες κατηγορίες σε τυχαία άτομα, τα οποία απλά βρισκόταν στο χώρο και ενδεχομένως ξεχώριζε πιο εύκολα η παρουσία τους.

Στη δίκη όπως λέει οι αγρότες θα έχουν μεγάλη υποστήριξη αφού στο πλευρό τους θα βρίσκεται πέρα από τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας (που καλεί για την παρουσία κόσμου με λεωφορείο στη δίκη, και ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γουλιδάκης, αλλά και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τσιφετάκης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Κατερίνα Τσικαλουδάκη, κάλεσε ξανά τον κόσμο της περιοχής να δώσει δυναμικό παρών στη δίκη, για την οποία δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής, αναφέροντας πως έχει γίνει σημαντική προσπάθεια με επαγγελματίες της περιοχής να καλυφθούν τα δικαστικά έξοδα, τους οποίους ευχαρίστησε, ενώ ο Αγροτικός Σύλλογος θα πληρώσει το λεωφορείο για να μεταφέρει τον κόσμο στο Ηράκλειο.

Σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας αναφέρει:

“Υπενθυμίσουμε ότι η κινητοποίηση προκλήθηκε εύλογα έπειτα από την πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση της ΠΝΟ με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων προς την υπόλοιπη Ελλάδα και Εξωτερικό ( σε περίοδο αιχμής) διακινδυνεύοντας έτσι να χαθούν πολύτιμα συμβόλαια πώλησης, μην εκπληρώνοντας την υποχρέωση παράδοσης τους από την μεριά των παραγωγών. Επιπλέον τονίζουμε κύριος σκοπός αυτής της αντίδρασης ήταν η διασφάλιση των δικαιωμάτων του συνόλου των παραγωγών της Κρήτης να μεταφέρουν απρόσκοπτα τα αγροτικά τους προϊόντα μέσω της θαλάσσιας οδού.

Καλούμε όλους τους παραγωγούς να συμπαρασταθούν ηθικά στους κατηγορουμένους με την παρουσία τους στον χώρο των δικαστηρίων. Καλούμε επίσης όλους όσους έχουν την δυνατότητα (αγροτικές- εμπορικές επιχειρήσεις, κ.α.) να συνεισφέρουν οικονομικά στα έξοδα της δίκης. Πληροφορίες στα γραφεία του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας /2842041335”

ΒΙΝΤΕΟ: YOUTUBE – ΠΗΓΗ: CRETALIVE – NEAKRITI.GR

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ