Πέμπτη 23 Μαϊου 2024

Μ.Βορίδης για υποψηφιότητα Μπελέρη: “Ισχυρό μήνυμα στην Αλβανία” – “Δεν γνωρίζω για διαφωνία από το ΥΠΕΞ” – ΒΙΝΤΕΟ

«Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στο θέμα, ότι πλέον αυτό γίνεται ένα ευρωπαϊκό ζήτημα», είπε ο Υπουργός Επικρατείας για την υποψηφιότητα Μπελέρη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μ.Βορίδης για υποψηφιότητα Μπελέρη: “Ισχυρό μήνυμα στην Αλβανία” – “Δεν γνωρίζω για διαφωνία από το ΥΠΕΞ” – ΒΙΝΤΕΟ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Για την υποψηφιότητα Μπελέρη μίλησε ο Μάκης Βορίδης και για τα δημοσιεύματα που θέλουν το Υπουργείο Εξωτερικών να είναι αντίθετο με την επιλογή αυτή.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN τη χαρακτήρισε κίνηση «υψηλού συμβολισμού» και ανέφερε ότι «δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη ότι υπάρχει μία τέτοια διαφωνία από το ΥΠΕΞ».

 “Θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα”

Ο Μάκης Βορίδης τόνισε πως το γεγονός πως θέλουμε καλές σχέσεις με την Αλβανία δε σημαίνει πως δε θα υπάρχουν αντιδράσεις για την καταπάτηση του κράτους δικαίου, «δεν σημαίνει πως ό,τι και να κάνει η Αλβανία η πορεία αυτή θα συνεχίζεται. Σημαίνει ότι εναρμονίζεται με τις γενικές αντιλήψεις και αρχές για το πως λειτουργούν τα κράτη εντός της ευρωπαϊκής ένωσης. Άρα σέβονται τις μειονότητες -εδώ έχουμε ελληνική μειονότητα – διασφαλίζουμε δίκαιη δίκη. Σέβονται του εκλεγμένους και τα αποτελέσματα των εκλογών».

«Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρας κατηγορείται με την κατάθεση ενός μάρτυρα που λέει ότι έχει χρηματιστεί από τις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες. Προφυλακίζεται μόνο αυτός και δεν του επιτρέπουν ούτε να ορκιστεί για να αναλάβει τα καθήκοντα του. Γίνεται μία δική με χίλια προβλήματα δικονομικά οδηγείται σε μία πρωτόδικη καταδίκη», τόνισε.

Συνεχίζοντας ο Υπουργός Επικρατείας μίλησε για την υποψηφιότητα Μπελέρη χαρακτηρίζοντάς την ένα ηχηρό μήνυμα στη γειτονική χώρα, «θέλουμε να υπερψηφιστεί για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην Αλβανία». «Που λέει θέλουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις. Εμείς θέλουμε να προχωρήσετε, αλλά αυτό δεν γίνεται χωρίς προϋποθέσεις. Θα σέβεστε τη μειονότητα, τα δικαιώματα της, της το κράτος δικαίου, τους εκλεγμένους. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να προχωρήσετε».

Όσον αφορά το τι θα γίνει με τον δήμο Χειμάρας όπου έχει εκλεγεί ο Φρέντη Μπελέρης, ο κ.Βορίδης επεσήμανε πως «το τι θα γίνει με τον δήμο για να είμαστε ρεαλιστές εξαρτάται με την απόφαση του εφετείου στην Αλβανία. Όλοι με την κίνηση αυτή πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται τη σημασία που δίνει η Ελλάδα. Ότι πλέον αυτό γίνεται ένα ευρωπαϊκό ζήτημα».

Υποψηφιότητα Μπελέρη: “Αφορά μόνο τους δεξιούς;”

Ερωτηθείς για το αν η υποψηφιότητα Μπελέρη αποτελεί ανάχωμα για τις δεξιές διαρροές της Νέας δημοκρατίας ο Υπουργός Επικρατείας το αρνήθηκε,  «Αν συμφωνήσουμε ότι είναι ένα σημαντικό θέμα κι ότι μαζί με τον συμβολισμό για το κράτος δικαίου έχει κι ένα πατριωτικό χαρακτήρα. Αφορά μόνο του δεξιούς; Δεν αφορά και τους κεντρώους;»

Τέλος, είπε ότι η επιλογή των προσώπων που απαρτίζουν το ευρωψηφοδέλτιο απηχεί στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος, «Δεν φτιάχνουμε τις αξιακές μας θέσεις για να πάρουμε ψήφους, αλλά προφανώς όποιος πολιτεύεται θέλει να ψηφίζεται».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ