Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Με περίστροφα του… 1911 και του 1950 δίνουν τη “μάχη” με 11.000 κρατούμενους οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι – ΦΩΤΟ

Τι καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης (ΠΟΥΕΦ) για τον απαρχαιωμένο οπλισμό της.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Με περίστροφα του… 1911 και του 1950 δίνουν τη “μάχη” με 11.000 κρατούμενους οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι – ΦΩΤΟ poyef

Με οπλισμό που μπορεί να μην ζήλευαν ούτε οι πρωταγωνιστές των παλιών γουέστερν, επιχειρούν καθημερινά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να διαχειριστών πάνω από 11.000 κρατούμενους σε 27 καταστήματα κράτησης της χώρας! Την ανάγκη άμεσης αντικατάστασης του υπηρεσιακού οπλισμού της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης υπογραμμίζει η ΠΟΥΕΦ σε επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Με όπλα του 1911 και του 1950 δίνουν τη "μάχη"

Όπως αναφέρει «από αρχής ανάληψης των υπηρεσιακών της καθηκόντων η Εξωτερική Φρουρά διέθετε ως ατομικό οπλισμό τα «αποφόρια» της Ελληνικής Αστυνομίας, περίστροφα διαμετρήματος 0,32 cal του 1911 και 1917 καθώς και περίστροφα διαμετρήματος 0,38 cal. του 1935 και του 1950. Προσπάθειες αντικατάστασης τους έγιναν το 2003 και το 2008 αλλά δυστυχώς για διάφορους λόγους δεν τελεσφόρησαν». Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Με όπλα του 1911 και του 1950 δίνουν τη "μάχη"

Θέλοντας να καταδείξει την κρισιμότητα του προβλήματος η Ομοσπονδία αναφέρει χαρακτηριστικά πως «αν δεν ήταν τόσο τραγικό η ύπαρξη 800 και πλέον περιστρόφων, στα χέρια της ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ένοπλης Υπηρεσίας των Καταστημάτων Κράτησης, μίας Υπηρεσίας υπεύθυνης για τις μεταγωγές εκατοντάδων κρατουμένων καθημερινώς σε Νοσηλευτικά ιδρύματα και Δικαστήρια, της Υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη για την περιμετρική επόπτευση των Καταστημάτων και τη φύλαξη των εξωτερικών θυρωρείων κάποιων εκ των φυλακών, θα ήταν αστείο ακόμα και να το συζητάμε».

Προμήθειες οπλισμού γίνονται για άλλες υπηρεσίες

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΠΟΥΕΦ, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις πολιτικών προϊσταμένων, πως η αντικατάσταση των περιστρόφων με σύγχρονα πιστόλια θα ήταν κάτι «εύκολο», δεν έχει γίνει εδώ και χρόνια.

«Φαίνεται πως η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου και η χορήγηση σύγχρονου ατομικού οπλισμού, όχι μόνο δεν ήταν «εύκολη», αλλά η δυσκολία αφορά ΜΟΝΟ την Υπηρεσία μας, αφού το Υπουργείο για άλλες «συστεγαζόμενες» Υπηρεσίες εντός αυτού, προκηρύσσει με ευκολία διαγωνισμούς χιλιάδων πιστολιών διανέμοντάς τα ΠΑΝΤΟΥ, ΠΛΗΝ της Εξωτερικής Φρουράς» σχολιάζει η Ομοσπονδία. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Με όπλα του 1911 και του 1950 δίνουν τη "μάχη"

Παραπέμπει στο πρόσφατο παράδειγμα της προκήρυξης διαγωνισμού «άλλων 1.000 πιστολιών από το Υπουργείο, όχι για την Υπηρεσία μας αλλά για την Ελληνική Αστυνομία», γεγονός που όπως τονίζει «καταδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, πως ίσως ακόμα κανείς δεν έχει αντιληφθεί στο έπακρο ότι, σχεδόν 800 Εξωτερικοί Φρουροί φρουρούν καθημερινά περισσότερους από 11.000 κρατούμενους σε 27 καταστήματα Κράτησης, έχοντας ατομικό οπλισμό περίστροφα του 1950, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Και προσθέτει πως «η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της Πολιτείας προς την Υπηρεσία μας ήταν και παραμένει, να φροντίσει ο κάθε Εξωτερικός Φρουρός να έχει σύγχρονο ατομικό οπλισμό, παρόλο που πολλοί συνάδελφοί μας στο πέρασμα των ετών και περιμένοντας την ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ μέριμνα των επί σειρά ετών πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων της, προέβησαν σε αγορά δικού τους, επιβαρυνόμενοι με ποσά άνω των 700,00 ευρώ έκαστος».

Είναι θέμα προστασίας της ανθρώπινης ζωής

Στην επιστολή της, η ΠΟΥΕΦ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «το αίτημα για την αντικατάσταση όλου του πεπαλαιωμένου οπλισμού της Εξωτερικής Φρουράς δεν αποτελεί μία στείρα διεκδίκηση της Ομοσπονδίας μας, αλλά μία επιβαλλόμενη πλέον ενέργεια από μέρους σας που την επιτάσσει η υφιστάμενη κατάσταση γενικότερα στο χώρο των Φυλακών και που αποσκοπεί, όχι μόνο στην εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας μας αλλά και στην διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής». Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Με όπλα του 1911 και του 1950 δίνουν τη "μάχη"

Και καταλήγει: «Ο αριθμός των προς αντικατάσταση περιστρόφων, καθώς και το κόστος αντικατάστασής τους δεν κρίνεται σε καμία περίπτωση απαγορευτικός για το Υπουργείο μας, αφού η ηγεσία του έχει αποδείξει πως είναι ικανή για την προκήρυξη διαγωνισμών περισσοτέρου αριθμού πιστολιών. Η αντικατάσταση του συνόλου των περιστρόφων της Ελληνικής Αστυνομίας και η χορήγηση νέων σύγχρονων πιστολιών για τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης, είναι θέμα ζωής, προσωπικής προστασίας, διαφύλαξης της κοινωνικής ασφάλειας και δυνατότητας ορθής εκτέλεσης των υπηρεσιακών μας καθηκόντων. Οι άμεσες ενέργειές σας κρίνονται εκ των ουκ άνευ…».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ