Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2022

Λαγκαδάς: Οχιές έκαναν την φωλιά τους σε νηπιαγωγείο – ΒΙΝΤΕΟ

Οι υπεύθυνοι συζητούν ακόμη και την μετεγκατάσταση του νηπιαγωγείου για την ασφάλεια των παιδιών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Λαγκαδάς: Οχιές έκαναν την φωλιά τους σε νηπιαγωγείο – ΒΙΝΤΕΟ OPEN

Συναγερμός έχει σημάνει στον Λαγκαδά για τις οχιές σε νηπιαγωγείο και συγκεκριμένα στο νηπιαγωγείο του Βασιλουδίου καθώς τα φίδια εμφανίστηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες.

Οι υπεύθυνοι συζητούν ακόμη και την μετεγκατάσταση του νηπιαγωγείου για την ασφάλεια των παιδιών.

Οχιές σε νηπιαγωγείο: Δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες

Είναι η δεύτερη φορά που στο νηπιαγωγείο Βασιλουδίου, στον Λαγκαδά, βρίσκουν οχιές να έχουν εγκατασταθεί μέσα σε αίθουσα. Το σχολείο είναι σε αναστολή λειτουργίας από τη Δευτέρα, ενώ πριν μια εβδομάδα είχαν ξαναβρεί οχιές μέσα στον χώρο.

Ο αντιδήμαρχος Λαγκαδά, μιλώντας στο OPEN, είπε ότι με το που άνοιξε το σχολείο εντοπίστηκαν στον χώρο τρεις οχιές. Αμέσως κάλεσαν την πυροσβεστική και τις απομάκρυνε. Μόνο η μία ήταν ζωντανή.

Όπως είπε, έγιναν όλες οι εργασίες που χρειάζονταν για καθαρισμό του χώρου και τοποθετήθηκαν απωθητικά και παγίδες, τόσο την προηγούμενη Παρασκευή που τις εντόπισαν πρώτη φορά, όσο και τώρα.

Ο αντιδήμαρχος εκτιμά ότι μπορεί να φωλιάζουν στα κεραμίδια. Με εντολή του δημάρχου σκέφτονται, επίσης, την μετεγκατάσταση του νηπιαγωγείου για την ασφάλεια των παιδιών.

Τι κάνουμε αν μας δαγκώσει φίδι

Θα πρέπει να αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε δάγκωμα φιδιού ως έκτακτη ανάγκη, ανεξάρτητα από το αν νομίζετε ότι το φίδι ήταν δηλητηριώδες ή όχι. Πολλά φίδια φαίνονται ότι μοιάζουν και να μη δώσετε την απαραίτητη προσοχή.

Πρέπει να μείνετε όσο το δυνατόν πιο ακίνητοι, οπότε αντί να τρέχετε για ένα τηλέφωνο, χρησιμοποιήστε ένα κινητό τηλέφωνο ή ζητήστε από κάποιον άλλο να πάει και να ζητήσει βοήθεια.

Μην πανικοβληθείτε και μην κινηθείτε!

Ενώ είναι πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε, το να παραμείνετε ακίνητοι μετά από ένα δάγκωμα φιδιού μπορεί αυτό να επιβραδύνει την εξάπλωση του δηλητηρίου στο σώμα. Εάν σας έχει δαγκώσει ένα δηλητηριώδες φίδι, η ακινησία μπορεί να σώσει τη ζωή σας.

Είναι μύθος ότι το δηλητήριο του φιδιού εισέρχεται απευθείας στη ροή του αίματος σας μετά από ένα δάγκωμα, αντιθέτως κινείται μέσω του λεμφικού σας συστήματος. Η λέμφος είναι ένα υγρό στο σώμα σας που περιέχει λευκά αιμοσφαίρια. Σε αντίθεση με το αίμα, το οποίο αντλείται συνεχώς στο σώμα σας, η λέμφος σας κινείται όταν μετακινείτε τα άκρα σας. Έτσι εάν μπορείτε να παραμείνετε ακίνητοι και ήρεμοι, μπορείτε να αποτρέψετε το δηλητήριο που βρίσκεται στη λέμφο να ταξιδέψει περισσότερο στο σώμα σας.

Εάν είστε βέβαιοι ότι το φίδι έχει απομακρυνθεί αφού σας δάγκωσε και δεν κινδυνεύετε να ξαναγίνει, παραμείνετε εκεί που βρίσκεστε. Εάν είστε με άλλα άτομα, δεν θα πρέπει να σας μετακινούν καθόλου. Πάρτε μεγάλες, βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσετε. Θυμηθείτε ότι οι πιθανότητες είναι υπέρ σας: είναι σπάνιο για τους ανθρώπους (λιγότερο από 10%), να πεθάνουν από δάγκωμα φιδιού, ειδικά εάν ακολουθούν τα βήματα των πρώτων βοηθειών.Μην προσπαθήσετε να εντοπίσετε, να πιάσετε, να τραυματίσετε ή να σκοτώσετε το φίδι για να προσδιορίσετε το είδος του. Να γνωρίζετε πως αν είναι δηλητηριώδες, μέσα σε ελάχιστο χρόνο η περιοχή παρουσιάζει έντονο τοπικό φούσκωμα, ενώ μπορεί να παρουσιαστεί ναυτία, εμετός ή ιδρώτας. Σε επόμενα στάδια μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και υπνηλία, μυϊκή αδυναμία ή αρρυθμίες.

Εμπιστευτείτε το νοσοκομείο όπου το προσωπικό έχει πρόσβαση σε μια σειρά δοκιμών (με αιματολογικές εξετάσεις), που μπορούν να τους βοηθήσουν να προσδιορίσουν το είδος του φιδιού από το οποίο έχετε δαγκωθεί, επιτρέποντάς τους να σας δώσουν την κατάλληλη θεραπεία. (αντιτετανικό εμβόλιο, αντιβίωση, αντιοφικός ορός κλπ.).

ΠΗΓΗ/ΒΙΝΤΕΟ: OPEN

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ