Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Αποκάλυψη: Δυο αυτόπτες μάρτυρες διαψεύδουν τα περί αλιευτικού και τον έτερο μάρτυρα στην υπόθεση Βαλυράκη- Δύο διαφορετικές εκδοχές ενώπιον των αρχών- ΒΙΝΤΕΟ

Νεα ανατροπή στην έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του πρωην υπουργού Σήφη Βαλυράκη, προκαλούν οι καταθέσεις δυο μαρτύρων περιπατητών που, όπως λένε, βρίσκονταν επι ώρα στο ύψωμα πάνω από το σημείο που έχασε τη ζωή του ο εκλιπών.Νέα νεκροψία – νεκροτομή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη σορό του Σήφη Βαλυράκη. Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Σπύρου στο dikastiko.gr

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Δυο αυτόπτες μάρτυρες διαψεύδουν τα περί αλιευτικού και τον έτερο μάρτυρα στην υπόθεση Βαλυράκη- Δύο διαφορετικές εκδοχές ενώπιον των αρχών- ΒΙΝΤΕΟ

Νεα ανατροπή στην έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη, προκαλούν οι καταθέσεις δυο μαρτύρων περιπατητών που, όπως λένε,  βρίσκονταν επι ώρα στο ύψωμα πάνω από το σημείο που έχασε τη ζωή του ο εκλιπών.

Οι δυο μάρτυρες διαψεύδουν τον έτερο αυτόπτη μάρτυρα υποστηρίζοντας πως δεν είδαν πουθενά να υπάρχει επαγγελματικό αλιευτικό ή άλλο σκάφος, καμία παρενόχληση δεν αντιλήφθηκαν , αλλά είδαν το «σκούρο φουσκωτό να κάνει κυκλους ακυβέρνητο».

Σημασία μάλιστα έχει ότι τοποθετούν χρονικά την μαρτυρία τους εντός του χρονικού διαστήματος που  ο άλλος αυτόπτης μάρτυρας τοποθετεί και τη δική του.

Δηλαδή οι δυο μάρτυρες λένε πως αυτό έγινε μεταξύ 12.00-12.25  και είχαν καθ όλη τη διάρκεια αυτής της ώρας οπτική επαφή με το φουσκωτό και προφανώς με την ανοιχτή θάλασσα. Όπως λένε λοιπόν δεν είδαν άλλο σκάφος.

Αντίθετα ο έτερος αυτόπτης μάρτυρας τοποθετεί , στο ίδιο χρονικό διάστημα, στο ίδιο σημείο, ένα αλιευτικό που όπως έχει καταθέσει , λογομάχησε και είχε επιθετική συμπεριφορά προς τον πρώην υπουργό.

Με δεδομένο  πως έχουμε δυο αντικρουόμενες εκδοχές, πλεον τα εργαστηριακά ευρήματα θα παίξουν κομβικό ρόλο για να αποφανθεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας Δημ. Προκοπίου , όταν του υποβληθεί η δικογραφία, προς ποια εκδοχή θα κατευθυνθεί η έρευνα.

Τις καταιγιστικές εξελίξεις έγραφε το dikastiko.gr

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου του πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη μετά και τον φάκελο με τα στοιχεία που αυτεπαγγέλτως συλλέγει διενεργώντας έρευνα το Λιμενικό Σώμα Χαλκίδας και που περιμένει να του υποβληθεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας Δημήτρης Προκοπίου προκειμένου να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι για την υπόθεση όπως έγραψε το dikastiko.gr

Την ίδια ώρα ο έμπειρος δικηγόρος Χαλκίδας Γιώργος Σπύρου στενός φίλος της οικογένειας είναι σαφής μιλώντας στο dikastiko.gr πως ο Σήφης Βαλυράκης “δεν μπορεί να πέθανε από την προπέλα του δικού του φουσκωτού”.

Νέα νεκροψία – νεκροτομή αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στη σορό του Σήφη Βαλυράκη. Την ίδια ώρα είναι συγκλονιστική η περιγραφή του αυτόπτη μάρτυρα στο Tlive και την Τατιάνα Στεφανίδου.

Ήδη έχουν καταθέσει τέσσερα άτομα, με το ένα από αυτά να αποκαλύπτει συνταρακτικά γεγονότα, ενώ την ίδια ώρα οι άνδρες του λιμενικού προσπαθούν να ταυτοποιήσουν και το σκάφος που περιέγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Το αλιευτικό όπως είπε το συγκεκριμένο άτομο δημιούργησε κυματισμό γύρω από το φουσκωτό του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ που δεν αποκλείεται να συνέβαλε στην εξέλιξη του μοιραίου περιστατικού. Παράλληλα ανέφερε ότι υπήρξε λογομαχία μεταξύ του πρώην υπουργού και του ανθρώπου που επέβαινε στο αλιευτικό.

Όλη η μοιραία σκηνή όπως την περιέγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας

«Την Κυριακή στις 10 το πρωί ήμουν σε αυτό το σημείο. Μέχρι τις 12.30 δεν κοίταξα ρολόι και είδα τον Σήφη Βαλυράκη να ξεκινάει με το φουσκωτό του. Στα μισά της διαδρομής είδα ότι είχε ένα πρόβλημα καθώς του έσβησε μια φορά. Μόλις έφτασε ανάμεσα στα νησιά, πάλι του ξαναέσβησε και προσπάθησε να βάλει μπρος. Από την άλλη πλευρά ερχόταν ένα καΐκι. Δεν μπορώ να πω τι είδους καΐκι ήταν, μάλλον δεν τον γνωρίζω δεν έδωσα σημασία. Το μόνο που έκανα και γύρισα και κοίταξα πιο έντονα ήταν αφού είχε βάλει ο Βαλυράκης την μηχανή του μπρος άκουσα μια λογομαχία. Το καΐκι του είπε: «φύγε θα φωνάξω το λιμεναρχείο» και ο Σήφης Βαλυράκης του απάντησε: «Θα μου κλ@σεις τ’ @ρχ@δι@». Από εκεί και πέρα βλέπω το καΐκι με δυνατές τις μηχανές, με τσίτα την μηχανή, γιατί κάποιοι είπαν ότι δεν γίνονται αυτά, τα πάντα γίνονται στην θάλασσα και τον έφερε δυο φορές σβούρα γύρω από το φουσκωτό. Το πιθανότερο είναι να έκανε μεγάλο κυματισμό. Και βλέπω μετά το φουσκωτό έφυγε προς την πλευρά που λέμε το «κολοκύθι» και το καΐκι έφυγε προς την άλλη πλευρά που ονομάζεται «λιοτρίβι». Εγώ ήδη είχα πάρει τα πράγματά μου και σηκώθηκα και έφυγα. Δεν είδα αν το σκάφος είχε επιβάτη, αν το καΐκι συνέχισε από πίσω του, δεν μπόρεσα να διακρίνω», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο Tlive.

Είπε ακόμα ότι η στεριά ήταν από 300 έως 500 μέτρα και άκουσε τον διάλογο γιατί όταν έχει πλήρη άπνοια ακούγονται τα πάντα. «Οι ομιλίες ακούγονται καθαρά. Το σκάφος ίσα ίσα που προχώραγε ήταν στο ρελαντί. Στις 19.30 όταν είδα στο ίντερνετ το περιστατικό πήρα έναν γνωστό μου στο Λιμεναρχείο και του είπα κάποια πράγματα και την άλλη μέρα νωρίς το πρωί ήμουν εκεί», κατέληξε.

Ακούστε όλη την μαρτυρία

Οι λιμενικές αρχές μετά τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στρέφουν τις έρευνες τους και στο ενδεχόμενο της ανθρωποκτονίας.

Το πόρισμα της πρώτης ιατροδικαστικής έκθεσης που πραγματοποίησε ο Νίκος Καλογριάς ανάφερε ότι ο θάνατος του πολιτικού προήλθε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα οι οποίες πιθανόν να προήλθαν από προπέλα.

Μέτα τα νέα δεδομένα σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και δεύτερη νεκροψία – νεκροτομή. Μάλιστα η οικογένεια του αείμνηστου πολιτικού όρισε και από την πλευρά της ειδικό πραγματογνώμονα ο οποίος θα γίνεται γνώστης κάθε περιεχομένου των επιστημονικών κι όχι μόνο στοιχίεων που προκύπτουν από τις έρευνες.

Την ίδια ώρα τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν γενετικό υλικό αλλά αποτυπώματα που εντοπίστηκαν στο σκάφος του Σήφη Βαλυράκη.

Στόχος των διωκτικών αρχών είναι να διαπιστωθεί εάν ο θάνατος του πολιτικού προήλθε από κάποιοι σημείο του φουσκωτού του του ή από το σκάφος που σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα φέρεται να εμπλέκεται στο περιστατικό. Οι καταιγιστικές εξελίξεις είχαν σαν αποτέλεσμα να αναβληθεί η κηδεία του Σήφη Βαλυράκη που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο κοιμητήριο του Παπάγου.

Νωρίτερα το dikastiko.gr μετέδιδε

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συνέλεξε ο δικηγόρος της οικογένειας ο  πρώην υπουργός είχε λογομαχία με επαγγελματία ψαρά της περιοχής επειδή πήγε για ψάρεμα εν μέσω καραντίνας. Σύμφωνα με όσα λέει υπάρχει αυτόπτης που είδε όλη τη σκηνή από απόσταση 500 μέτρων:

Επιμένει μάλιστα πως δεν είναι δυνατόν να τον χτύπησε η προπέλα του σκάφους του. “Η πτώση του ήταν ανάλογη με αυτή των βατραχανθρώπων. Έφυγε δεξιά. Είναι αδύνατον να έχει χτυπηθεί από την δική του προπέλα».

Έφυγε;

Ποινικά αξιολογήσιμο είναι πάντως (εφόσον έχουν γίνει έτσι τα πράγματα) αν ο επαγγελματίας κατάλαβε την πτώση και το χτύπημα και άφησε αιμόφυρτο τον πρώην υπουργό στο νερό. Σε μια τέτοια περίπτωση το αδίκημα είναι βαρύ και η εμπλοκή μεγαλύτερη.

Όπως είπε μάλιστα ο δικηγόρος “δεν μπορώ να πιστέψω ότι ηθελημένα τον χτύπησε. Βλέποντας όμως το σκάφος του Σήφη να κινείται χωρίς επιβάτη είναι βέβαιο ότι κατάλαβε ότι προκάλεσε ένα ατύχημα. Ότι υπήρχε άνθρωπος στην θάλασσα. Και προφανώς θα είδε και τον Σήφη σε άσχημη κατάσταση αιμόφυρτο».

Έκκληση από τον δικηγόρο της οικογένειας να εμφανιστεί ο δράστης

Ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη έκανε το πρωί της Τετάρτης μέσω του ANT1 και της εκπομπής “Καλημέρα Ελλάδα” έκκληση στον δράστη να εμφανιστεί από μόνος του στις Αρχές, απαλύνοντας παράλληλα και τον πόνο της οικογένειας. Εκτίμησε δε ότι δεν θα αργήσει πολύ να εντοπιστεί το εν λόγω αλιευτικό, καθώς υπάρχουν πολύ λίγα στην περιοχή με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψαν οι μάρτυρες. “Υπάρχουν πολύ λίγα αλιευτικά με αυτό το μήκος, ξέρω που ελλιμενίζονται, ξέρω την ώρα του συμβάντος, υπάρχουν θεάσεις που συλλέγονται. Δεν θα αργήσει πολύ να εντοπιστεί το αλιευτικό. Είναι θέμα χρόνου” τόνισε ο κ. Σπύρου.

Όσο για τα κίνητρα του δράστη είπε ότι πιθανόν να έχουν να κάνουν με την επαγγελματική του στάση και την ιδιοκτησιακή του αντίληψη για τη θάλασσα, που προκαλεί εχθρική στάση προς τους μη επαγγελματίες ψαράδες.

Νωρίτερα, μίλησαν στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του Fetes club 4×4, Βαγγέλης Γκαγκάρης και ο Επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης Εύβοιας Nίκος Αποστόλου, οι οποίοι συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του Σήφη Βαλυράκη:

Η σύζυγός του

Την αποκάλυψη πάντως έκανε η σύζυγος του εκλιπόντος πρώην υπουργού, γνωστή ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας, που έχει την ευθύνη για το Λιμενικό Σώμα, η κυρία Βαλυράκη ανέφερε χθες ότι «οι άνθρωποι στη μικρή κοινωνία της Ερέτριας μιλούν και ίσως καταθέτουν στην τοπική αρχή στοιχεία για την εμπλοκή επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, που σημαίνει ότι είναι ισχυρή, αν όχι βεβαία η εκδοχή της ανθρωποκτονίας».

Τα επαγγελματικά σκάφη, σημειώνει η κυρία Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη, στην περιοχή είναι πολύ λίγα και πολύ λιγότερα αυτά που βρίσκονταν στη θάλασσα κατά τον χρόνο του συμβάντος. Στην επιστολή της καταλήγει: «Σας ζητούμε να ενεργήσετε άμεσα έτσι ώστε οι έρευνες να επισπευσθούν για να μην επικρατήσει η λήθη και η συγκάλυψη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν μαρτυρίες που τοποθετούν τουλάχιστον δύο επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη κοντά στο φουσκωτό του πρώην υπουργού.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη επήλθε από τις βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκλήθηκαν από «θλων και τέμνον» όργανο, αλλά μέλλει να αποδειχθεί αν πρόκειται για την προπέλα του δικού του σκάφους ή άλλου.

Πλακιωτάκης: Δεν θα μείνει καμία σκιά

«Ήδη το λιμενικό τμήμα στην Ερέτρια διενεργεί προανάκριση», είπε χθες στο protothema.gr ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και πρόσθεσε:

«Θα υπάρξει γνωμάτευση ιατροδικαστή και θα υπάρχει και έκθεση πραγματογνώμονα. Εμείς ως λιμενικό δεν θα αφήσουμε καμία σκιά και κανένα υπονοούμενο για το συγκεκριμένο περιστατικό. Γίνονται όλες οι ενέργειες έτσι ώστε να χυθεί άπλετο φως στη συγκεκριμένη υπόθεση γι’ αυτό καλό είναι να μην διαρρέονται διάφορα. Όλα θα ληφθούν υπόψη και ο φάκελος θα πάει στον εισαγγελέα».

Το αίμα

Σημαντικό ρόλο θα παίξει πάντως το γενετικό υλικό από την προπέλα και πιο συγκεκριμένα αίμα που πήραν οι αρχές για να εξετάσουν αν ανήκει τον πρώην υπουργό.

Κι αυτό γιατ;i όπως λένε οι αρχές “αν το αίμα είναι του θύματος τότε θα αποκλειστούν όλα τα άλλα σενάρια”.

ΠΗΓΗ: alphatv/dikastiko.gr/newsit.gr

ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: zarpanews.gr /ant1news.gr/alphatv/newsit.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ