Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Λευκορωσία: Η Εισαγγελία άσκησε διώξεις στους ηγέτες της αντιπολίτευσης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Λευκορωσία: Η Εισαγγελία άσκησε διώξεις στους ηγέτες της αντιπολίτευσης

Οι βιαιοπραγίες των αστυνομικών και οι ποινικές διώξεις σε βάρος τους δεν αποθαρρύνουν τους κατοίκους του Μινσκ, οι οποίοι συνεχίζουν στις διαδηλώσεις ζητώντας την παραίτηση του Λευκορώσου Προέδρου της χώρας Αλεξάνδρ Λουκασένκο

Οι εισαγγελείς στη Λευκορωσία κατηγόρησαν την αντιπολίτευση ότι προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία και σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος τους , καθώς συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κατά του 26ετούς καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η δίωξη της εισαγγελίας, που ελέγχεται από την Κυβέρνηση του Λουκασένκο, «ανοίγει το δρόμο» για τη σύλληψη και πιθανή προφυλάκιση των ηγετών της αντιπολίτευσης οι οποίοι αποτελούν τα κύρια μέλη ενός συμβουλίου συντονισμού, που ιδρύθηκε αυτή την εβδομάδα, και περιλαμβάνει πολιτικούς της αντιπολίτευσης, εκπροσώπους του εργοστασίου και τον βραβευμένο με Νόμπελ συγγραφέα Σβετλάνα Αλεξέιβιτς.

Η συντονιστική επιτροπή πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση την Τετάρτη και ζήτησε νέες εκλογές και διαπραγματεύσεις με τις αρχές, αλλά ο Λουκασένκο απέρριψε τα αιτήματά του ως απόπειρα πραξικοπήματος που υποστηρίζεται από τη Δύση.

«Η δημιουργία και οι δραστηριότητες του συμβουλίου συντονισμού στοχεύουν στην κατάσχεση της εξουσίας και την πρόκληση ζημιών στην εθνική ασφάλεια», δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός εισαγγελέας, Αλέξανδρος Konyuk.

Είπε ότι οι ανακριτές είχαν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με «εκκλήσεις για ενέργειες που αποσκοπούν στην υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας», η οποία έχει ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια.

Ο Λουκασένκο υποσχέθηκε νωρίτερα την εβδομάδα να λάβει μέτρα «για να κρυώσει μερικά καυτά κεφάλια» που συνδέονται με το συμβούλιο.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται, για ενδέκατη συνεχή ημέρα, οι διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας πόλη του Μινσκ, οι οποίοι ζητούν την παραίτηση της Κυβέρνησης του αυταρχικού Προέδρου Αλεξάνδρ Λουκασένκο και την προκήρυξη νέων εκλογών.

Πηγή: naftemporiki.gr – guardian.co.uk

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ