Παρασκευή 27 Μαϊου 2022

Μάτι: «Μπαλάκι» από τον έναν στον άλλο οι ευθύνες – Τι υποστήριξαν οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στις απολογίες τους

Για λανθασμένες ενέργειες και άγνοια της πλήρους εικόνας της πυρκαγιάς έκανε λόγο στην απολογία του ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είχε ελλιπή ενημέρωση από τους υφισταμένους του, πως δόθηκαν εντολές εν αγνοία του, αλλά και πως κακώς κατά την εξέλιξη της φονικής πυρκαγιάς εστάλησαν σε άλλο σημείο εναέρια μέσα..

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μάτι: «Μπαλάκι» από τον έναν στον άλλο οι ευθύνες – Τι υποστήριξαν οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στις απολογίες τους

Σχεδόν 3 χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς , η ανάκριση για την υπόθεση βαίνει προς το τέλος της. Ήδη ο ανακριτής έχει λάβει τις απολογίες των περισσότερων εμπλεκόμενων με εκείνους που είχαν την διαχείριση της πυρκαγιάς να «δείχνουν» ο ένας τον άλλον για το τραγικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newsbomb.gr, για λανθασμένες ενέργειες και άγνοια της πλήρους εικόνας της πυρκαγιάς έκανε λόγο στην απολογία του ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος είχε ελλιπή ενημέρωση από τους υφισταμένους του, πως δόθηκαν εντολές εν αγνοία του, αλλά και πως κακώς κατά την εξέλιξη της φονικής πυρκαγιάς εστάλησαν σε άλλο σημείο εναέρια μέσα. Μάλιστα, ο πρώην αρχηγός του ΠΣ φέρεται να δείχνει στην απολογία του τον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό του σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο και τον διοικητή του ΕΣΚΕ Γιάννη Φωστιέρη.

«Δεν ξέρω» ή «αργότερα έμαθα» ήταν οι περισσότερες απαντήσεις του κ. Τερζούδη στον ανακριτή, καθώς όπως φέρεται να υποστήριξε, ο διοικητής του ΕΣΚΕ κ. Φωστιέρης τον είχε παρακάμψει και ενημέρωνε απευθείας τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. «Προκύπτει αδιαστίκτως ότι ο κ.Τόσκας χωρίς προφανώς να το γνωρίζω, κυρίως όμως χωρίς την έγκρισή μου, έδινε εντολές επιχειρησιακές στον κ.Φωστιέρη και εκείνος χωρίς να με ενημερώνει, ως όφειλε, τις εκτελούσε. Ο κ.Φωστιέρης συνεπώς έδινε στον Αρχηγό του, δηλαδή εμένα, ελλιπή πληροφόρηση για την επιχειρησιακή δράση των εναέριων μέσων. Την ίδια ακριβώς ελλιπή ενημέρωση είχα και από τον κ. Ματθαιόπουλο» φέρεται να υποστηρίζει ο κ. Τερζούδης, υπογραμμίζοντας ότι η εικόνα που του δόθηκε είναι για κίνδυνο των διυληστηρίων της Κορίνθου, αλλά μελετώντας τη δικογραφία αντιλήφθηκε -όπως φέρεται να είπε- πως η φωτιά στα διυλιστήρια δεν παρουσίαζε κίνδυνο και μάλιστα ήταν «έρπουσα» και έκαιγε θάμνους.

Η ενημέρωση στον τότε πρωθυπουργό

Την «παράξενη» ενημέρωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τον επιχειρησιακό επικεφαλής Βασίλη Ματθαιόπουλο επισήμαναν τόσο ο κ. Τερζούδης, όσο και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Την ενημέρωση στον Πρωθυπουργό την έκανε ο Ματθαιόπουλος, ο οποίος κατά το χρόνο της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα έλαβε το λόγο αυθαίρετα, παρακάμπτοντας τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, δηλαδή εμένα. (…) Επίσης απορία μου προκάλεσε και το γεγονός ότι αν και είχε ολοκληρωθεί η καταστροφή από την πυρκαγιά στο Μάτι ο κ. Ματθαιόπουλος, ξεκίνησε την ενημέρωση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη από άλλες πυρκαγιές οι οποίες δεν είχαν ούτε ανθρώπινα θύματα ούτε παρόμοιες καταστροφές» φέρεται να είπε ο κ. Τερζούδης, συμπληρώνοντας ότι γνώριζαν την ύπαρξη θυμάτων, αλλά όχι τον αριθμό. «Δηλαδή ο κ. Ματθαιόπουλος γνώριζε ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι και ξεκίνησε να ενημερώνει τον Πρωθυπουργό για άλλες πυρκαγιές;» φέρεται να επέμεινε ο ανακριτής για να λάβει θετική απάντηση από τον κ. Τερζούδη.

Ρένα Δούρου: «Χάος»

Ένα χάος στην συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων περιέγραψε η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία όπως υποστήριξε μέχρι τις 18.05 είχε λάθος πληροφόρηση για την πορεία της πυρκαγιάς. «Γύρω στις 18.45 περίπου πήρα τηλέφωνο η ίδια την κυρία Τσούπρα, η οποία χαρακτηριστικά μου είπε «καιγόμαστε», ότι βρίσκεται στην λεωφόρο Μαραθώνος μαζί με τον κύριο Γιώτη και δύο υπαλλήλους και η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα» αναφέρει η κ. Δούρου.

Αργότερα, όταν η ίδια έφτασε στο ΕΣΚΕ περίπου στις 20.00, περιέγραψε ότι βρήκε τον Πανό Σκουρλέτη και τον Νικο Τόσκα. «Ο κύριος Τόσκας μου είπε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη, ότι έχουμε πάρα πολλά μέτωπα φωτιάς και ότι μάλλον επιχειρούν δυνάμεις διάσωσης. (…) Πάντως κατά το χρόνο που έφτασα στο ΕΣΚΕ όλοι ήταν κατατρομαγμένοι. Αμέσως ρώτησα αν υπήρχαν νεκροί από την πυρκαγιά. Κανείς δε μου έδινε σαφή απάντηση και σαφείς οδηγίες για να βοηθήσω. Πρώτα έμαθα ότι υπάρχουν νεκροί από τις τηλεοράσεις που υπήρχαν στο ΕΣΚΕ. Εγώ έβλεπα αξιωματικούς της πυροσβεστικής που δεν ενεργούσαν και είχαν μια στάση αμήχανη και τρομαγμένη. Είχαν καταλάβει ότι έχει γίνει κάτι πολύ κακό» περιγράφει η πρώην περιφερειάρχης.

Αναφερόμενη στην ενημέρωση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η κ. Δούρου περιέγραψε: «Με τον κύριο Τσίπρα μίλησα πολύ αργότερα. Δεν είχε κι αυτός ενημέρωση. Σκεφτείτε ότι η πρώτη ενημέρωση που είχε περίπου στις 22.40 από τον κύριο Ματθαιόπουλο ήταν για την εστία πυρκαγιάς στο Ζεμενό. Εκείνη τη στιγμή τα έχασα, δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ξεκινάει επίσημη ενημέρωση ο κύριος Ματθαιόπουλος για την πυρκαγιά στο ζεμένο καθώς και σε άλλες που δεν αφορούσαν την Αττική. Τον διέκοψε πρωθυπουργός και ζήτησε να τον ενημερώσει για την Αττική».

Κουβέντα για εκκένωση

Για το ζήτημα της εκκένωσης ο ένας φέρεται να τα ρίχνει στον άλλο, ενώ αντικρουόμενες είναι οι καταθέσεις του τοπικού επικεφαλής της Πυροσβεστικής Χαράλαμπου Χιώνη και του δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνούς. «Είπα στο δήμαρχο «αφού είναι δική σου η περιοχή, από εδώ και κάτω διώξε όλο τον κόσμο». Εκείνος δεν απάντησε, δεν ανταποκρίθηκε σε αυτό που του είπα και μιλούσε στο τηλέφωνο. Σίγουρα πάντως με άκουσε και κατάλαβε τι του είπα. Στη συνέχεια έφυγα και πήγα να βρω την κ.Τσούπρα. Περίπου στις 18.30 μόλις τη βρήκα της είπα ότι κάτι πρέπει να γίνει με τον κόσμο. Εκείνη μου απάντησε “τι μπορώ να κάνω εγώ, δεν το είπες στο δήμαρχο;»» φέρεται να λέει στην απολογία του ο κ. Χιώνης. Στον αντίποδα ο κ. Μπουρνούς φέρεται να υποστήριξε πως δεν έγινε καμία αναφορά σε εκκένωση, αλλά και πως σε κάθε περίπτωση την αρμοδιότητα για εκκένωση είχε η Περιφέρεια, αφού η φωτιά είχε εξαπλωθεί σε πολλούς Δήμους. «Γύρω στις 18.30 ο Χιώνης μου είπε ότι είχε πει στον δήμαρχο να φύγει ο κόσμος. Εγώ κατάλαβα ότι αυτό αφορούσε τον κόσμο που ήταν εκεί στη Λεωφόρο Μαραθώνος και εμπόδιζε. Κάποιοι έβγαζαν φωτογραφίες και βίντεο. Ρώτησα τον κ.Χιώνη αν χρειάζεται κάτι από εμάς, την Περιφέρεια. Δεν μου απάντησε» ανέφερε η κ. Τσούπρα στη δική της απολογία.

Καμία ενημέρωση

Άγνοια δήλωσε για την επικινδυνότητα και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ο επικεφαλής του συντονιστικού – επιχειρησιακού κέντρου του ΠΣ (199) Χρήστος Γκολφίνος κατά το διάστημα 17.30 έως 18.00. «Όταν ενημέρωσα τον κύριο Παναγιωτόπουλο για την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού του είπα φτάνοντας εκεί να με πάρει τηλέφωνο να με ενημερώσει για την πορεία και εξέλιξη της πυρκαγιάς, πράγμα το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε. Στις 17.35 περίπου, ο κύριος Χιώνης επικοινώνησε μαζί μας και μας είπε ότι κατόπιν εντολής του κυρίου Ματθαιοπούλου μεταβαίνει στο συμβάν. Του είπα φτάνοντας, αν χρειάζονται κι άλλες δυνάμεις, αλλά δε μας ενημέρωσε ούτε κι αυτός, πάρε ενημέρωσαν τον κύριο Ματθαιόπουλο και τον κύριο Τερζούδη απευθείας. (…) Μέχρι τις 18.00 δεν είχα καμία εικόνα για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Σχετικά με την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης ο τότε διοικητής της ΕΜΑΚ και σημερινός αρχηγός της πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης υποστήριξε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Ματθαιόπουλο μεταξύ 19.00 – 19.20, όταν του ζήτησε να πάρει 10 υδροφόρα αυτοκίνητα και μια ομάδα πεζοπόρων και να μεταβεί στη Ραφήνα. «Δε γνωρίζω γιατί με πήρε τηλέφωνο στις 19.00. Υποθέτω όμως ότι με πήρε εκείνη την ώρα τηλέφωνο διότι προφανώς τότε ενημερώθηκε για την σοβαρότητα της κατάστασης της πυρκαγιάς. Άλλωστε η εξέλιξη μιας πυρκαγιάς είναι απρόβλεπτη και εξελίσσεται διαρκώς. Εγώ σε κάθε περίπτωση από την ώρα που πήρα την εντολή από τον κύριο Ματθαιόπουλο επικοινώνησα άμεσα με τον αξιωματικό κύριο Μπούγια, ο οποίος και αυτός μου είπε ότι είχε λάβει την ίδια εντολή, ώστε να συνεργαστούμε. Φτάσαμε στην Αθήνα περίπου 20.50». Ο ίδιος υποστήριξε ότι περίπου στις 21.10 είχε κατέβει στο Μάτι. Περίπου μία ώρα ίσως και παραπάνω αργότερα άκουσε στον ασύρματο ότι βρέθηκε ένας καμένος. «Στον ασύρματο μετά από αρκετή ώρα από την θυμούμαι, μία ώρα ίσως και παραπάνω, μου είπε ο (…) ότι βρήκε έναν καμένο. (…) Κάποια στιγμή πολύ αργά και ίσως μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ή πρώτες πρωινές ώρες είπε στον ασύρματο ο πυρονόμος της ΕΜΑΚ ότι υπάρχουν κάποιοι στο τέλος του δρόμου και στην ακτή» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι για μια περίπου εβδομάδα αργότερα βοηθούσε στην περισυλλογή πτωμάτων.

«Εκ παραδρομής η λάθος ώρα»

Ο κ. Κολοκούρης επέμεινε ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι δεν ακολούθησε εντολές ή έδειξε ολιγωρία στην άσκηση των καθηκόντων του, λέγοντας: «Λανθασμένα αναφέρεται πως έλαβα εντολή να μεταβώ στο σημείο που εξελισσόταν η φωτιά, στην περιοχή του Βουτσά, περί τις 17.15 με 17.30. Εγώ, όπως αναφέρω και ανωτέρω κλήθηκα να μεταβώ στην περιοχή του Βουτσά, στις 19.10 με 19.20 και όχι την ώρα που εκ παραδρομής αναγράφεται στην από 17 Αυγούστου 2018 ένορκη κατάθεση μου. Τα όσα αληθώς αναφέρω αποδεικνύονται και από το πρακτικό επιτροπής, η οποία συνεδρίασε με σκοπό τον έλεγχο των τηρουμένων αρχείων από το σύστημα καταγραφής συνομιλιών, από τα οποία αποδεικνύεται περίτρανα η ώρα κατά την οποία κλήθηκα να παράσχουν τις υπηρεσίες μου και να τελέσω το καθήκον μου για ακόμα μια φορά».

Ηλίας Ψινάκης: “«Δείχνει» την ηγεσία της πυροσβεστικής”

Με άδεια στη Μύκονο βρισκόταν -όπως είναι γνωστό- ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης στις 23 Ιουλίου 2018. Ο ίδιος φέρεται να είπε στην απολογία του ότι ενημερώθηκε στις 17.30 για την ύπαρξη φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, ενώ ο ίδιος βρισκόταν μεσοπέλαγα.

Όπως υποστήριξε «εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε καμία κινητοποίηση τόσο από τα εναέρια μέσα όσο και με τα επίγεια», ενώ εξήγησε πως δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε το το ελικοδρόμιο της Νέας Μάκρης, το οποίο δεν είχε κλείσει και μπορούσαν τα ελικόπτερα να προσγειωθούν και να απογειωθούν από αυτό και να εφοδιαστούν με καύσιμα. «Ωστόσο, από ότι γνωρίζω, δεν έγινε χρήση του ελικοδρόμιού και πιο συγκεκριμένα της βάσης ελικοπτέρου ναυτικού. Αν γινόταν χρήση της βάσης θα ήταν καθοριστικό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ΕΜΑΚ της πυροσβεστικής δεν επιχείρησε στον Δήμο Μαραθώνα και καταλήγοντας ανέφερε: « Θεωρώ ότι την ευθύνη για την τραγωδία στις 23 Ιουλίου 2018 έχει ηγεσία της πυροσβεστικής, που σημειώνω ότι την ημέρα εκείνη βρισκόταν στο ΕΣΚΕ και και όχι στο πεδίο της πυρκαγιάς, και δεν αφορά τους απλούς πυροσβέστες που εκείνη την ημέρα επιχείρησαν με όλες τους τις δυνάμεις. Είναι αυτονόητο για εμένα ότι πυροσβεστική είχε τον κυρίαρχο ρόλο σε μία πυρκαγιά, είναι αυτή που δίνει κατευθύνσεις εμάς καθόσον είναι εκπαιδευμένοι γι’ αυτό. Εμείς ως Δήμος είχαμε επικουρικό ρόλο. Δεν μπορώ από μόνος μου να πάρω μια μάνικα και να ρίχνω νερό που να ναι χωρίς να με κατευθύνει ο ειδικός που είναι η πυροσβεστική, δεν μπορώ από μόνος μου να διατάξω και να οργανώσω μια εκκένωση πολιτών».

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ