Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022

Κτηματολόγιο: Αλλάζει η διαδικασία των ενστάσεων – Οι μελετητικές εταιρείες σε ρόλο διαμεσολαβητή – Πώς εξελίσσεται η ανάρτηση της Αθήνας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κτηματολόγιο: Αλλάζει η διαδικασία των ενστάσεων – Οι μελετητικές εταιρείες σε ρόλο διαμεσολαβητή – Πώς εξελίσσεται η ανάρτηση της Αθήνας

Οι ανάδοχοι των σχημάτων που “τρέχουν” τα προγράμματα κτηματογράφησης, αναμένεται σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος να προσφύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρωθεί η ΚΥΑ μέσω της οποίας αλλάζει η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων.

Ο αριθμός των ενστάσεων που εκκρεμούν φτάνει τις 200.000 και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα αφενός στην εξέλιξη του έργου και αφετέρου στους ιδιοκτήτες που μέχρι να εξεταστεί η περίπτωσή τους δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε δικαιοπραξίες.

Με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στις αρχές Μαΐου έρχεται ένα νέο σύστημα εξέτασης αντιρρήσεων όπου οι ανάδοχοι λαμβάνουν ρόλο “διαμεσολαβητή”.

Στόχος είναι να μειωθούν οι ενστάσεις στις 500.000 από ένα εκατομμύριο που εκτιμώνται.

Ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας που υλοποιεί το έργο ανάρτησης στην Αθήνα κ. Γιώργος Δημητρίου μιλώντας στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος είπε ότι με τις τροποποιήσεις που έγιναν επί της ουσίας μετατίθεται όλη η ευθύνη στους αναδόχους. “Πρόκειται για ένα βάρος το οποίο δεν μας αναλογεί καθώς μέχρι πρότινος η διαδικασία ήταν να κάνουμε εισηγήσεις αλλά αυτές σε τελικό στάδιο να εξετάζονται από επιτροπές και όχι εμείς να έχουμε τον τελευταίο λόγο”.

Στον αντίποδα, ο διευθυντής του Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης, ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για καινούργια κατάσταση αφού ξεκίνησε πέρσι τον Μάρτιο, έγινε αποδεκτή τότε και για το Κτήμα 16 αλλά και για την Αθήνα, απλώς τώρα επεκτείνεται και για τις υπόλοιπες τρέχουσες συμβάσεις.

“Ήδη οι ανάδοχοι εξετάζουν τις ενστάσεις, αν κρίνουν ότι η αντίρρηση δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις, δεν θα τις στέλνουν πλέον στις επιτροπές και θα αποφασίζουν οι ίδιοι ότι είναι απορριφθείσες ώστε να διευκολύνεται το έργο των επιτροπών και να εξετάζονται όσες εκτιμούν οι ανάδοχοι ότι ο πολίτης ορθώς προχώρησε στη διαδικασία αντιρρήσεων”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ