Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2021

Live: Η “μάχη” των αρχηγών στη βουλή για τον προϋπολογισμό

Κορυφώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό του 2021, με την ομιλία του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Live: Η “μάχη” των αρχηγών στη βουλή για τον προϋπολογισμό

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απευθύνεται στο Σώμα για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του.

Με μια ιστορική αναφορά στον ορισμό του προϋπολογισμού που διατύπωσε το 1864 ο Ιωάννης Σούτσος στο «Εγχειρίδιο Δημοσιολογίας», ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως προσέθεσε ο πρωθυπουργός, ο προϋπολογισμός του 2021 ουσιαστικά ενσωματώνει δύο χρονιές σε μία στο πρώτο τρίμηνο, επισημαίνοντας ότι θα επεκταθεί η στήριξη για όσο είναι αναγκαίο, με μέτρα ανάλογα με αυτά που ελήφθησαν το 2020. «Προωθούνται οι τομές εκείνες που θα φέρουν ξανά τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης», εκτίμησε, τονίζοντας πως «το εμβόλιο είναι το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετά-covid εποχής και σ’ αυτές τις συνθήκες είναι προσαρμοσμένος ο προϋπολογισμός. Ο οποίος συντάχθηκε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με αβέβαια στοιχεία και το τέλος της κρίσης άγνωστο, αλλά είναι σαφής και ειλικρινής».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «οι επιλογές μας για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, επεκτείνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για να τονωθεί η ζήτηση, οι επενδύσεις και η απασχόληση και προωθεί την επανεκκίνηση της οικονομίας, αξιοποιώντας το σύνολο των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων».

Ανέφερε δε ότι αποτελεί μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους, διότι η εκτέλεσή του συναρτάται από την ακριβή διάρκεια της πανδημίας. Και συμπλήρωσε ότι εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτιο – ύψους 23,2 δισ. ευρώ – τα αποτελέσματα θα ήταν αρνητικά για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας.

Επίθεση Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στη θωράκιση του ΕΣΥ με περισσότερες από 7.000 προσλήψεις έως σήμερα και την αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ σε 1.322. Παράλληλα, επισήμανε τις δράσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, αναφερόμενος ιδιαίτερα στους 500.000 δικαιούχους που είδαν το Δεκέμβριο να διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή τους συνταξιούχους που εισέπραξαν τα αναδρομικά τους και την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Τόνισε δε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης ήταν να διασωθούν οι θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε το πρόγραμμα που είχε εξαρχής, με μειώσεις φόρων και εισφορών

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα: «Το περίφημο “μαξιλάρι” του ΣΥΡΙΖΑ έχει μοναδική του χρησιμότητα ν’ αποκοιμίζει την κοινή γνώμη. Πρόσφατα, τα δεδομένα του ΑΕΠ για την περίοδο 2015-2018 αναθεωρήθηκαν και αποδείχθηκε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει το δημόσιο πλούτο με 5 δισ. ευρώ λιγότερα. Η απάντησή μας είναι η νέα αξιοπιστία της οικονομίας. Από τότε άνοιξε ο δρόμος του ευνοϊκού δανεισμού. Σας ακούγαμε να μιλάτε για “ύφεση Μητσοτάκη” και να επικαλείστε προσωρινά στοιχεία του δ’ τριμήνου του ’19 και α’ του ’20 για να ισχυριστείτε το παράλογο ότι η χώρα βρισκόταν σε ύφεση πριν χτυπήσει ο κορονοϊός. Είναι παντελώς ανακριβές και δεν είχατε το θάρρος να πείτε μια συγγνώμη για όσα λέγατε. Αυτή είναι λοιπόν η εθνική ήττα της χώρας, προϊόν των δικών σας χειρισμών το α’ εξάμηνο του ’15», κατέληξε.

 Η ανεργία είναι η πρώτη μορφή αδικίας και θα την πολεμάμε σε όλα τα επίπεδα

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ύφεση, αναφέροντας ότι υπάρχουν χώρες μεταξύ των οποίων και η Ισπανία, όπου συγκυβερνούν οι Podemos, με μεγαλύτερη ύφεση από την Ελλάδα. Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν λέει την αλήθεια για τις χαμένες θέσεις εργασίας και προσέθεσε χαρακτηριστικά:

«Η Eurostat στο β’ τρίμηνο του έτους κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τις λιγότερες χαμένες θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία αυτά δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς, αλλά αποδεικνύουν ότι η πολιτική μας για την υπεράσπιση της εργασίας και των θέσεων απασχόλησης ήταν αποτελεσματική. Καταθέτω, μάλιστα, στα πρακτικά μια έκθεση από δύο σημαντικούς επιστήμονες σχετικά με το πώς μπορεί να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας με βάση το ελληνικό παράδειγμα στην εποχή του covid. Δεν τα λένε τα “μπουκωμένα από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ”, αλλά επιστήμονες», κατέληξε, για να υπογραμμίσει: «Η ανεργία είναι η πρώτη μορφή αδικίας και θα την πολεμάμε σε όλα τα επίπεδα».

Μόλις πρόσφατα τα δεδομένα του ΑΕΠ για την περίοδο 2015 -18 αναθεωρήθηκαν και έδειξαν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα άφησε την χώρα με 5 δις λιγότερα

Πριν από την επίθεση του κορωνοϊού η ανάπτυξη είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και άνοιξε ο δρόμος για τον ευνοϊκό δανεισμό.

Σας ακούγαμε μήνες ολόκληρους να μιλάτε για ύφεση Μητσοτάκη επικαλούμενος προσωρινά στοιχεία και να ισχυριστείτε ότι η ύφεση είχε προηγηθεί της πανδημίας. Σήμερα που τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν δεν είχατε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη για όσα λέγατε κ. Τσίπρα. Δείτε τα στοιχεία πολύ καλά.

Μιλήσατε για εθνική ήττα. Αυτή είναι η εθνική ήττα της χώρας προϊόν των δικών σας χειρισμών την περίοδο 2015-19.

Εχω έναν ακόμα πίνακα για εσάς κ. Τσακαλώτε. Η δική μας κυβέρνηση δανείστηκε 16 δις ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Σας ανακοινώνω ότι τις επόμενες ημέρες υπογράφουμε την συμφωνία για την παραλαβή 18 Rafale. Ο υπουργός Άμυνας θα ανακοινώσει την αρμόδια επιτροπή.

Η χώρα μας θα αποκτήσει νέες φρεγάτες, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, ντρόουν, αναβάθμιση των F16. Θα αναβαθμιστεί o εξοπλισμός όλων των Σωμάτων. Το ;eμψυχο δυναμικό θα ενισχυθεί με 15 χιλιάδες επαγγελmατίες την επόμενη 5ετία. Για όλα αυτά έχει προβλέψεις και ο νέος προϋπολογισμός.

Λυπάμαι που το κόμμα σας και εσείς προσωπικά που σε αυτές τις στιγμές που μας καλείτε να είμαστε αυστηρότεροι με την Τουρκία δεν τολμάτε να ψηφίσετε αυτά τα κονδύλια. Δεν υποστηρίζει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση πηγαίνοντας κόντρα στην παράδοση τα κονδύλια για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ποια είναι η εξήγηση; Επικράτησαν οι αριστερές φωνές; Από την άλλη υποκριτικά τσαμπουκάδες και από την άλλη καταψήφιση της ενίσχυσης.

Πατριωτισμός με ξένα κόλυβα. Έτσι λέγεται αυτό.

Α.Τσίπρας :

Δεν καταψηφίζουμε τις αμυντικές δαπάνες, δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή

Ο πρόεδρος τουΣΥΡΙΖΑ, είπε: Άκουσα με ενδιαφέρον το τέλος της ομιλίας της κυρίας Γεννηματά. Κατάλαβα πως επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πολιτικών συσχετισμών. Δηλαδή να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης. Να υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση κυβέρνησης Και είναι εύλογο γιατί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη -αν μου ζητούσαν να βρω μια λέξη για να χαρακτηρίσω τον χειρισμό της στα προβλήματα θα ήταν μια- αποτυχία Αποτύχατε κ. Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην στήριξη οικονομίας, εργαζόμενων, στην διαχείριση κρίσιμων εθνικών θεμάτων, στην χρηστή διαχείριση δημόσιων οικονομικών σε μια στιγμή αγωνίας.

Όχι μόνο αποτύχατε αλλά χάσατε εντελώς τον έλεγχο και αυτό δεν κρύβεται ούτε με προπαγάνδα ούτε φθηνούς αντιπερισπασμούς Τις τελευταίες ημέρες εσείς και κορυφαία στελέχη εμφανίζεστε στο δημόσιο διάλογο λές και τα έχετε χαμένα. Λες και είστε εκτός πραγματικότητας. Να σέρνεστε στο βλέποντας και κάνοντας. Η μια αποτυχία διαδέχεται την άλλη που είναι μεγαλύτερη. Η αποτυχία σας τείνει να μετατραπεί σε τραγωδια για χιλιάδες ανθρωπους. Συμπεριφέρεστε σαν να κυβερνάτε άλλη χώρα. Μιλάτε λες και συζητάμε τον προϋπολογισμό άλλης χώρας ή τον προϋπολογισμό του 2001 και όχι του 2021. Λες και δεν έχουμε καθημερινά εκατόμβη νεκρών.

Για τα εθνικά θέματα

Χαίρομαι που γυρίσατε κ. Μητσοτάκη γιατί ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος είχε πει ότι αν δεν πάρετε κυρώσεις που θα δαγκώνουν δεν θα γυρνούσατε πίσω. Ηταν τότε που λέγατε και πανηγυρίζατε μετά την σύνοδο Οκτωβρίου ότι τον Δεκέμβριο η ΕΕ θα βάλει φρένο στην προκλητικότητα Τουρκίοας και ήρθε και όχι μόνο περάσατε κάτω από τον πήχη αλλά δεν αποπειραθήκατε καν να τον περάσετε. Όταν βγήκατε από την Σύνοδο δώσατε εντύπωση ότι ήσασταν σε κάποια άλλη σύνοδο. Ανέμελος στο εσωτερικό ανέμελος και για την Τουρκία. Αντί να πειτεστον κόσμο για το τι πραγματικά συμβαίνει -όπως έκανε ο ΥΠΕΞ- εσείς μας είπατε ότι έγινε βήμα προς τα εμπρός. Δεν έγινε. Εγιναν τεράστια βήματα προς τα πίσω.

Τι απέγινε η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία; Τι θέση πήρε η Γαλλία; Τι θέση πήραν άλλοι παραδοσιακοί μας σύμμαχοι όπως Ιταλία και Ισπανία;

Σας ζητήσαμε όταν το τουρκικό ερευνητικό έφτασε 6 μίλια εξω από το Καστελόριζο να προχωρήσετε σε επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης να κάνετε πράξη αυτό που είχε προαναγγείλει ο υπουργός σας των Εξωτερικών.

Μας αγνοήσατε.

Σας ερωτώ; Τι θα πράξετε αν η προκλητικότητα μετά τα αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής γενικευτεί; Ποια όπλα χρησιμοποιήσατε για να αναλάβει η ΕΕ τις ευθύνες της.

Το 2021 θα είναι μια χρονία ανακατατάξεων και διεργασιών. Μπορεί να καθορίσει τους όρους για την όποια επίλυση Κυπριακού και προσφυγή στην Χάγη. Σας προειδοποιώ ότι η προχθεσινή ήττα μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας αν συνεχίσετε έτσι.

Οι προοδευτικές και δημοκρατικές συνάμεις ήταν αι είναι οι πρώτες που θα στηρίξουν έντιμο διάλογο και έντιμη λύση με την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο Χάγης για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ χωρίς απειλές. Δεν θα αποδεχθούμε συζήτηση για γρίζες ζώνες, για αποστρατικοποιημένα νησία και εγγυήσεις ή παραμονή κατοχικού στρατού στηνΚύπρο Σας το λέω για να κανονίσετε την πορεία σας.

Περιμένουμε να παρουσιάσετε σοβαρή συγκροτημένη στρατηγική για Αμυντικό σχεδιασμό και εξοπλιστικά. Μετά από όλα αυτά πως να σας εμπιστευτούμε για τις δαπάνες Ε.Δ. Δεν το καταψηφίζουμε τις δαπάνες για εξοπλιστικά αλλά δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή.

Μην ποντάρετε ότι ο λαός θα ξεχάσει τηναποτυχία σας και στα εθνικά επειδή ζει μέσα στο φόβο και ανασφάλεια της πανδημίας. Είναι λογικό το μυαλό όλων μας να είναι προτίστως στην διαχείριση της πανδημίας και στην αποτυχια της διαχείρισης της πανδημίς αλλά και τα θέματα τα εθνικά είναι κρίσιμα.

Η χώρα μετρά πάνω από 3 χιλιάδες νεκρούς. Εκεί που ήμασταν παράδειγμα προς μίμηση γίναμε προς αποφυγή. Πώς έγινε αυτό;

Ηταν αποτέλεσμα της επιπολαιότητας των Ελλήνων; Εσείς ως κυβέρνησης και πρωθυπουργός δεν έχετε ευθύνη για τις απώλειες ζωών;

Προφανώς η παγκόσμια κρίση θα χτυπούσε την πόρτα της Ελλάδας. Αλλά πήρατε όλα τα μέτρα για να μην φθάσουμε εδώ που φθάσαμε; Τα κάνατε όλα καλά για να δικαιολογείται ο ενθουσιασμός σας

Δεν είναι αλήθεια ότι επι μήνες μετά τα θετικά πρώτα αποτελέσματα θαυμάζατε τον εαυτό σας αντί να θωρακίσετε τη χώρα; Δεν είναι αλήθεια ότι ανοίξατε τον Τουρισμό επιπόλαιο και χωρίς σχέδιο;

Αγνοήσατε ακόμα και προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας; Και του κ.Δερμιτζάκη που παραιτήθηκε από το ινστιτούτο έρευνας;

Σας ζητούσαν σχέδιο για μαζικά τεστ και σκανάρισμα πληθυσμού. Τι κάνατε;

Σε μια στιγμή ανεμελιάς εσείς κ. Μητσοτάκη σπάσατε το λοκ ντάουν. Ακόμα και τότε δεν ζητήσατε μια συγγνώμη ακόμα και γι’ αυτό το μικρό δεν είναι κακούργημα.

Ντόρα: Nα τον κρεμάσουμε.

Τσίπρας: Όχι, δεν λέω να τον κρεμάσουμε. Λέω να βγει και να αναλάβει την ευθύνη. Το πρόβλημα είναι οταν θέλεις να κρύψεις το λάθος. Όταν παίρνεις τους καναλάρχες για να κρύψουν την φωτογραφία. Και δεν παίρνεις τους κλινικάρχες για να δώσουν κρεβάτια.

Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους νέους λέγοντας ότι η ανεμελιά είναι ανευθυνότητα και μετά την επικαλέστηκε για τον εαυτό του.

Το κρίσιμο δεν είναι η ανευθυνότητα της στιγμής αλλα γιατί για έξι μήνες δεν φροντίσετε να αυξήσετε τις κλίνες ΜΕΘ να αυξήσετε τα τεστ και το προσωπικό.

Θα ήθελα να μου επιτρέψετε και κάτι ακόμα. Τον κατηγορώ και για κάτι άλλο. Για έλλειψη κατανόησης. Ακουσα τον κ.Μητσοτάκη σε ένα διάγγελμά του να μιλά και να λέει ότι έχει εικόνα και κατανοεί ότι υπάρχουν και ορισμένοι συμπολίτες μας που είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους. Και μετά να μιλά σε ξένω πρακτορείο και να λέει ότι είναι αισιόδοξος για πορεία οικονομίας διότι με την πανδημία οι έλληνες δεν ξοδεύουν αλλά αποταμιεύουν

Ποια χώρα κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης; Την Ελλάδα ή το Λουξεμβούργο;

Φ. Γεννηματά:

Τα ημίμετρα δεν βοηθούν την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

Σοβαρούς προβληματισμούς και ενστάσεις για τους χειρισμούς και τις αποφάσεις της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και των συνεπειών της εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη τηλεόραση της ΕΤ1.

«Τα επαναλαμβανόμενα κλεισίματα -το lockdown ακορντεόν- θα αποβεί σε βάρος και της υγείας των πολιτών και της οικονομίας. Σε κάθε κλείσιμο, σε κάθε παράταση κάποιοι πλήττονται. Τα ημίμετρα δεν βοηθούν την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους ούτε είναι υπέρ της υγείας των πολιτών», τόνισε η κ. Γεννηματά και επανέλαβε τη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής πώς «μόνο με μαζικά τεστ και αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα, μόνο τότε μπορείς να σχεδιάσεις με ασφάλεια, χωρίς να βάζεις σε κίνδυνο ούτε την υγεία, ούτε την οικονομία». «Αυτή είναι η δική μας θέση και είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δηλαδή, το βλέποντας και κάνοντας και όποιος ασκεί μεγαλύτερη πίεση να παίρνει και κάτι. Γιατί αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει τώρα. Ανάλογα με το ποιος έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα πιέζει τον αρμόδιο υπουργό και συνολικά την κυβέρνηση», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Επισήμανε ότι «το περίφημο click away αφορά περίπου το 15% των επιχειρήσεων που έχουν e-shop και άρα μπορεί να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Η συντριπτική πλειοψηφία μένει εκτός» ενώ σημείωσε πώς όταν η κυβέρνηση παίρνει την απόφαση να κρατήσει κλειστή την εστίαση και το λιανεμπόριο πρέπει να παρέχει σοβαρό πακέτο στήριξης γιατί αλλιώς «θα του οδηγήσεις σε αδιέξοδο και λουκέτο και στην ανεργία τους εργαζόμενους».

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για ημίμετρα και διαχείριση του πολιτικού κόστους και στο θέμα λειτουργίας των ναών λέγοντας: «Ποιος θα ελέγξει τον αριθμό των πιστών που θα μπουν στις εκκλησίες; Είναι δυνατόν να κάνουν αυτό το πράγμα οι ιερείς; Περιμένω να ακούσω τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, αλλά έχουν βρεθεί λύσεις στο παρελθόν, όπως να γίνονται οι λειτουργίες χωρίς πιστούς για παράδειγμα».

Πρότεινε ακόμη να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη να θεωρείται εργατικό ατύχημα για όσους εργαζόμενους στο ΕΣΥ χάνουν τη ζωή τους ή έχουν πρόβλημα υγείας από τον κορονοϊό κι επανέλαβε ότι ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, έτσι ώστε να συνεχιστεί η στήριξή των εργαζομένων στον τουρισμό και για τον Δεκέμβριο.

Επίσης πρότεινε κούρεμα 30% και 120 δόσεις για όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε ήττα του πρωθυπουργού τις αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Τουρκία, που «επιχειρεί να καλύψει η προπαγάνδα της κυβέρνησης, αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται».

Τέλος ,σε ερώτηση για την αναφορά στο βιβλίο του Α.Λοβέρδου περί ξυλοδαρμού του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή, η κ. Γεννηματά είπε πως δεν έχει διαβάσει το βιβλίο, «είναι όμως αυτονόητο ότι κάθε συγγραφέας αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτά που γράφει».

Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο νέος προϋπολογισμός είναι μνημείο αντιλαϊκότητας – Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να αναστείλει τους αγώνες 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε εκτενώς στον ταξικό χαρακτήρα που έχει η εφαρμοζόμενη πολιτική για τη διαχείριση της πανδημίας, σημειώνοντας πως κεντρικός άξονας είναι η φθηνότερη εργατική δύναμη, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η καταστροφή των αυτοαπασχολούμενων. Επίσης, υπογράμμισε πως οι ευθύνες για το αθωράκιστο σύστημα Υγείας και για την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς δεν μπορούν να κουκουλωθούν κάτω από το χαλί της προσμονής του εμβολίου. Αναφορά έκανε και στο μπαράζ αντιλαϊκών νομοσχεδίων, ξεκαθαρίζοντας πως όπως η κυβέρνηση δεν αναστέλλει το αντιλαϊκό της έργο, έτσι και οι αγώνες δεν αναστέλλονται.

Παραθέτουμε την ομιλία:

«Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως ”φάγαμε τον γάιδαρο” και πρέπει να κάνουμε απλά λίγο υπομονή ακόμα, για να έρθει το εμβόλιο και μετά να επιστρέψουμε επιτέλους στην κανονικότητα, δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου και μπορούν να κρίνουν. Οι σημερινές διαβεβαιώσεις σας, έχουν την ίδια αξιοπιστία με τις τοποθετήσεις σας έναν χρόνο πριν, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020.

Τότε υποστηρίζατε πως η κατάσταση θα γίνει καλύτερη για τους εργαζόμενους, γιατί ο δείκτης οικονομικής αισιοδοξίας, συνεχώς ανεβαίνει, όταν στην Ευρώπη πέφτει. Αυτά λέγατε έναν χρόνο πριν. Και μάλιστα προ κορονοϊού…

Και τα λέγατε, όταν η ελληνική οικονομία βρισκόταν ήδη σε επιβράδυνση, τα λέγατε, όταν η ΕΕ βρισκόταν σε οικονομική στασιμότητα, τα λέγατε, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας πως ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της ”εξωστρέφειας”, όχι απλά δε βελτιώνει τη ζωή του λαού, αλλά αντίθετα εκθέτει την οικονομία της χώρας πολλαπλά στις διεθνείς οικονομικές κρίσεις που έρχονται.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι δεν ξέρατε την κατάσταση, ότι απλά εσείς και το επιτελείο σας είχατε άγνοια της κατάστασης, ότι μόλις είχατε αναλάβει και δεν γνωρίζατε την πραγματική κατάσταση ή ότι ακολουθείτε την περιβόητη τακτική της ”καμένης γης”. Αυτό κάνετε και σήμερα.

Αναθεωρήσατε και πάλι τα οικονομικά στοιχεία της χώρας για τα προηγούμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να ισχυριστείτε ότι για την κατάσταση της χώρας φταίνε μόνο οι προηγούμενοι. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Τα ίδια λέτε όλοι σας. Τα ίδια έλεγε κι ο ΣΥΡΙΖΑ, τα ίδια και το ΠΑΣΟΚ πριν, τα ίδια οι προκάτοχοί σας Νεοδημοκράτες, όμως το κύριο είναι, ότι ένα χρόνο πριν λέγατε συνειδητά ψέματα. Συγκαλύπτατε τις προβλέψεις επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας και της στασιμότητας στην ΕΕ, όπως και τις αυτονόητες επιπτώσεις που αυτές θα είχαν στην ελληνική οικονομία. Συγκαλύπτατε πως η εγχώρια οικονομία βρισκόταν ήδη σε υποχώρηση.

Ουσιαστικά οι διαβεβαιώσεις σας συγκάλυπταν τη νέα διεθνή κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που πλέον είχε ξεκινήσει να εκδηλώνεται. Σε ολόκληρο τον κόσμο κεντρικές τράπεζες είχαν γυρίσει σε αρνητικά επιτόκια, το συνολικό χρέος αυξανόταν, μεγάλοι κλάδοι της οικονομίας διεθνώς βρίσκονταν σε κρίση, όπως οι αερομεταφορές και ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχιστεί.

Οι διεθνείς προβλέψεις ανάπτυξης για το 2020, έκαναν λόγο για ισχυρή ανάπτυξη ουσιαστικά μόνο σε Ινδία και Βραζιλία, προβλέποντας πως ολόκληρος ο υπόλοιπος καπιταλιστικός κόσμος θα παραμείνει σε στασιμότητα.

Τελικά η ίδια η διόγκωση του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου προειδοποιούσε για μια νέα, ακόμα βαθύτερη οικονομική κρίση, ενώ ακόμα δεν είχε ξεπεράσει την προηγούμενη, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι δεν είχε καταστραφεί αρκετό κεφάλαιο την περίοδο 2008-2009.

Και, ”πριν αλέκτορα φωνήσαι”, η διεθνής οικονομική κρίση εκδηλώθηκε.

Η εμφάνιση του COVID-19 και τα μέτρα διαχείρισής του, ήρθαν να επιδράσουν πάνω σε μια καπιταλιστική οικονομία, στην Ελλάδα και διεθνώς, η οποία βρισκόταν σε εξαιρετικά αδύναμη φάση, οδηγώντας στη βαθύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση. Το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε στο εννιάμηνο κατά 8,5%, ενώ το γ’ τρίμηνο κατά 11,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη βύθιση του 25% την περίοδο 2008-2015.

Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός αναλυτής για να αντιληφθεί πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να υπάρξει επιστροφή στο προ κρίσης επίπεδο.

Οι εκτιμήσεις της ισχυρής Ελλάδας του 2004 θρυμματίστηκαν στην κρίση του 2008, οι δικές σας εκτιμήσεις έναν χρόνο πριν, όταν εμφανιζόσασταν να διαγκωνίζεστε με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα πιστωθεί την ισχυρή Ελλάδα του 2019, θρυμματίστηκαν με την κρίση του 2020.

Την ίδια ακριβώς αναξιοπιστία έχουν οι προβλέψεις σας σήμερα, για την ανάκαμψη του 2021, που βάζετε μέσα στον προϋπολογισμό σας, που είναι ανεδαφικός, αντιφατικός και ατεκμηρίωτος.

Οι δικές σας προβλέψεις είναι οι μοναδικές που αναφέρονται σε μια ταχεία ανάκαμψη το 2021, σε αντιπαράθεση με τις οικονομικές προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών και την ίδια την κοινή λογική. Χαρακτηριστικά, ο ΟΟΣΑ έκανε λόγο για μείωση του ΑΕΠ πάνω από 10% το 2020 και αύξηση της τάξης τού 0.9% το 2021.

Γιατί είναι προφανές ότι ο τουρισμός το 2021 θα αυξηθεί λίγο σε σχέση με το 2020, αλλά θα αργήσει πολύ να φθάσει τα επίπεδα του 2019, γιατί η κρίση στην Ευρωζώνη συνεχίζεται.

Είναι γνωστό ότι τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες, έχουν πολλαπλασιαστεί και τη χρηματοδότηση που κάνετε για τη διάσωσή τους, πάλι ο λαός θα την πληρώσει.

Είναι βάσιμες οι εκτιμήσεις για πάνω από 100.000 λουκέτα μικρών επιχειρήσεων.

Ο κατάλογος των προφανών διαπιστώσεων, που είναι ανακόλουθες με την πρόβλεψή σας για ταχεία επαναφορά στην κανονικότητα, είναι τόσο μεγάλος που δε γίνεστε πιστευτοί όταν ισχυρίζεστε ότι δεν τις βλέπετε.

Αλήθεια, νομίζετε πως κοροϊδεύετε τους εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους της εστίασης και του εμπορίου, ότι θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους με το τηλέφωνο;

Είστε πραγματικά πλασιέ των μεγάλων εμπορικών ομίλων και η πολιτική σας, αξιοποιώντας και την πανδημία, έχει δραστικές συνέπειες για εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους.

Για να λέμε την πραγματική αλήθεια, η πολιτική του click away είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστη. Η πολύμηνη καραντίνα θα έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί σε λιγότερα χέρια, τόσο το εμπόριο όσο και η εστίαση.

Μοναδική ανακούφιση για τους χιλιάδες μικροεπαγγελματίες είναι η διαγραφή και όχι η προσωρινή αναστολή χρεών!

Συνήθως απαντάτε, πως η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι το κύριο καθήκον της περιόδου. Μάλιστα. Όμως αλήθεια, σε ποιον πάτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια;

Ο απίστευτος συνωστισμός στα super market, που λόγω μεγέθους δεν μπορούν να αεριστούν, δε συνιστούν εστία υπερμετάδοσης του ιού; Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που οι εργαζόμενοι για να πάνε στη δουλειά τους βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο, δε συνιστούν πρόβλημα υπερμετάδοσης του ιού; Τα εστιατόρια, τα οποία έχετε απαγορεύσει, λέτε ότι συνιστούν εστίες μετάδοσης του ιού, αλλά οι 10ωρες βάρδιες, όπου δεκάδες ή εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλον και χωρίς μέτρα προστασίας, δεν αποτελούν πρόβλημα;

Και αναγκαστήκατε κατόπιν εορτής να παραδεχθείτε αυτό που σας λέγαμε από την πρώτη στιγμή, ότι οι χώροι δουλειάς είναι η βασική εστία. Αυτό έγινε στην Βόρεια Ελλάδα, αυτό γίνεται τώρα στη Δυτική Αττική. Σας καταθέτω για τα πρακτικά τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο της Κυριακής, στον Ριζοσπάστη.

Οι ουρές δεκάδων ή εκατοντάδων ανθρώπων στις εταιρίες ταχυμεταφορών, που τις έχετε αφήσει να λειτουργούν παντελώς ανεξέλεγκτες και να δέχονται παραγγελίες πολύ πάνω απ’ την δυναμικότητά τους, δεν είναι πρόβλημα;

Αλλά σας πείραξαν κάποιες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων που κι αυτές τις κάνουν, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα προστασίας!!!

Εκτός αν μας πείτε, ότι οι courier είναι έξω, άρα δεν κολλάει ο ιός, όπως είπε ανερυθρίαστα ο υπουργός σας Χρυσοχοίδης, σχολιάζοντας τον μεγάλο συνωστισμό των 6.000 αστυνομικών τη μέρα του Πολυτεχνείου για να αντιμετωπίσουν μερικές εκατοντάδες πολιτών.

Εκείνων των αστυνομικών δυνάμεων που τους είχατε αναθέσει να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις που γίνονταν σε ανοικτό χώρο και με όλα τα μέτρα προστασίας, όπως εσείς οι ίδιοι παραδεχτήκατε, όλα αυτά δηλαδή που δεν τηρούσαν οι δυνάμεις καταστολής και τους έβλεπε το πανελλήνιο.

Τέτοια και άλλα γελοία επιχειρήματα, που μόνο τα ακροδεξιά φασιστοειδή παπαγαλάκια σας μπορούν να αναπαράγουν, επιστρατεύσατε για να δικαιολογήσετε την κατάπτυστη απόφαση, μνημείο αυταρχισμού, για πρώτη φορά από το 1973, της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων σε όλη την Ελλάδα και το όργιο αυταρχισμού και καταστολής που ακολούθησε.

Τι νομίζετε; Ότι εσείς θα νομοθετείτε ανενόχλητοι, αντιλαϊκά μέτρα, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με φαστ τρακ διαδικασίες, θα μας γυρίζετε αιώνες πίσω, και δεν θα κουνιέται φύλλο;

Όπως εσείς δεν αναστέλλετε το αντιλαϊκό σας έργο, έτσι και οι αγώνες των εργαζομένων δεν αναστέλλονται. Η μάσκα είναι μέσο προστασίας και όχι φίμωτρο!

Όντως, χάνετε σταθερά -για να μην πω έχετε χάσει πλέον- και την στοιχειώδη πολιτική αξιοπιστία.

Συναγωνίζεστε πλέον σε αναξιοπιστία τον ΣΥΡΙΖΑ που ο πρόεδρός του απ’ τη μία προβάλει συναινετικές λύσεις και υπουργούς “κοινής αποδοχής” και απ’ την άλλη προσπαθεί να συσπειρώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια με άσφαιρες φραστικές κορώνες μιας χρήσιμης τελικά αντιπολίτευσης.

Για την πανδημία του κορονοϊού και το εμβόλιοΤις ευθύνες σας για το αθωράκιστο σύστημα υγείας, την έλλειψη μέτρων προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και τα σχολεία που κρατάτε κλειστά, δεν μπορείτε να τις κρύψετε, κάτω από το “χαλί” της προσμονής ενός εμβολίου για να βγούμε επιτέλους από αυτή την περιπέτεια.

Χώρια που η ίδια η διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, με ένα νέο εμβόλιο για μια νέα νόσο, απαιτεί ένα ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, με επάρκεια σε προσωπικό για τον εμβολιασμό και όχι με μπαλώματα και μετακινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το εμβόλιο δεν μπορεί ούτε να ”κουκουλώσει” ούτε να ”γιατρέψει” τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τη χρόνια εγκληματική πολιτική σας.

Εδώ και μέρες χρησιμοποιείτε το ζήτημα των εμβολίων για να ενισχύσετε την αξιοπιστία σας. Όλη η δημόσια συζήτηση, οι ανακοινώσεις των υπουργών σας, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αφορούν τα εμβόλια. Τότε θα έρθουν, τότε θα ξεκινήσουμε, έτσι θα ειδοποιηθούμε, έτσι θα τα κάνουμε…

Κυρίες και κύριοι,

Από την πρώτη στιγμή, εμείς έχουμε αναδείξει τους επικίνδυνους και οξυμμένους ανταγωνισμούς για τα εμβόλια, τις κόντρες των μονοπωλίων, αντί της ανάγκης συνεργασίας των κρατών και των ερευνητικών τους ινστιτούτων. Έχουμε αναδείξει ότι πρέπει να είναι ασφαλή και δωρεάν, ότι η ύπαρξή τους δεν “ισοσκελίζει” τις ελλείψεις στη Δημόσια Υγεία και άλλα σχετικά, που είναι σωστά.

Εννοείται πως είμαστε κάθετα αντίθετοι και εχθροί όλων των αντιδραστικών και ανορθολογικών θεωριών που συσκοτίζουν μεταφυσικά το πρόβλημα, λαϊκίζοντας, σε βάρος της υγείας του ελληνικού λαού.

Τα εμβόλια είναι χρήσιμα εργαλεία της επιστήμης, μπορούν να βοηθήσουν σε συνθήκες πανδημίας, θα πρέπει να γίνουν στον πληθυσμό μετά τους αναγκαίους ελέγχους, με βάση αυτά που θα πουν υπεύθυνα οι επιστήμονες γιατροί κι όχι τα διάφορα συμφέροντα που θεό τους έχουν μόνο το κέρδος.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα ζητήματα, τα οποία θα θέλαμε να θέσουμε:

– Για ποιους λόγους η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε ο λαός να έχει πρόσβαση και σε περισσότερα εμβόλια, που είναι και πιο φθηνά σε σχέση με αυτά για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις;

– Για ποιους λόγους δεν προχωρά το ζήτημα των θεραπειών και των φαρμάκων που κάποια φαίνεται ότι έχουν αποτελέσματα ανάσχεσης της νόσου;

– Τι ακριβώς προβλέπουν οι συμβάσεις, που έχει υπογράψει η ΕΕ με τις εταιρείες και τις οποίες συμβάσεις έχει ζητήσει να δοθούν, η ομάδα μας στο ευρωκοινοβούλιο;

– Είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης το ακριβές περιεχόμενο αυτών των συμβάσεων; Κι αν ναι, γιατί δεν έχει ενημερώσει τα κόμματα και τους φορείς;

– Εφόσον, ως κυβέρνηση λέτε, όπως άλλωστε σχεδόν όλοι σε αυτήν την αίθουσα, ότι θέλετε να πετύχει ο μαζικός εμβολιασμός, γιατί δεν δίνετε το δικαίωμα, με ιατρική βεβαίως επιλογή, ο καθένας να κάνει το εμβόλιο που εκτιμά ο γιατρός του;

Αν οι θεωρίες συνωμοσίας ξεκινάνε από ανορθολογικές παραδοχές -σαν τον προλαλήσαντα ομιλητή, τον κύριο της Ελληνικής Λύσης, προκειμένου να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία σας, κι εδώ που τα λέμε σας βολεύουν- υπάρχει όμως και η αμφισβήτηση που ξεκινά από υγιή βάση, από συγκεκριμένα υπαρκτά ερωτηματικά.

-Από τη βάση, ότι σήμερα, σε συνθήκες καπιταλισμού, η υγεία, τα φάρμακα και τα εμβόλια είναι εμπορεύματα, από τα οποία πλουτίζουν κάποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Κι εδώ, έχουν συγκεκριμένες ευθύνες και κυβερνήσεις, στις οποίες φυσικά δικαιολογημένα και βάσιμα ο λαός δεν μπορεί να τους έχει εμπιστοσύνη.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι με ευθύνη του κράτους πρέπει να γίνει σωστή ενημέρωση του λαού και να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα μαζικού και δωρεάν εμβολιασμού, με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, με την προϋπόθεση ότι θα λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση, όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους από τις διεθνείς και κρατικές αρχές.

Όπως στο παρελθόν (για παράδειγμα με τη γρίπη Η1Ν1), έτσι και τώρα συνιστούμε τον εμβολιασμό καθ’ υπόδειξη του γιατρού, για να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Ο εμβολιασμός πρέπει να αποτελέσει συνειδητή πράξη και απαίτηση του λαού, για να προστατέψει την υγεία του.

Για την οικονομική πολιτικήΚυρίες και κύριοι,

Ξέρουμε πολύ καλά πως μέτρα για την πανδημία που λαμβάνετε, έχουν ξεκάθαρο οικονομικό αποτύπωμα. Επιταχύνουν την καταστροφή δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να βρουν οι μεγάλοι όμιλοι χώρο ανάπτυξης, στο εμπόριο, στην εστίαση, στον τουρισμό, στις μεταφορές.

Η άμβλυνση των βαριών συνεπειών της κρίσης μέσα απ’ τις κρατικές επιδοτήσεις δεν θα είναι απεριόριστη.

Αλήθεια, για πόσο καιρό ακόμα θα μπορέσετε να συντηρείτε την πολιτική έστω αυτών των ισχνών επιδομάτων προς τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους που καταστρέφονται;

Ήδη τα 800 μετατράπηκαν σε 534 ευρώ…

Τα μόνιμα υποζύγια, ο λαός, που συστηματικά εσείς και όλοι οι προηγούμενοι, αντιμετωπίζουν σαν τον μοναδικό αιμοδότη της κατά τα άλλα “εθνικής προσπάθειας” του προϋπολογισμού, δεν αντέχουν να πληρώσουν παραπάνω.

Η πολιτική μοιράσματος της φτώχειας εξαντλείται.

Και φτάνετε σε τέτοιες αντιφάσεις, που αν δεν ήταν τραγικές, θα ήταν κωμικές, νούμερα για επιθεωρήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εξαγγελίας σας για επίδομα στους άνεργους επιστήμονες, κρύβοντας ότι σπάτε τον κουμπαρά και το επίδομα το πληρώνουν πάλι οι ίδιοι απ’ τα αποθεματικά τους.

Τώρα τους λέτε ότι ο κουμπαράς δεν φτάνει για όλους και τους ζητάτε να βάλουν οι ίδιοι κριτήρια: Ποιος θα πάρει το επίδομα και ποιος όχι.

Προσπαθείτε να σπείρετε τον κοινωνικό κανιβαλισμό, γιατί νομίζετε πως έτσι θα σταθείτε. Η στάση σας είναι τουλάχιστον ντροπή.

Όσο για τους ανέργους, τι σας είπαμε; Ένα εφάπαξ επίδομα 600 ευρώ προτείναμε να δώσετε σε όλους τους άνεργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ακόμα κι αυτό το αρνηθήκατε. Λες και θα έπεφτε έξω ο κρατικός προϋπολογισμός και θα φαλίριζαν τα κρατικά ταμεία!!!

Σήμερα εμφανίζεστε ως διαχειριστής ενός μεγάλου επεκτατικού κρατικού πακέτου, το περιβόητο κονδύλι των 70 δισ. και, σε μια πραγματικά σπάνια ειρωνεία της τύχης, έχετε τον ΣΥΡΙΖΑ να σας κατηγορεί ότι επειδή είστε «νεοφιλελεύθερος» δεν ξέρετε πώς να διαχειριστείτε τα μέτρα κρατικής παρέμβασης με τον καλύτερο τρόπο. Ακριβώς όπως εσείς κατηγορούσατε πριν το ΣΥΡΙΖΑ, πως οι εμμονές του οι “αριστερές” δεν τον άφηναν να διαχειριστεί την περιοριστική, «φιλελεύθερη» όπως λέγατε, οικονομική πολιτική της περιόδου, όπως έπρεπε.

Η αλήθεια όμως είναι άλλη.

Είστε και οι δύο κυβερνητικοί διαχειριστές των εκάστοτε προτεραιοτήτων και συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και δεν έχετε καμία απολύτως αγκύλωση. Χρησιμοποιείτε το μίγμα διαχείρισης που χρειάζεται κάθε φορά η καπιταλιστική εξέλιξη της περιόδου.

Σήμερα η κρίση στην ΕΕ και διεθνώς απαιτεί επεκτατική διαχείριση, φυσικά με έναν προσανατολισμό που είναι αλα-καρτ.

Τα κονδύλια της ΕΕ και οι κρατικοί πόροι δεν θα ”πέσουν” γενικά και αόριστα στην οικονομία. Ούτε αυτά τα πακέτα συνιστούν κάποια προοδευτική – φιλολαϊκή στροφή της ΕΕ, όπως λέτε.

Βλέπουμε ήδη τι γίνεται με την Aegean, την τράπεζα Πειραιώς και διάφορα τηλεοπτικά κανάλια. Θα στηρίξουν τον επαναπροσανατολισμό της στην πανάκριβη ”πράσινη ενέργεια” και στον λεγόμενο ”ψηφιακό μετασχηματισμό”.

Δεν έχουν στόχο να αναβαθμίσουν τη ζωή και το βιοτικό επίπεδο του λαού. Έχουν στόχο να στηρίξουν το κεφάλαιο.

Το μόνο που θα μείνει για το λαό, είναι πως θα κληθεί να πληρώσει το ”ύφασμα” του κρατικού δανεισμού την επόμενη περίοδο.

Το κρατικό χρέος έχει εκτιναχθεί πάνω απ’ το 200% του ΑΕΠ και το πρόβλημα αποπληρωμής του γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Αλήθεια, αν τελικά πάρει μπρος η ανάπτυξη, πώς θα πληρώνει η εγχώρια οικονομία ένα κρατικό χρέος που θα παραμείνει πάνω από 200%; Όταν, λόγω της ανάπτυξης, τα επιτόκια θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται και το κόστος αναχρηματοδότησής του θα πάρει πάλι τον ανήφορο;

Δεν είστε ούτε εσείς ούτε η τάξη που εκπροσωπείτε αδαείς. Ξέρετε τα προβλήματα. Ξέρετε τις εγγενείς αντιφάσεις, τα προβλήματα που έχει η αναπαραγωγή του κεφαλαίου.

Γι’ αυτό μονόδρομός σας είναι η επίθεση στην εργατική τάξη, η φθηνότερη εργατική δύναμη με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας της πολιτικής σας για την ανταγωνιστικότητα και φαίνεται πραγματικά παντού.

Ο προϋπολογισμός του 2021 και οι εκτιμήσεις για το πώς διαχειριστήκατε την κρίση του 2020, όπως καταγράφεται μέσα, είναι μνημεία αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζόμενων.

Το 2020 η ισχνή φορολογία των επιχειρήσεων έπεσε σχεδόν στο μισό. Διαχρονικά και με όλες τις κυβερνήσεις, το μεγάλο κεφάλαιο καταβάλλει μόλις ένα 5% των συνολικών κρατικών εσόδων.

Το 2020 η φορολογία των επιχειρήσεων εμφανίζεται μειωμένη κατά 40%. ”Τι χρείαν άλλων μαρτύρων έχωμεν”, για να δείξουμε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού κάθε χρονιά, για να δείξουμε ποιος πληρώνει την κρίση;

Για το 2021 ο προϋπολογισμός που καταθέτετε, τι φέρνει;

Έμμεσους φόρους που φθάνουν το 56% των φορολογικών εσόδων, ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο απ’ το παρελθόν. Δραστική αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων 3.5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020, που θα γονατίσουν τους εργαζόμενους που περιμένουν το 2021 για να πάρουν μια ανάσα.

Για το ”σχέδιο Πισσαρίδη”Τα αντιλαϊκά ”μαντάτα”, άλλωστε, δεν περιορίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός σας έχει πια άλλο όνομα. Δεν τον λέτε ”Μνημόνια και μεταμνημονιακές δεσμεύσεις”, όπως τον λέγατε τα προηγούμενα χρόνια μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Τώρα τον λέτε ”σχέδιο Πισσαρίδη”.

Μάλιστα, στην προσπάθειά σας να εμφανιστείτε ως ο καλύτερος διαχειριστής της αστικής εξουσίας κυριολεκτικά δεν μπορείτε να κρατηθείτε. Πρώτα λέτε ότι είναι διακομματικό κείμενο, των ειδικών, μόνο και μόνο για να συμπληρώσετε, πως ήδη υλοποιείτε τα μισά απ’ αυτά που λέει.

Ποιος είναι ο κεντρικός της άξονας;

Μια επιμονή πως η γραμμή ”εξωστρέφεια της οικονομίας” είναι η κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η χώρα. Αυξάνοντας τις εξαγωγές τόσο στον τουρισμό, όσο και στη βιομηχανική παραγωγή.

Δεν είναι ”ανεμελιά” της ΝΔ, όπως λέτε εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απλά επιμονή στον ίδιο άξονα που οδήγησε την χώρα σε μια νέα βαθύτατη κρίση. Ούτε είναι η έλλειψη ”ενσυναίσθησης” από τη μεριά της ΝΔ. Η ΝΔ έχει πλήρη ενσυναίσθηση της αποστολής που της έχει αναθέσει το κεφάλαιο, όπως πριν είχε αναθέσει σε εσάς!

Τι λέει το σχέδιο Πισσαρίδη; Μιλάει για μεγάλη μείωση του αριθμού των μικρών επιχειρήσεων, που σημαίνει προλεταριοποίηση των αυτοαπασχολούμενων, που ΕΕ και ΣΕΒ μόνιμα κατηγορούν ως ”φτώχεια των εθνών”!!!

Και φυσικά μιλάει για κλιμάκωση της πολιτικής της φθηνότερης εργατικής δύναμης, δηλαδή κι άλλο μείωση του εργατικού εισοδήματος.

Αλήθεια, γιατί κρύβεστε;

Γιατί δε λέτε θαρρετά στους εργαζόμενους πως αυτό που ονομάζετε ”φθηνότερη εργατική δύναμη” είναι τελικά απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση των καπιταλιστικών επενδύσεων;

Τόσο γιατί οι επενδύσεις θέλουν κέρδη και τα κέρδη θέλουν φθηνή εργασία, όσο και γιατί ο ίδιος ο κεντρικός στόχος της έκθεσης, η σημαντική αύξηση των επενδύσεων από 12% στο 24% του ΑΕΠ, πώς θα γίνει, αν δεν αυξηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου;

Και η αύξηση των κερδών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, πώς θα γίνει, αν δεν μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, ως ποσοστού του ΑΕΠ;

Αυτή είναι η πολιτική της έκθεσης Πισσαρίδη. Πολιτική φθηνότερης εργατικής δύναμης με κεντρικούς άξονες:

-το νέο γύρο επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα,

-την αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων για να ελαφρυνθεί το κεφάλαιο,

-την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου,

-τη νέα μείωση των παροχών σε υγεία, παιδεία και κοινωνική προστασία, την προώθηση των επενδύσεων.

Λέτε σχεδόν την αλήθεια. Το σχέδιο Πισσαρίδη δεν είναι διακομματικό κείμενο, είναι απλά «υπερκομματικό». Αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις που όταν τις «χρειάζεται η χώρα» ψηφίζουν και ένα μνημόνιο.

Για τη στρατηγική σύμπλευση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑΗ στρατηγική σύμπλευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων, μέσα κι έξω από αυτήν την αίθουσα, πλην ΚΚΕ, είναι πια τόσο πρόδηλη, που χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να εντοπίσει κανείς διαφορές.

Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τις λέξεις, όπως κρυβόταν ο Αλέξης του γνωστού παλιού τραγουδιού. Γι’ αυτό άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τόσο μεγάλες δυσκολίες να οικοδομήσει μια πειστική διαχωριστική γραμμή.

Για αυτό κι εσείς της ΝΔ κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγετε συχνά – πυκνά στα γνωστά βοθρολύματα της μικροπολιτικής που εκτοξεύετε ο ένας για τον άλλον για αποπροσανατολισμό του λαού.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ορκίζεστε στην πολιτική της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη, στο περιβόητο GreenNewDeal. Έχετε, δυστυχώς και εσείς τις αυταπάτες σας.

Αλήθεια, νομίζετε ότι μπορεί πραγματικά να διαχειριστεί την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου μια τέτοια λύση; Μερικά χρόνια το πολύ – πολύ να δώσει…

Συμφωνείτε επί της ουσίας στον χαρακτήρα του προϋπολογισμού, στην κατεύθυνση της φορολογίας σε βάρος των εργαζόμενων προς όφελος των ομίλων:

– Πελώριοι έμμεσοι φόροι,

– Φορο-αφαίμαξη και εισφορο-αφαίμαξη εργαζόμενων,

– Επιθετικό κυνήγι της λεγόμενης φοροδιαφυγής των λαϊκών στρωμάτων,

– Υπερπλεονάσματα για το λαό.

Με μόνη αλλαγή που κάνετε, να είναι λίγο στις αναλογίες.

Η στρατηγική σας σύμπλευση για μείωση της φορολογίας και μόνιμες φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο είναι σταθερή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε πρώτος τη φορολογία στα μερίσματα, δηλαδή τα κέρδη των μεγαλομετόχων και η ΝΔ τη μείωσε παραπέρα.

Γι’ αυτό άλλωστε και όταν θέσαμε θέμα κατάργησης της συνταγματικής κατοχύρωσής τους, με το άρθρο 107, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το αρνηθήκατε αυτό, επιδεικνύοντας μάλιστα μεγάλο ζήλο.

Συμπλέετε απόλυτα στη διάλυση των κοινωνικών δαπανών, χρησιμοποιώντας μάλιστα το ίδιο εργαλείο, των στοχευμένων παροχών κατά της ακραίας φτώχειας και της ενοποίησης των παροχών σε μία.

Δεν είναι κοινωνική πολιτική να μειώνετε τις παροχές, βαφτίζοντας τες όλες μαζί ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είναι μια συνειδητή απόπειρα εξαπάτησης που δεν θα σας περάσει τελικά.

Συμπλέετε στον τομέα της υγείας. Για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το ΕΣΥ σήμερα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είστε τελικά συναυτουργοί. Οι δραστικές περικοπές που έγιναν την τελευταία δεκαετία έχουν την υπογραφή όλων όσων διακυβέρνησαν την χώρα.

Ακόμα χειρότερα. Στα δήθεν υμνητικά λόγια του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημασία της δημόσιας υγείας, σε περίοδο υγειονομικής κρίσης, είναι μεταφρασμένη η δική του πολιτική αντίληψη για την υγεία. Μια λογική που θέλει τη δημόσια υγεία να αναλαμβάνει τα δύσκολα και να αφήνει την ιδιωτική υγεία να λειτουργεί, όπου το κέρδος είναι υψηλό.

Η πανδημία στη χώρα μας, όπου καθημερινά μετράμε χιλιάδες κρούσματα και νοσηλευόμενους, εκατοντάδες διασωληνωμένους και δεκάδες νεκρούς, ξεγύμνωσε την πολιτική σας στο χώρο της υγείας. Μια πολιτική, την οποία όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ακολούθησαν.

Υποβάθμιση, εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος για χάρη των επιχειρηματιών της υγείας που ακόμα και μέσα στην πανδημία συνεχίζουν να θησαυρίζουν.

Κανείς σας δεν μπορεί να εμφανίζεται ως “αθώα περιστερά”.

Γιατί:

-Τα 10.000 κρεβάτια που καταργήθηκαν,

-Τα δημόσια νοσοκομεία που έκλεισαν γιατί λέγατε ότι ήταν “αντιπαραγωγικά και κοστοβόρα”,

-Τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ για χρόνια,

-Η υποβαθμισμένη έως ανύπαρκτη πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,

Τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία,

Έχουν την υπογραφή όλων σας. Και της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική σας διαμόρφωσε ένα υποβαθμισμένο και εμπορευματοποιημένο σύστημα, στο οποίο δεν χωράνε δύο ασθένειες.

Κι ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, όχι μόνο δεν παίρνετε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πραγματική ενίσχυσή του, αλλά καταθέτετε κι έναν προϋπολογισμό, στον οποίο οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται ακόμη περισσότερο. Τέτοια υποκρισία!!

Την ίδια στιγμή, μπουκώνετε με πακτωλούς επιδοτήσεων, ενισχύσεων, τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, στο όνομα της “σωτηρίας” τους από τις συνέπειες της πανδημίας. Αυτή είναι μία ακόμα απόδειξη για το ποιες είναι οι προτεραιότητές σας, πόσο βαθιά αντιλαϊκή είναι η πολιτική σας.

Η υγεία του λαού δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Και απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας.

Αυτή είναι η απαίτηση των καιρών μας.

Για την πρόταση του Γ. ΒαρουφάκηΚύριε Βαρουφάκη, αποδεικνύετε για μια ακόμα φορά ότι στις κρίσιμες στιγμές προτείνετε πράγματα -ηθελημένα ή άθελά σας, δεν έχει σημασία- που συντηρούν τον αποπροσανατολισμό απ’ την πραγματική αιτία των προβλημάτων. Σήμερα προτείνατε μια εξεταστική επιτροπή για το χρέος που θα εξετάσει την περίοδο από την μεταπολίτευση και μετά.

Το πιο απλό που θα μπορούσε να σας πει κανείς είναι γιατί απ’ τη μεταπολίτευση και μετά και μόνο; Γιατί είναι απ’ έξω πχ η περίοδος της χούντας; Μάλιστα άκουσα και τον κ. Βελόπουλο που έσπευσε πρόθυμα να στηρίξει την πρότασή σας. Γιατί είναι απ’ έξω οι δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, με τα προνόμια που δόθηκαν τότε στο μεγάλο εφοπλιστικό και στο ξένο κεφάλαιο;

Το κόμμα μας έχει πολιτική άποψη για όλα αυτά και πως συνέβαλαν αυτά στην υπερχρέωση. Μπορούμε αν θέλετε να σας τη δώσουμε. Αυτή η πολιτική εκτίμηση είναι ζήτημα μιας εξεταστικής επιτροπής με τη ΝΔ, το ΚΙΝΑλ και τον ΣΥΡΙΖΑ όπως προτείνετε;

Το πιο σημαντικό όμως είναι άλλο. Είναι η ανυπόστατη, η αποπροσανατολιστική θεωρία ότι την καπιταλιστική κρίση και το χρέος τα δημιουργεί μια κακοδιαχείριση, αυτή την πολύ βολική για το σύστημα και τις κυβερνήσεις του θεωρία ουσιαστικά υιοθετείτε και με αυτή σας την πρόταση.

Κυρίες και κύριοι,

Η καπιταλιστική ανάπτυξη την οποία οραματίζεστε θέλει συνεχείς θυσίες μόνο για τον λαό. Η αύξηση της παραγωγικότητας που θέλετε οδηγεί μέσα σε αυτό σύστημα μόνο σε εκτίναξη της ανεργίας.

Ακόμα και η έκθεση Πισσαρίδη το παραδέχεται, όταν λέει πως η εισαγωγή νέων τεχνολογιών αυτοματοποίησης θα οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης στη μεταποίηση.

Σήμερα, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ουσιαστική, καθολική μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μείωση των αποδοχών, ώστε ο χρόνος εργασίας να αντανακλά την αυξημένη παραγωγικότητα.

Αυτό το θεμελιακό πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει η ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε, ακριβώς γιατί στην ουσία, είναι έξω από την ίδια τη λογική του συστήματος που υπηρετείτε.

Η μείωση του εργάσιμου χρόνου μειώνει τα κέρδη, μειώνει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Γι’ αυτό και το αναπτυξιακό πρόταγμα του καπιταλισμού στη χώρα μας για την επόμενη δεκαετία έχει, λοιπόν, βαθιά αντιλαϊκό πρόσημο.

Προβλέπει χαμηλούς μισθούς, συγκέντρωση της παραγωγής με καταστροφή των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών επιχειρήσεων, διάλυση των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων είχαν απομείνει, ολοένα και περισσότερα φορολογικά βάρη στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα.

Για την εξωτερική πολιτικήΗ πολιτική σας σήμερα, αποτελεί οργανική συνέχεια την πολιτικής που άσκησε την προηγούμενη περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ μάταια να προσπαθεί «να βγει κι από πάνω», όμως μην έχετε και παράπονο, σας άφησε και έτοιμη δουλειά, όπως για παράδειγμα την δήθεν αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Κι εσείς χτίζετε πάνω στην πολιτική του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή και στη συνεργασία με το Ισραήλ και διάφορα άλλα δήθεν «δημοκρατικά καθεστώτα» της περιοχής.

Αλήθεια έχετε σκεφτεί πόσο γελοίο έχει καταντήσει να ασκείτε κυρώσεις για “έλλειψη δημοκρατίας” σε διάφορα κράτη ανά τον κόσμο ως ΕΕ και παράλληλα να έχετε στενές, συμμαχικές σχέσεις με κράτη που το πολιτικό καθεστώς τους ανήκει κυριολεκτικά σε μια οικογένεια που ασκούν άμεσα την εξουσία χωρίς ούτε καν τις τυπικές αστικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες;

Η πολιτική σας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετατρέπει τη χώρα κυριολεκτικά σε ”μπράβο” του ΝΑΤΟ, μόνο που οι ”σύμμαχοί” σας, ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟϊκοί, έχουν στενές οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Τουρκία και τα ”δίνουν όλα”, προκειμένου, πάση θυσία να την κρατήσουν στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Πάνω σ’ αυτή τη βάση γίνονται οι διαπραγματεύσεις και τα παζάρια και πάνω σε αυτή τη βάση παίζει η τούρκικη κυβέρνηση.

Βέβαια σ’ αυτά τα παζάρια συμμετέχετε κι εσείς, όπως και οι προηγούμενοι, γιατί κορώνα σας έχετε την γεωστρατηγική αναβάθμιση της άρχουσας τάξης, δηλαδή τη συμμετοχή της στη μοιρασιά της λείας στην περιοχή, σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων του λαού.

Γυρίσατε με άδεια χέρια από τη Σύνοδο Κορυφής, και όλοι αυτοί που τους παρουσιάζετε ως εγγυητές της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν το “πράσινο φως” στην επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι δικαιολογίες ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής αναμένει τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν στέκουν, αφού και οι Αμερικάνοι την ίδια στάση κρατάνε, ανάλογα σχέδια και δικά τους συμφέροντα υπηρετούν.

Η ανανέωση και ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, οι υπέρογκες δαπάνες για τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, η δέσμευση για αποστολή συστοιχίας πυραύλων “Patriot” στη Σαουδική Αραβία, αλλά και η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι της Αφρικής μεγαλώνουν τους κινδύνους για το λαό μας.

Για τους νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούςΑξιοποιείτε μάλιστα την ένταση με την Τουρκία για να πείσετε ότι οι νέοι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι για την άμυνα, κρύβοντας ότι όταν μιλάμε για εξοπλισμούς, μιλάμε για μεγάλα επιχειρηματικά, αλλά και γεωστρατηγικά συμφέροντα.

-Θέλετε να σας θυμίσουμε για παράδειγμα τις αντιδράσεις της Γερμανίας στην αγορά των γαλλικών φρεγατών, με τα κέρδη των ομολόγων που η Ελλάδα θα έπαιρνε ως «επιστροφή» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

-Ξεχάσατε τους ανταγωνισμούς γύρω από την αγορά των αμερικανικών «F-35» ή των ευρωπαϊκών «Eurofighter», στο όνομα του να τονωθεί η ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία έναντι της αμερικανικής;

-‘Η τις ΝΑΤΟικές αντιδράσεις που προκάλεσε πριν από μερικά χρόνια η προμήθεια των ρωσικών ”S-300”;

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι και αυτό το εξοπλιστικό πακέτο δεν έχει ως προτεραιότητα την άμυνα του λαού και της χώρας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αντίθετα, στόχος του είναι να υποστηρίξει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Τον ίδιο στόχο υπηρετούν συνολικά η δομή και η διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια γίνονται με αυστηρά ΝΑΤΟϊκά κριτήρια, σε βάρος των στρατευμένων παιδιών, του λαού και της χώρας.

Για πείτε μας:

– Ποια συμφέροντα υπηρετεί η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα μας, σε κράτη που ισοπεδώθηκαν από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και όπου παραμένει αναμμένη η φλόγα του πολέμου;

– Ποιανού τα συμφέροντα υπηρετεί ο σχεδιασμός να σταλεί ελληνική φρεγάτα στον Περσικό Κόλπο και να ενταχθεί στην πολυεθνική δύναμη περικύκλωσης του Ιράν, για την ηγεσία της οποίας διαγκωνίζονται ΗΠΑ και ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Γερμανία;

– Πώς ακριβώς υπηρετείται η άμυνα της χώρας με την αποστολή πολιτικού προσωπικού σε Λιβύη, Ιράκ, ακόμα και στο Μάλι, ως προπομπός της αποστολής και στρατιωτικών δυνάμεων;

– Ποια συμφέροντα υπηρετεί η συνεκπαίδευση με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σε σενάρια που προσομοιώνουν επίθεση σε στρατηγικές υποδομές του Ιράν;

– Ποια συμφέροντα υπηρετούν η μετατροπή στρατηγικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών της Ελλάδας σε πολεμικά ορμητήρια των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών και η διαθεσιμότητα όλων των στρατοπέδων για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, όπως προβλέπει η ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία;

– Τι ακριβώς προσφέρει στην ασφάλεια του λαού η διάθεση κάθε χρόνο 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες που αφορούν την εμπλοκή στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ;

– Τι ακριβώς υπηρετεί η «αξιοποίηση» αμυντικών βιομηχανικών υποδομών της χώρας, όπως τα Ναυπηγεία και η ΕΑΒ, από αμερικάνικων και ΝΑΤΟϊκών συμφερόντων μονοπώλια, στο όνομα της ”εξυγίανσης” και της ”διάσωσης”;

Δυστυχώς, η οργάνωση και ο προσανατολισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν κατά προτεραιότητα τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό, που εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα σε επικίνδυνα σχέδια και ανταγωνισμούς, με επώδυνες συνέπειες για την ασφάλεια του λαού και για τα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους εξοπλισμούς.

Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων προϋποθέτει απεμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων από τα ΝΑΤΟϊκά δόγματα και τους σχεδιασμούς, από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε όλο τον κόσμο.

Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας για τους λαούς της περιοχής, θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της άμυνας της χώρας.

Για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Το σύστημά σας σάπισε. Δεν μπορεί πια να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής.

– Η εμπορευματοποιημένη υγεία χρεώνεται με εκατομμύρια νεκρούς σε ολόκληρο τον πλανήτη.

– Η έλλειψη υποδομών υγείας για το λαό, η έλλειψη ΜΕΘ, οι λίγοι γιατροί είναι η άλλη όψη της φθηνής και αναλώσιμης εργατικής δύναμης.

– Η εμπορευματοποιημένη εκπαίδευση απαιτεί τεράστιες δαπάνες για τη λαϊκή οικογένεια και γίνεται είδος πολυτελείας.

– Η διασφάλιση ποιοτικής διατροφής ακόμα και μόνιμης στέγης, είναι όνειρο θερινής νυκτός για μάζες εργαζόμενων στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Ο εφιάλτης του καπιταλισμού για τον λαό δεν είναι όμως μονόδρομος. Οι λαοί είναι αυτοί που παράγουν όλο τον κοινωνικό πλούτο.

Δεν γίνεται να συνεχίζουν να μετράνε τις πληγές τους, να υπολογίζουν ποια ανάγκη θα θυσιάσουν για να θωρακίζουν τα κέρδη των λίγων, του μεγάλου κεφαλαίου.

Έχουν μπροστά τους κι άλλη επιλογή, μπορεί να διαλέξουν έναν άλλο δρόμο, τον ριζικά διαφορετικό δρόμο της κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.

Μόνο σε αυτό τον ριζικά διαφορετικό δρόμο η άνοδος της παραγωγικότητας οδηγεί σε μείωση του εργάσιμου χρόνου και αύξηση του ποιοτικού ελεύθερου χρόνου των εργαζόμενων.

Μόνο αυτός ο ριζικά διαφορετικός δρόμος μπορεί να αναπτύξει και να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, όπως τις ψηφιακές επικοινωνίες, για να βελτιώσει τη ζωή του λαού, σε αντίθεση με την ψηφιακή καταστολή που μας φέρνετε εσείς.

Μόνο αυτή η ριζική αλλαγή πορείας μπορεί να εγγυηθεί πως τα νοσοκομεία θα έχουν ΜΕΘ, μαγνητικούς τομογράφους και δωρεάν φάρμακα, γιατί η υγεία και οι υποδομές της δεν θα είναι εμπορεύματα.

Ο δρόμος που ακολουθείτε εσείς, όπως αποτυπώνεται και μέσα από το νέο κρατικό προυπολογισμό, φέρνει περισσότερη φτώχεια, ανεργία, μαζί με εξαντλητικά ωράρια για όσους έχουν την τύχη να εργάζονται, φέρνει νεκρούς από έλλειψη υποδομών στα νοσοκομεία, ψηφιακή καταστολή για να αυγατίζουν τα κέρδη σας, πολεμικές εμπλοκές για τα συμφέροντα των συμμάχων σας.

Το πραγματικά καινούργιο δεν είναι ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός του γερασμένου, σάπιου συστήματος του καπιταλισμού.

Η λαϊκή αγανάκτηση μπορεί να μετατραπεί σε οργή, σε λαϊκή ανάγκη που θα τον ανατρέψει.

Το ξέρετε. Κάνετε ό,τι μπορείτε για να σταματήσετε την κίνηση της ιστορίας προς το πραγματικά καινούργιο κι ελπιδοφόρο.

Το ρολόι της ιστορίας, ευτυχώς, δεν είναι χαλασμένο. Μπορεί να καθυστέρησε λίγο, να έχασε προσωρινά το ρυθμό του, αλλά θα προχωρήσει».

Γ. Βαρουφάκης

Να ανοίξει ο φάκελος της χρεοκοπίας και των μνημονίων

Τη συνυπογραφή όλων των κομμάτων στο αίτημά του για σύγκληση εξεταστικής επιτροπής, που θα ανοίξει τον φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όσο δεν ανοίγει ο φάκελος αυτός, «η διχόνοια θα εργαλειοποιείται φέρνοντας νέα λάθη που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της κοινωνίας μας» είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, ανακοινώνοντας – στο πλαίσιο της ομιλίας του επί του κρατικού προϋπολογισμού – την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια και τις πράξεις, από τη μεταπολίτευση και πέρα, που οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010. Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, «δεν μας ενδιαφέρει η στοχοποίηση κανενός. Στόχος της επιτροπής, που προτείνουμε είναι η καταγραφή, πάνω στη βάση επιστημονικά ελεγμένων στοιχείων, όλων των απόψεων για τα αίτια και τις πράξεις που οδήγησαν τη χώρα και το λαό, στη χρεοκοπία των τραπεζών, του ιδιωτικού τομέα, μεγάλο μέρος των νοικοκυριών, στα μνημόνια». Είναι ιερό καθήκον της Βουλής, όπως οι προκάτοχοι μας άνοιξαν τον φάκελο της Κύπρου, κι εμείς να ανοίξουμε τον φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25. Εξηγώντας «γιατί τώρα», είπε: «Επειδή η οικονομική πανδημία στέλνει το εθνικό μας εισόδημά μας χαμηλότερα από εκεί που ήταν, σε οποιαδήποτε στιγμή των πέτρινων χρόνων της τελευταίας δεκαετίας, ενώ το χρέος είναι  υψηλότερο από ποτέ. Επειδή κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να εκπονηθεί χωρίς να βασίζεται στην κατανόηση της εθνικής καταστροφής που χτύπησε τη χώρα το 2010». Τόνισε επίσης ότι «πέραν των διαφωνιών μας, έχουμε υποχρέωση απέναντι στο λαό, να προσυπογράψουμε, ώστε αυτή η Βουλή, να αφήσει έναν προσβάσιμο φάκελο στις επόμενες γενιές, για τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, αλλιώς θα είμαστε συνένοχοι στο έγκλημα που περιέγραψε ο Όργουελ: Το παρελθόν διεγράφη, η διαγραφή ξεχάστηκε, το ψέμα έγινε αλήθεια». Σημειώνεται ότι το αίτημα για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής απαιτεί τις υπογραφές 10 βουλευτών, ενώ για τη συζήτηση του αιτήματος στην Ολομέλεια απαιτούνται 50 υπογραφές. Πέραν των εννέα βουλευτών του ΜέΡΑ25 που συνυπογράφουν το αίτημα, ήδη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα συνυπογράψει το αίτημα. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης είπε ότι πρόκειται για «έργο αντιεπιστημονικής φαντασίας». Πέρσι, είχα χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό του 2020 «Μυθοπλασία». «Στην μυθοπλασία του περσινού προϋπολογισμού, που κρύφτηκε στα απόνερα της πανδημίας έρχεστε να προσθέσετε ένα Έργο Αντιεπιστημονικής Φαντασίας, που θα ακυρωθεί από τη ζωή την ίδια στιγμή που θα τον ψηφίζετε», είπε ο κ. Βαρουφάκης. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2021, αλλά σιγά-σιγά σύρεται προς την πραγματικότητα εκείνου που από την πρώτη στιγμή σας έλεγα, δηλαδή 10 προς 15% ύφεση. Επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν μπόρεσε να υπολογίσει σωστά τον μακροοικονομικό πολλαπλασιαστή της οικονομίας, στον οποίο προστέθηκαν η αποτυχία της να δει (1) ότι το δεύτερο κύμα της υγειονομικής πανδημίας θα έφερνε δεύτερο κύμα οικονομικής πανδημίας, (2) πως το άνοιγμα του τουρισμού ήταν πράξη ανευθυνότητας, (3) πως αν δεν στήνατε δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ, η οικονομική μαύρη τρύπα θα ήταν δυσθεώρητη. «Δεν μας ακούσατε. Αποτέλεσμα; Δημιουργήσατε μια μαύρη τρύπα τόσο βαθιά που ακόμα κι ο μακαρίτης Στίβεν Χόκινγκ, αν ήταν ακόμα μαζί μας, θα δυσκολευόταν να υπολογίσει το μέγεθός της», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βαρουφάκης είπε επίσης ότι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει πλασματικά την ύφεση κάτω από το 10%, «κάνατε με την βοήθεια της αμαρτωλής ΕΛΣΤΑΤ, αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ του 2019: Το καταβαραθρώσατε κατά 4 δισ. ευρώ». Όπως είπε, «είναι στο DNA της παράταξής σας να παραποιείτε τα δεδομένα, όπως με την περιβόητη δημοσιονομική Απογραφή του 2006 όταν η τότε κυβέρνησή σας, προσπαθώντας να πλήξει επικοινωνιακά την κυβέρνηση Σημίτη, μετέφερε δαπάνες στο παρελθόν». Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 εκτίμησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να τρέμει το τέλος της πανδημίας, διότι «τότε θα έρθουν τα λουκέτα: Καθώς θα έρχονται ως κύματα, το ένα χειρότερο του άλλου, καθώς η ανεργία θα δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, εσείς θα βρίσκετε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης». Όπως εξήγησε, η Σκύλλα θα είναι τα διάφορα αρπακτικά, στα οποία έχετε τάξει φουλ επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, και η  Χάρυβδη δεν είναι άλλη από την τρόικα, που θα σας σφίγγει τα λουριά απαιτώντας εφαρμογή των μέτρων του πέμπτου μνημονίου. Ειδικά για τις αναστολές είπε ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης να δώσουν οι μικρομεσαίοι του χρόνου και έντοκα, τα οφειλόμενα, «τους χαντακώνετε. Δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Πρόβλημα χρεοκοπίας αντιμετωπίζουν». Πάρτε το είδηση: Έρχεται τσουνάμι λουκέτων. Και εάν θέλουμε να το αποδυναμώσουμε «πρέπει οι οφειλές που ανεστάλησαν να διαγραφούν. Σήμερα». Για το εάν μπορεί το κράτος να σηκώσει το βάρος των κουρεμάτων, είπε ότι, το ορθό ερώτημα είναι «εάν μπορεί το κράτος να σηκώσει το βάρος του να μην κάνει αυτά τα κουρέματα». Για την προβλεπόμενη από τον προϋπολογισμό ανάπτυξη το 2021, είπε ότι δεν πρόκειται να επαληθευτεί. «Θυμίζω ότι μετά από μια μεγάλη πτώση, το γκελ που ακολουθεί μπορεί, εκφρασμένο σε ποσοστά, να ακούγεται εντυπωσιακό χωρίς να είναι. Για παράδειγμα: Εάν πέρσι είχες 100 μήλα, φέτος έχεις μόνο 20 και του χρόνου πας από τα 20 στα 40, ναι είναι αλήθεια ότι του χρόνου θα έχεις μια “ανάπτυξη” της τάξης του 100%. Αυτό όμως δεν αναιρεί την πικρή αλήθεια ότι θα εξακολουθείς να έχεις 60 ολόκληρα μήλα λιγότερα από πέρσι», είπε ο κ. Βαρουφάκης. Παρατήρησε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει υπόψη της την άνοδο του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, λόγω της ισχνής νίκης Μπάιντεν, της αποτελμάτωσης της παραγωγής στις ΗΠΑ που θα οδηγήσει την Fed να τυπώνει πακτωλούς χρήματος. Η υποχώρηση του δολαρίου θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και των εξαγωγών μας σε χώρες εκτός ευρωζώνης επισήμανε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25. «Αντί να χτίσετε τον προϋπολογισμό σας πάνω σε σοβαρές αναλύσεις τον χτίσατε στην μνημονιακή λογική της δεκαετίας που μετέτρεψε τη χώρα σε χρεοδουλοπαροικία», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι και η κυβέρνηση βλέπει να έρχεται «το τέλος της χάριτος. Για αυτό ακονίζετε τα μαχαίρια του αυταρχισμού. Για αυτό μετατρέπετε τον κ. Χρυσοχοΐδη και τους αστυνομικούς διευθυντές σε όργανα εξ-Ορμπανισμού της δημόσιας σφαίρας, καταπάτησης βασικών δικαιωμάτων, καταστρατήγησης του Συντάγματος». «Γνωρίζετε», πρόσθεσε, «ότι οι δικοί σας ψηφοφόροι θα σας αποκηρύξουν αν ποτέ μάθουν τί κάνετε με τον “ΗΡΑΚΛΗ”, τί θα φέρει το πέμπτο μνημόνιο, τί κίνδυνο αντιπροσωπεύει για αυτούς τους ίδιους ο πτωχευτικός σας νόμος, πόσο υπονομεύετε την πατρίδα με τον ραγιαδισμό σας», στα ευρωπαϊκά όργανα και στις Συνόδους Κορυφής, απέναντι σ’ ένα Βερολίνο που ετοιμάζει νέες λιτότητες και σας σέρνει σε αδιέξοδες διμερείς με τον κ. Ερντογάν. Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε την πρόταση του κόμματός του με άμεσες παρεμβάσεις που απαιτεί η «δεινή συγκυρία». Για τους μικρομεσαίους πρότεινε – μεταξύ άλλων – το «ολοσχερές κούρεμα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που ανεστάλησαν το 2020», «το επιστρεπτέο μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής και οι παροχές ρευστότητας να γίνουν εν δυνάμει κεφαλαιακές ενισχύσεις των μικρομεσαίων», την «κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για εταιρείες με λιγότερους από 300 εργαζόμενους», και την «κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές αξίες κάτω των 70 χιλιάδων ευρώ». Για τη στήριξη του ΕΣΥ πρότεινε 800 εκατ. για την πρόσληψη τουλάχιστον 1.000 μόνιμων νοσηλευτών και γιατρών, τη δημιουργία δημόσιου δικτύου κέντρων για μαζικές διαγνωστικές εξετάσεις. Για τα χρεωμένα νοικοκυριά, πρότεινε την αντικατάσταση του «Ηρακλή» από μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, με την ονομασία «Οδυσσέας», «όπου περνούν τα κόκκινα δάνεια» με αντάλλαγμα τα μελλοντικά έσοδα του Οδυσσέα τιτλοποιημένα: «Οικογένειες και μικρομεσαίοι αποδίδουν στον Οδυσσέα μηνιαίο πάγιο που δεν ξεπερνά το 1/3 των διαθέσιμων καθαρών εισοδημάτων τους, με αντάλλαγμα το πάγωμα των δανείων, την προστασία από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας και εν λειτουργία επιχειρήσεων». Παράλληλα, είπε ότι εάν ο αναβαλλόμενος φόρος ήταν καλή ιδέα για την διάσωση των τραπεζιτών, η ίδια ιδέα πρέπει «να  επιστρατευτεί για την διάσωση και των φτωχών, των ευάλωτων, των αχαρτογράφητων», με την ίδρυση Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου (με την ονομασία Δήμητρα), μέσω του οποίου οι ιδιώτες θα μπορούν να αποπληρώνουν φόρους/τέλη στην εφορία, να πληρώνουν  άλλους ιδιώτες, και να λαμβάνουν τις ενισχύσεις που τους αναλογούν. Καταλήγοντας, και αφού κάλεσε το οικονομικό επιτελείο να απαιτήσει αναδιάρθρωση του χρέους, ζήτησε από τη Βουλή να ανοίξει τον Φάκελο της Χρεοκοπίας και των Μνημονίων. «Η διχόνοια θα εργαλειοποιείται φέρνοντας νέα λάθη που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της κοινωνίας μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ