Με τη… βούλα οι δικηγόροι απέκτησαν νέο ευρωπαϊκό όπλο στη φαρέτρα τους – Ι. Μπούγας: “Η Ελλάδα εγγυάται ανεξάρτητη και αδέσμευτη άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος”

Υπεγράφη στο Λουξεμβούργο η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για προστασία του επαγγέλματος του δικηγόρου. “Πρόκειται για το πρώτο δεσμευτικό διεθνές νομικό κείμενο” λέει η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων.

NEWSROOM
Με τη… βούλα οι δικηγόροι απέκτησαν νέο ευρωπαϊκό όπλο στη φαρέτρα τους – Ι. Μπούγας: “Η Ελλάδα εγγυάται ανεξάρτητη και αδέσμευτη άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος”

Και επισήμως πλέον οι δικηγόροι έχουν στα χέρια τους μία Σύμβαση για την προστασία του επαγγέλματός τους, καθώς την Τρίτη (13/5) υιοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το κείμενο του Συμβουλίου της Ευρώπης με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα να την υπογραφεί στην τελετή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λουξεμβούργου.

Η υπογραφή έγινε μάλιστα παρουσία και μελών της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία υπογράμμισε πως «πρόκειται για το πρώτο δεσμευτικό διεθνές νομικό κείμενο που αναφέρεται αποκλειστικά στην προστασία του δικηγορικού λειτουργήματος, η υιοθέτηση του οποίου, μάλιστα, ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιας και συνεχούς προσπάθειας του δικηγορικού σώματος».

Σημειώνεται ότι, η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα πρώτα κράτη μέλη που υπέγραψαν τη Σύμβαση, μαζί με τα κράτη της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας. Η εν λόγω Σύμβαση συντάχθηκε κατόπιν μακράς επεξεργασίας από την Επιτροπή Νομικής Συνεργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και αποσκοπεί στην κατοχύρωση της ανεξαρτησίας, της ασφάλειας και της ελευθερίας άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος στα συμβαλλόμενα κράτη μέλη.

Αναφέρεται από το υπουργείο, «η Ελληνική συμμετοχή κατά τη διάρκεια της προεργασίας της Σύμβασης όσο και η συμβολή στην τελική διατύπωση του Κειμένου με Εντεταλμένους Εκπροσώπους από το Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Ι. Μπούγας: «Επιβεβαιώνει εμπράκτως σεβασμό προς θεσμούς και συμβάλλει στην ενίσχυση του κράτους δικαίου»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Μετά την υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Μπούγας σημείωσε πως «επιβεβαιώνει εμπράκτως τον σεβασμό της Ελληνικής Πολιτείας προς τους θεσμούς και συμβάλλει ουσιαστικά στην περαιτέρω ενίσχυση του κράτους δικαίου. Η Ελλάδα εγγυάται την ανεξάρτητη και αδέσμευτη άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος».

Όπως πρόσθεσε «σε μια δημοκρατική κοινωνία, όπως η ελληνική, ο δικηγόρος επιτελεί το ύψιστο λειτούργημα. Λειτούργημα που συνδέεται άρρηκτα με την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών. Άλλωστε, η σημασία του δικηγορικού λειτουργήματος αποδεικνύεται και από την κατοχύρωση στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ του δικαιώματος ανάθεσης υπεράσπισης σε συνήγορο, καθώς και την σχέση της άσκησης του δικαιώματος αυτού με την έκβαση και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας».

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε πως με την αρωγή που προσφέρει στο δικηγορικό λειτούργημα η υπογραφή αυτής της Σύμβασης «κατοχυρώνεται ένα πλέγμα θεμελιωδών εγγυήσεων: η ελευθερία άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος χωρίς παρεμβάσεις ή διώξεις, η προστασία της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ δικηγόρου και εντολέα και ο ρόλος των Δικηγορικών Συλλόγων ως θεσμικών εγγυητών της ανεξαρτησίας και της εύρυθμης λειτουργίας του επαγγέλματος. Η Ελλάδα, με συνέπεια προς τις αρχές του κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας, στηρίζει ενεργά κάθε διεθνή πρωτοβουλία που ενισχύει τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η υπογραφή της Σύμβασης συνιστά σημαντική ενίσχυση του νομικού και θεσμικού πλαισίου προστασίας του δικηγορικού λειτουργήματος και επιβεβαιώνει τη διαρκή προσήλωση της χώρας μας στη διασφάλιση και προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Ικανοποίηση από τους δικηγόρους: Έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο

Το παρών στην υπογραφή της Σύμβασης έδωσε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος την οποία εκπροσώπησαν στο Λουξεμβούργο τα μέλη της και συγκεκριμένα οι Πρόεδροι των Δ.Σ. Κιλκίς Ευρώπη Αρτόγλου, Δ.Σ. Λαμίας Αθανάσιος Μακρυγιάννης και Δ.Σ. Σερρών Παναγιώτης Καρίπογλου.

«Πρόκειται για το πρώτο δεσμευτικό διεθνές νομικό κείμενο που αναφέρεται αποκλειστικά στην προστασία του δικηγορικού λειτουργήματος, η υιοθέτηση του οποίου, μάλιστα, ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιας και συνεχούς προσπάθειας του δικηγορικού σώματος» αναφέρει η Ολομέλεια.

«Η υπογραφή της Σύμβασης έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο όπου οι απειλές κατά της ανεξαρτησίας του δικηγορικού λειτουργήματος πολλαπλασιάζονται, γεγονός που της προσδίδει εξέχουσα σημασία» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Και όπως λέει η Σύμβαση αναγνωρίζει τον θεμελιώδη ρόλο των δικηγόρων στην προάσπιση του Κράτους Δικαίου, στη διασφάλιση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδίως:

α) Κατοχυρώνει την ανεξαρτησία των δικηγορικών συλλόγων και τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα τους και προβλέπει την υποχρεωτική διαβούλευση με τους δικηγορικούς συλλόγους σε κάθε νομοθετική και διοικητική αλλαγή που επηρεάζει την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος,

β) Προστατεύει θεμελιώδη επαγγελματικά δικαιώματα του δικηγόρου, στο πλαίσιο της ανεξάρτητης και απρόσκοπτης άσκησης του έργου του,

γ) Διασφαλίζει την ελευθερία έκφρασης των δικηγόρων και των δικηγορικών συλλόγων και αναγνωρίζει το δικαίωμα δημόσιας έκφρασης τόσο για συγκεκριμένες υποθέσεις όσο και για ζητήματα γενικού ενδιαφέροντος σχετικά με το δίκαιο και την εφαρμογή του, καθώς και για θέματα που αφορούν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων,

δ) Επιβάλλει στα κράτη τη λήψη συγκεκριμένων προστατευτικών μέτρων για τους δικηγόρους και

ε) Θεσπίζει έναν μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr