Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Λέσβος: Στο εδώλιο 6 άτομα για τη δηλητηρίαση 25 τροφίμων σε Κέντρο Πρόνοιας

Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά έξι άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του ιδρύματος, αλλά και όσοι είχαν τους περιθαλπόμενους υπό την ευθύνη τους την ημέρα που καταναλώθηκε το χαλασμένο φαγητό.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Λέσβος: Στο εδώλιο 6 άτομα για τη δηλητηρίαση 25 τροφίμων σε Κέντρο Πρόνοιας unsplash

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης θα διεξαχθεί η δίκη για τη δηλητηρίαση σε κέντρο πρόνοιας στη Λέσβο. Στο εδώλιο θα καθίσουν οι έξι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «Η Θεομήτωρ».

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, έξι άνθρωποι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως, σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή και παράβαση του άρθρου περί υγειονομικών διατάξεων.

Δηλητηρίαση σε κέντρο πρόνοιας: Το χρονικό

Τον Ιούνιο του 2021 συνολικά 25 από τους 55 περιθαλπόμενους του ιδρύματος εμφάνισαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, καθώς κατανάλωσαν χαλασμένο φαγητό. Συγκεκριμένα, στο χοιρινό κρέας υπήρχαν υψηλές συγκεντρώσεις κολοβακτηρίων, ενώ τόσο στο χοιρινό, όσο και στο βόειο οι τιμές της ολικής μεσόφιλης χλωρίδας ήταν αυξημένες.

Συνολικά 25 άνθρωποι έπαθαν τροφική δηλητηρίαση, με έναν 60χρονο να χάνει τη ζωή του, καθώς είχε καταρρεύσει εντός του ιδρύματος και εν συνεχεία διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά έξι άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του ιδρύματος, αλλά και όσοι είχαν τους περιθαλπόμενους υπό την ευθύνη τους την ημέρα που καταναλώθηκε το χαλασμένο φαγητό.

Στη θέση του παραμένει ο πρόεδρος

Η υπόθεση εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια, με τον πρόεδρο του ιδρύματος να έχει παραμείνει στη θέση του, ασκώντας τα καθήκοντά του, παρά τις κατηγορίες που τον βαραίνουν. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται ότι ευθύνονται για το γεγονός ότι δόθηκε χαλασμένο κρέας στους ανθρώπους που διέμεναν στο Κέντρο.

«Δεν υπάρχει καμία σχέση των εντολέων μου με το περιστατικό. Δεν υπάρχει ταύτιση με την κατηγορία. Θεωρούμε ότι από τη διαδικασία θα αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι είναι αθώοι. Ο 60χρονος που έχασε τη ζωή του είχε βεβαρημένο ιστορικό. Δεν ήταν αντιληπτό δια γυμνού οφθαλμού ότι το φαγητό ήταν χαλασμένο», υποστήριξε με δηλώσεις του στο ethnos.gr ο ένας εκ των δικηγόρων των έξι κατηγορούμενων, Παναγιώτης Κουνέλλης.

Με τη σειρά της η οικογένεια του 60χρονου αναζητά δικαίωση και την υπόθεση ανέλαβε ο Αντώνης Ξυλουργίδης, ο οποίος με δήλωσή του στο ethnos.gr αναφέρει: «Σε μια σύγχρονη χώρα τα ιδρύματα φροντίδας ανθρώπων δεν νοείται να μην διασφαλίζουν τη σωματική ακεραιότητα και την ποιότητα ζωής των τροφίμων τους. Ένας άνθρωπος που έχρηζε ιδιαίτερης προσοχής έχασε τη ζωή του και ως είναι αυτονόητο, η οικογένειά του αναζητά απαντήσεις από τη Δικαιοσύνη και την επίσημη Πολιτεία. Εκτός αν θεωρείται άλλο ένα συγκυριακό γεγονός, ένα ακόμα λάθος σε ένα κοινωνικό κράτος που προσβάλλει καθημερινά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εν τέλει τη ζωή».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρόεδρος του ιδρύματος έχει την υποχρέωση να τηρεί τις υγειονομικές διατάξεις και τους νόμους, να ασκεί εποπτεία στο προσωπικό, μεριμνώντας για την περίθαλψη ενήλικων ΑμεΑ, έχοντας ευθύνη για την ασφαλή διαβίωσή τους, συμπεριλαμβανομένης και της σίτισής τους.

Αντίστοιχα, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είχαν υποχρέωση να ελέγξουν το φαγητό (κρέας και λαχανικά) το οποίο στη συνέχεια κατανάλωσαν οι περιθαλπόμενοι του Κέντρου Πρόνοιας «Θεομήτωρ», με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαπιστώθηκε ότι η υδροδότηση του Κέντρου γινόταν από δύο γεωτρήσεις που δεν διέθεταν άδεια χρήσης πόσιμου νερού κατάλληλου προς ανθρώπινη κατανάλωση, με αποτέλεσμα τα τρόφιμα να είναι εκτεθειμένα σε παθογόνους παράγοντες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ