Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Κυβερνητικές πηγές: Πρώτα να εφαρμοστούν τα μέτρα και ύστερα εξετάζεται το ενδεχόμενο lockdown για την Αττική

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κυβερνητικές πηγές: Πρώτα να εφαρμοστούν τα μέτρα και ύστερα εξετάζεται το ενδεχόμενο lockdown για την Αττική

 

Η πανδημία στην Αττική βρίσκεται σε έξαρση, καθώς τα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά είναι αρκετά υψηλά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η ιστοσελίδα iefimerida.gr, στο Μαξίμου αναμένεται πρωτίστως η απόδοση που θα έχουν τα νέα μέτρα στην Αττική, με την πεποίθηση ότι δεν βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το lockdown, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είμαστε εκεί» και σημείωναν ότι «τα μέτρα ισχύουν από χθες, θα πάμε σε lockdown πριν εφαρμοστούν;».

Στα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν υπήρχε και σύσταση στους 65άρηδες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες, ωστόσο οι πληροφορίες για lockdown σε αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν επιβεβαιώνονται.

Πέτσας: Αν χρειαστεί να γίνει lockdown θα γίνει, αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας νωρίτερα στον 104,6 επιβεβαίωσε ότι δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο για να εφαρμοστεί τοπικό lockdown. Σημείωσε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση αν χρειαστεί αυτό θα γίνει και ότι για πρώτη φορά υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας.

«Υπάρχει ανησυχία, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ, παρά τα μέτρα, παραμένει ισχυρή η παρουσία του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «οι ειδικοί σκέφτονται πολλά εναλλακτικά μέτρα που μας προτείνουν. Από την αρχή δεν έχουμε αποκλείσει τοπικό lockdown για να φέρουμε προς τα κάτω την καμπύλη της υγείας», είπε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε: «Τοπικά lockdown έχουν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα, έχουμε εμπειρία. Αν χρειαστεί αυτό να γίνει, θα γίνει, αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα. Δεν είμαστε εκεί, μακάρι να μη φτάσουμε εκεί, είναι στο χέρι μας. Για να μη φτάσουμε, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρήσουμε τα μέτρα».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι «τα μισά από τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού είναι στην Αττική και τα μισά από αυτά είναι στο κέντρο, με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων με μεταναστευτικό και προσφυγικό προφίλ. Με μηνύματα στις γλώσσες τους και με περισσότερους ελέγχους προσπαθούμε να περιορίσουμε το πρόβλημα».

Γώγος: Σε 10 ημέρες θα κριθεί το lockdown

Το άμεσο lockdown απέκλεισε και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος έδωσε ένα διάστημα κάποιων ημερών για τα αποδώσουν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση:

«Σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα και αυτό θα φανεί το πολύ σε ένα 7ήμερο με 10ήμερο θα βγουν στο τραπέζι οι επόμενες δέσμες μέτρων. Η προσπάθεια είναι να υπάρχει βελτίωση των δεικτών και των παραμέτρων ώστε να μην φτάσουμε σε μέτρα όπως lockdown» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Σύψας: Είμαστε πολύ κοντά στο lockdown

Την ίδια ώρα πάντως, ο καθηγητής Νίκος Σύψας, οπαδός του πιο απαισιόδοξου σεναρίου, ανέφερε χθες το βράδυ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι το λεκανοπέδιο είναι ένα βήμα από το να μπει σε οριζόντιο lockdown, σημειώνοντας πως, αν συμβεί αυτό, θα είναι καταστροφικό για την οικονομία.

«Είμαστε πολύ κοντά στο lockdown, καθώς η Αττική βρίσκεται στον λεγόμενο ”πορτοκαλί” συναγερμό. Ενα βήμα ακριβώς πριν από το ”κόκκινο”. Το αν θα γίνει ”κόκκινο” είναι ένα θέμα που θα το δούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ελπίζουμε να επιδράσουν τα μέτρα που ελήφθησαν στις 10 Σεπτεμβρίου για να μη φτάσουμε εκεί, όμως οι πολίτες θα πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα που ήδη υπάρχουν. Αν κάθε πολίτης κάνει το σωστό, τότε δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα καταστροφικά για την οικονομία μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σύψας σημείωσε πως «αν χρειαστεί να πάμε σε lockdown για να μην επιτρέψουμε στην επιδημία να φύγει μπροστά, εμείς θα πρέπει να είμαστε μπροστά από την επιδημία και όχι πίσω. Δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω, γιατί, αν την αφήσουμε να φύγει, από ένα σημείο και μετά η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη. Θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο της Ιταλίας, ή άλλες εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση. Οπότε, αν έχουμε να κάνουμε κάτι, θα το κάνουμε νωρίς, πριν ξεφύγει η κατάσταση».

Περιγράφοντας τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το lockdown, ο κ. Σύψας είπε: «Το lockdown θα περιλαμβάνει κυρίως περιορισμό στις μετακινήσεις. Δηλαδή, θα έχουμε κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, κλείσιμο της εστίασης και της διασκέδασης, ενδεχομένως κλείσιμο των σχολείων. Θα έχουμε απαγόρευση των μετακινήσεων, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, άρα θα μειωθεί πολύ η κινητικότητα του πληθυσμού ώστε να μην έχουμε διασπορά ιδίως στο κέντρο της Αθήνας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που είναι το μεγάλο πρόβλημα. Το κέντρο της Αθήνας είναι μεγάλη εστία επιδημίας σε ολόκληρη τη χώρα και γι’ αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε στην Αττική και στο κέντρο. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελούν εστία διασποράς γιατί υπάρχει συνωστισμός».

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ