Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Μαζικοί θάνατοι σε γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη: Την απαλλαγή των κατηγορουμένων πρότεινε η Εισαγγελέας

Η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μαζικοί θάνατοι σε γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη: Την απαλλαγή των κατηγορουμένων πρότεινε η Εισαγγελέας eurokinissi

Την απαλλαγή των δύο υπευθύνων της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη, όπου έχασαν τη ζωή τους 28 ηλικιωμένοι και τον Αύγουστο του 2020 εκδηλώθηκε συρροή κρουσμάτων της Covid-19, πρότεινε προς τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, η εισαγγελέας της Έδρας. Οι μαζικοί θάνατοι των ηλικιωμένων παρατηρήθηκαν στο γηροκομείο τον Αύγουστο του 2020.

«Ουδεμία ευθύνη φέρουν για τους θανάτους και πρέπει να κριθούν αθώοι» ανέφερε η εισαγγελέας, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της, με την οποία εισηγήθηκε την αθώωση των δύο κατηγορούμενων αδελφών: ο πρώτος ως υπεύθυνος σε επιστημονικά θέματα και η δεύτερη ως υπεύθυνη για διοικητικά ζητήματα.

«Έγινε προσπάθεια από τους κατηγορούμενους να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού» επισήμανε η εισαγγελική λειτουργός, τονίζοντας ότι λάμβαναν μέτρα πιο αποτελεσματικά και από αυτά που προβλέπονταν.

Μαζικοί θάνατοι σε γηροκομείο: “Δεν υπήρχε υποχρέωση τήρησης τριών εκ των μέτρων που φέρονται να παραβίασαν”

Αναλύοντας το κατηγορητήριο και σχολιάζοντας ένα προς ένα τα πέντε μέτρα πρόληψης που τούς καταλογίζεται ότι παραβίασαν (όπως υπεράριθμοι περιθαλπόμενοι, μη τήρηση των αποστάσεων στα δωμάτια φιλοξενίας των ηλικιωμένων και στους κοινόχρηστους χώρους, μη διενέργεια προληπτικών τεστ μοριακής ανίχνευσης του ιού για την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων, μη διαχωρισμός αποβλήτων), η εισαγγελέας επισήμανε ότι για τα τρία από τα μέτρα αυτά δεν υπήρχε κατά το επίδικο διάστημα ρητή υποχρέωση τήρησής τους με αντίστοιχες αποφάσεις των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών. Για τα άλλα δύο μέτρα είπε ότι το ένα εφαρμόστηκε και το άλλο τηρήθηκε ημιτελώς, αλλά αυτό δεν ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού.

Η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ