Σάββατο 18 Μαϊου 2024

Le Soir, La Repubblica και Knack “καίνε” την Εύα Καϊλή: Ομολόγησε ότι ήξερε – Ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τη βαλίτσα με τα μετρητά

Σφοδρή αντίδραση του Βέλγου δικηγόρου της για τα δημοσιεύματα. Κάνει λόγο για "μεροληπτική ερμηνεία". Την Πέμπτη η Ελληνίδα πολιτικός θα εμφανιστεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει για την περαιτέρω κράτησή της ή μη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Le Soir, La Repubblica και Knack “καίνε” την Εύα Καϊλή: Ομολόγησε ότι ήξερε – Ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τη βαλίτσα με τα μετρητά eurokinissi

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την πολύκροτη υπόθεση Qatargate που συνταράσσει το Ευρωκοινοβούλιο ενώ διεθνή ΜΜΕ “καίνε” την Εύα Καϊλή καθώς την φέρουν να έχει παραδεχθεί πως γνώριζε για το κύκλωμα δωροδοκιών καθώς και την εμπλοκή του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, αλλά και του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι.

Εύα Καϊλή

eurokinissi

Εύα Καϊλή: “Ομολόγησε ότι ήξερε” λένε διεθνή ΜΜΕ

Δημοσίευμα της «La Repubblica», με τίτλο «Η ομολογία της Εύας Καϊλή: “Ήξερα για τις δραστηριότητες του Panzeri και τις βαλίτσες με τα χρήματα”», παρουσιάζει αποσπάσματα από την ομολογία της καθαιρεθείσας αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Η γνωστή ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι η 44χρονη πολιτικός ενώπιον των βελγικών αρχών γνώριζε για τόσο για τις δραστηρίοτητες του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, όσο και για του Αντόνιο Παντσέρι. «Είναι αλήθεια, ήξερα για τις δραστηριότητες του κ. Παντσέρι. Και ήξερα ότι στο σπίτι μου υπήρχαν βαλίτσες γεμάτες χρήματα» αναφέρουν τα πρακτικά.

Σκάνδαλο στο Ευρωκοινοβούλιο

LE SOIR

Την ίδια ώρα σε νέα δημοσίευματά τους το περιοδικό Knack και η βελγική εφημερίδα Le Soir αναφέρουν πως η ευρωβουλευτής παραδέχτηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει μερικά από τα χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι της. 

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, από την άλλη, δείχνει τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ως αποδέκτη «δώρων» από το Κατάρ, όπως αυτό φαίνεται από έγγραφα από την ποινική έρευνα για εικαζόμενη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνεται. Επίσης, αναφέρεται ότι η ευρωβουλευτής την Πέμπτη πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει για τυχόν περαιτέρω κράτηση.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι όταν ο σύντροφος της κυρίας Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ανακρίθηκε παραδέχτηκε ότι ήταν μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποιεί τόσο το Μαρόκο όσο και το Κατάρ για να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Επισημαίνεται παράλληλα, ότι σύμφωνα με έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους η Soir και η Repubblica, η Εύα Καϊλή ομολόγησε μερικώς. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι παραδέχτηκε πως ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα που της έμειναν στο σπίτι.

Εύα Καϊλή με τον σύντροφό της

eurokinissi

Όσον αφορά στον πατέρα της κ. Καϊλή σημειώνεται ότι συνελήφθη την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου -την πρώτη ημέρα της επιχείρησης κατά της διαφθοράς- ενώ ήταν κρυμμένος στο Σόφιτελ στις Βρυξέλλες με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά. Από τις ανακρίσεις προκύπτει ότι ο πατέρας, ο οποίος πέρασε λίγες μέρες στη βελγική πρωτεύουσα, είχε λάβει εντολή από την κόρη του να κρύψει χρήματα σε μετρητά, γράφει το Knack.

Ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τη βαλίτσα με τα μετρητά

«Η κατηγορούμενη παραδέχεται ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα», έγραψε ο δικαστής Μισέλ Κλες στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε κατά της Ελληνίδας ευρωβουλευτή στις 9 Δεκεμβρίου. «Δηλώνει ότι γνώριζε από το παρελθόν τις δραστηριότητες του συζύγου της (Φρατσέσκο Τζόρτζι) με τον κ. Παντσέρι και ότι βαλίτσες με μετρητά πέρασαν από το διαμέρισμά της» αναφέρει το Knack.

Ο Πιερ Αντόνιο Πάντσερι, ο Ιταλός ευρωβουλευτής που συνελήφθη την ίδια μέρα στις Βρυξέλλες, είναι ο φερόμενος ως «αρχηγός ορχήστρας» της οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με Βέλγους ανακριτές.

To Knack κάνει λόγο και για την επιχείρηση της αστυνομίας που έλαβε χώρα στις 9 Δεκεμβρίου. Στο εν λόγω απόσπασμα με τίτλο «Πανικός» επισημαίνεται ότι «η αστυνομία σταμάτησε τον Φραντσέσκο Τζόρτζι λίγο αφότου έφυγε από το διαμέρισμά τους στην ευρωπαϊκή συνοικία την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Τότε, η Καϊλή πανικοβλήθηκε. Η πρώην παρουσιάστρια όχι μόνο επικοινώνησε με τον πατέρα της αλλά, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, προσπάθησε επίσης να προειδοποιήσει τον κ. Παντσέρι, καθώς και «δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατονομάζονται σε αυτήν την έρευνα». Τα ονόματά τους δεν αναφέρονται».

Το Knack σημειώνει ότι ο Βέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλος, έστειλε email το βράδυ της Δευτέρας στο οποίο έγραφε: «Προσωπικά είμαι εξοργισμένος που είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα. Είμαι ο μόνος που σέβομαι τους κανόνες;» Το να γράφεις για «μερικές ομολογίες» είναι, σύμφωνα με τον δικηγόρο, μια «μεροληπτική ερμηνεία».

Qatargate - Εύα Καϊλή

EUROKINISSI

Στο άρθρο, επίσης, αναφέρεται ότι «κατηγόρησε (ο Παντσέρι) τον ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα ως αποδέκτη “δώρων” από το Κατάρ», έγραψε ο ανακριτής στο ένταλμα σύλληψης του Παντσέρι συμπληρώνοντας ότι ο τελευταίος «ομολογεί εν μέρει τα γεγονότα» της διαφθοράς και των παρεμβάσεων υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου.

Σε επικοινωνία με τον δικηγόρο του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα για να σχολιάσει την κατηγορία του Πατσέρι, εκείνος απάντησε ότι «ο κ. Ταραμπέλα δεν έχει λάβει δώρα από κανέναν», είπε ο δικηγόρος προσθέτοντας ότι «δεν επηρεάστηκε για να πάρει αποφάσεις ή να πάρει θέσεις».

Στις έρευνες και η Europol

Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των βελγικών ΜΜΕ Le Soir και Knack, η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol επισήμανε χθες Δευτέρα ότι «υποστηρίζει τη βελγική έρευνα» σχετικά με το Qatargate και την έρευνα διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Εuropol προσφέρει ανθρώπινη και ειδική τεχνική υποστήριξη στις έρευνες καθώς σημαντικός αριθμός ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών συσκευών κατασχέθηκε από ανακριτές κατά τη διάρκεια είκοσι ερευνών στην Ευρώπη.

Η βελγική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία είχε ήδη επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Eurojust -του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης- στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν αναφορικά με το Qatargate στην Ιταλία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ