Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Προφυλακίστηκαν 7 άτομα, ανάμεσά τους η υπάλληλος της υπηρεσίας Ασύλου και φερόμενοι ως διευθυντές της οργάνωσης

Τα πραγματικά ευρήματα δεν δικαιολογούν τις κατηγορίες δηλώνει ο Βαγγέλης Καντιάνης, συνήγορος βασικού κατηγορούμενου. Είχαν συλληφθεί 28 άτομα και η δικογραφία περιλαμβάνει 58 συνολικά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Προφυλακίστηκαν 7 άτομα, ανάμεσά τους η υπάλληλος της υπηρεσίας Ασύλου και φερόμενοι ως διευθυντές της οργάνωσης dimokratiki

Την προφυλάκιση 7 ατόμων που εμπλέκονται στο μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που εξάρθρωσε προ ημερών η ΕΛΑΣ προχώρησαν οι αρμόδιες εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές.

Μεταξύ αυτών είναι η υπάλληλος της υπηρεσίας Ασύλου, που “επιτάχυνε” τη διαδικασία έκδοσης εγγράφων καθώς και κάποιοι από τους φερόμενους ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης.

Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εισόδου και εξόδου πολιτών τρίτων χωρών, κατάρτιση πλαστών εγγράφων (διαβατήρια, δελτία ταυτότητας, θεωρήσεις εισόδου) δωροδοκία, νομιμοποίηση κ.ά.

Παρεμβαίνοντας, ο συνήγορος βασικού κατηγορούμενου Βαγγέλης Καντιάνης υποστηρίζει πως το επόμενο διάστημα με την εξέλιξη της ανάκρισης, η υπόθεση θα λάβει τις πραγματικές της διαστάσεις.

Ευάγγελος Καντιάνης

dikastiko.gr

«Παρά τον μεγάλο όγκο της δικογραφίας τα πραγματικά ευρήματα δεν δικαιολογούν τις αποδοθείσες κατηγορίες. Είναι βέβαιο ότι με την πρόοδο της ανάκρισης και δίχως το ασφυκτικό πλαίσιο του συνταγματικού πενθημέρου, που επιβάλει την ταχεία περαίωση της απολογίας των κατηγορουμένων, η υπόθεση θα λάβει τις πραγματικές της διαστάσεις» αναφέρει στο dikastiko.gr ο κ. Καντιάνης.

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Τζίρος 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με την ΕΛΑΣ

Τις προηγούμενες ημέρες εξιχνιάστηκε όπως έγραψε το dikastiko.gr μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, οι οποίοι μετέφεραν αλλοδαπούς μέσω της Τουρκίας στη Ρόδο, κι από εκεί στην Αθήνα.

Στη συνέχεια διευκόλυναν την έξοδο των μεταναστών μεταφέροντας τους από τον Ελλαδικό χώρο σε Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την κατάρτιση πλαστών εγγράφων και την επιτάχυνση έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων έναντι χρηματικών αμοιβών. Το κόστος για το ταξίδι από και προς τον Ελλαδικό χώρο σε διάφορα Ευρωπαϊκά Κράτη, κυμαινόταν από 5.000 έως 12.000 ευρώ.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε και εκτιμώμενου του μεγάλου αριθμού παράνομης διακίνησης μεταναστών, κατάρτισης πλήθους πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και «διευκόλυνσης» έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων, υπολογίζεται ότι το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση υπερβαίνει τα 2.450.000 ευρώ.

Οι αρχές συνέλαβαν 28 δουλέμπορους, ενώ συνολικά οι κατηγορούμενοι φτάνουν τους 58. Οι διακινητές ήταν χωρισμένοι σε τρεις υποομάδες, στις οποίες αρχηγοί ήταν δύο Αιγύπτιοι, ο «Τζαμάλ» και ο «Αμίρ», ηλικίας 69 και 40 χρόνων ετών αντίστοιχα και ένας 34χρονος υπήκοος Μιανμάρ Βιρμανίας, γνωστός με το προσωνύμιο «Κάζι». Και οι τρεις συνεργάζονταν με τουρκικά κυκλώματα για την διακίνηση μεταναστών από τον Έβρο και τα νησιά, του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τελικός προορισμός, ήταν χώρες της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης. Μάλιστα τα μέλη του κυκλώματος, δεν δίστασαν να… διαφημίζουν τις ικανότητες τους στην παραποίηση διαβατηρίων ακόμα και σε προφίλ που διατηρούσαν στο Tik Tok.

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

dimokratiki

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν

Οι διακινητές επικοινωνούσαν μέσω συγκεκριμένων διαδικτυακών εφαρμογών με συγκεκριμένους κωδικούς, για να μην γίνονται αντιληπτοί από τις αρχές. «Φασόλια», «ντομάτες», «φαλάφελ» και «ναφαζάρ», συνήθιζαν να αποκαλούν τους πελάτες. Τα «μαϊμού» ταξιδιωτικά έγγραφα τα ονόμαζαν «εμπόρευμα», ενώ «βιβλίο» ήταν η κωδική λέξη για το διαβατήριο.

Μάλιστα οι δουλέμποροι είχαν διαχωρίσει τα παραποιημένα έγγραφα σε καλά πλαστά τα οποία αποκαλούσαν «Κατηγορία Α» και κακά, τα οποία ονόμαζαν «Κατηγορία Β».

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν συνολικά 51 έρευνες, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν 1.010 διαβατήρια και ταυτότητες ξένων χωρών, 30.210 ευρώ, 50 κινητά τηλέφωνα και 9 αυτοκίνητα. Παράλληλα εντοπίστηκαν 3.500 ψηφιακά αρχεία ταξιδιωτικών εγγράφων ταυτοποίησης και 2.500 έγγραφα-αποδείξεις μεταφοράς χρηματικών ποσών Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση από τη δράση της υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ.

Η “ταρίφα” των διακινητών

Το κόστος για το ταξίδι τους από και προς τον Ελλαδικό χώρο σε διάφορα Ευρωπαϊκά Κράτη, κυμαινόταν από 5.000 έως 12.000 ευρώ. Για την έκδοση διαβατηρίων, ταυτοτήτων η “ταρίφα” ήταν 500 ευρώ. Η υπάλληλος της υπηρεσίας Ασύλου επιτάχυνε την παραλαβή ταξιδιωτικών εγγράφων έναντι 300 ευρώ για κάθε αλλοδαπό.

Για να παραλάβουν την χρηματική αμοιβή, από καταστήματα-εγγυητήρια (μέθοδο HAWALA), τα μέλη του κυκλώματος ζητούσαν από τους διακινούμενους να τους στείλουν φωτογραφία μέσα από το αεροπλάνο, για την επιβεβαίωση της μεταφοράς.

Οι τρόποι δράσης

Ο πρώτος ήταν η μεταφορά τους από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω αεροπορικών πτήσεων με τη μέθοδο του «σωσία» (όπου ο εικονιζόμενος προσομοιάζει στον διακινούμενο).

Δεύτερος τρόπος μεταφοράς ήταν με θαλάσσια μέσα από την Τουρκία προς τη Ρόδο και εν συνεχεία τους μετέφεραν προς την Αθήνα με αεροπορική πτήση, έχοντας στην κατοχή τους οι διακινούμενοι είτε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο είτε «παρόμοιο» με την μέθοδο LOOK – ALIKE. Η τιμή μεταφοράς ανά άτομο κοστολογείτο στα 3.200 ευρώ.

Ο τρίτος τρόπος μεταφοράς των μεταναστών ήταν η είσοδός τους στην Ελλάδα από την Αλβανία και στη συνέχεια η προώθησή τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης έχουν απασχολήσει τις Αστυνομικές και Δικαστικές Αρχές κατ’ επανάληψη, για τα ίδια και άλλα αδικήματα.

Μοιρασμένοι οι ρόλοι των μελών του κυκλώματος

Όπως διαπιστώθηκε από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι τουλάχιστον από τα μέσα του έτους 2021, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με δομημένη και διαρκή δράση, με ιεραρχική δομή και αποκλειστικό σκοπό την αποκόμιση παράνομων περιουσιακών οφελών, μέσω της διευκόλυνσης εξόδου μεταναστών μεταφέροντας τους από τον Ελλαδικό χώρο σε Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κατάρτιση πλαστών εγγράφων και την επιτάχυνση έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων έναντι χρηματικών αμοιβών.

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους, ως προς την ανεύρεση πελατών, τη διαχείριση των χρηματικών εγγυήσεων όντας ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι καταστημάτων, τη διαχείριση των χρηματικών ποσών, την έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων, την παροχή οχήματος για τη μεταφορά, τη μεταφορά και την κατάρτιση – νόθευση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

eurokinissi

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: “Ειδικεύονταν” στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων

Ειδικότερα, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιόταν στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων (διαβατηρίων και θεωρήσεων VISA), εγχώριων αλλά και αλλοδαπών Αρχών, τα οποία εν συνεχεία πωλούσαν σε μετανάστες, οι οποίοι στερούντο ταξιδιωτικών εγγράφων. Εν συνεχεία διευκόλυναν την έξοδο αυτών από τον Ελλαδικό χώρο, μεταφέροντας τους παράνομα σε χώρες της Ευρώπης. Ειδικότερα, διακινούσαν τους αλλοδαπούς από χώρες της Αφρικής αλλά και από Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπρόσθετα, πωλούσαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, τα οποία μαζί με την μεταφορά τους από και προς τον Ελλαδικό χώρο σε διάφορα Ευρωπαϊκά Κράτη και προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους πληθώρα επιλογών, τα κοστολογούσαν από 5.000 – 10.000 ευρώ για έκαστο άτομο, ανά περίπτωση. Επιπλέον, διευκόλυναν την έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων σε διάφορους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, ζητώντας και λαμβάνοντας το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ για έκαστο αλλοδαπό. Ημεδαπή μάλιστα υπάλληλος Υπηρεσίας που συνελήφθη, κατηγορείται ότι για την επιτάχυνση παραλαβής νομιμοποιητικών εγγράφων από αλλοδαπούς, ζητούσε και λάμβανε αθέμιτα ωφελήματα και συγκεκριμένα το χρηματικό ποσό των τριακοσίων 300 ευρώ για έκαστο αλλοδαπό.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ