Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Με το βλέμμα (και πράξεις) στραμμένο στους πληγέντες της Θεσσαλίας η διημερίδα της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων – ΒΙΝΤΕΟ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συγκεντρώθηκαν είδη πρώτης ανάγκης, που θα διατεθούν σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Με το βλέμμα (και πράξεις) στραμμένο στους πληγέντες της Θεσσαλίας η διημερίδα της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων – ΒΙΝΤΕΟ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Οι πληγέντες της Θεσσαλίας βρέθηκαν στο επίκεντρο κατά την διημερίδα της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου και στη διάρκειά της πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται «η Ένωση μας συγκέντρωσε χτες (14.9.2023) και συνεχίζει να συγκεντρώνει σήμερα  (15.9.2023) κατά την διάρκεια της διημερίδας  στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών προσφορές ξηράς τροφής και άλλων αναγκαίων και μη ευάλωτων τροφίμων (ενδεκτικά γάλατα, κονσέρβες, δημητριακά), φαρμακευτικά είδη, καθώς και χρηματικές δωρεές, τις οποίες με την αρωγή αρμόδιου φορέα (τοπικό τμήμα Ερυθρού Σταυρού Παπάγου, με αρμόδιο τον υπάλληλο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ιωάννη Φράγκο) θα διαθέσει στη συνέχεια στους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τις τελευταίες πλημμύρες στη Θεσσαλία».

Παράλληλα, προχώρησε σε συμφωνία με τα σουπερ- μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ (που χορήγησαν και ως δωρεά διατακτικές) στα οποία τα μέλη της Ένωσης  μπορούν να πηγαίνουν σε οποιοδήποτε κατάστημα της αλυσίδας, να πληρώνουν ένα ποσό (πχ 20, 50 ευρώ) και να του χορηγούν ισόποσες διατακτικές που θα διατεθούν στους πληγέντες για αγορές των αγαθών που έχουν ανάγκη.

Διημερίδα Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Το πρόγραμμα των εργασιών

Η διημερίδα ξεκίνησε την Πέμπτη με τρεις θεματικές ενότητες «Συζήτηση επί των νέων αλλαγών στην Ποινική Δικαιοσύνη», «Τεχνητή Νοημοσύνη» και «ΟΠΛΑ». Κατά την Παρασκευή συνεχίστηκε με την ενότητα «ΟΠΛΑ» που δεν είχε ολοκληρωθεί και με τις εισηγήσεις των

 • ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΜΜΗΣ (Δικηγόρος Αθηνών) Προβληματική της σύγκρουσης του έννομου αγαθού της Δημόσιας Τάξεως και του Δικαιώματος στην Άμυνα- προτάσεις-παρεμβάσεις στον Νόμο περί όπλων
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΚΤΑΡΗΣ (Δικηγόρος Αθηνών) Σώματα Ασφαλείας. Χρήση Υπηρεσιακού Οπλισμού.
 • ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΟΥΛΗ (Δικηγόρος Αθηνών) Περί όπλων ορισμός. Διακρίσεις-είδη όπλων.

Ακολούθησαν οι ενότητες:

ΒΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ-ΕΦΗΒΩΝ-ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ

 (16.00-18.00)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΝΤΕΣ: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ (Αντιπρόεδρος ΑΠ ε.τ. μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ένωσης), ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (Δικηγόρος Αθηνών, σύμβουλος ΔΣΑ), ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ (Δ.Ν. Δικηγόρος Αθηνών μέλος Επιστ.Επιτροπής Ένωσης), ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Δικηγόρος Αθηνών, Αντιπρόεδρος Ενωσης)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ. Μαρία Πιτσάκη. (Πρόεδρος Γυναικείας Ενωσης Δικηγόρων Ελλάδας)

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ (Δικηγόρος Αθηνών, Δρ.Εγκληματολογίας) Ενδοοικογενειακή βία. Η νέα προωθούμενη ποινική μεταχείριση. Κρίσιμο γενικοπροληπτικό εργαλείο και στοίχημα για ολόκληρο το Σ.Π.Δ.
 • ΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (Δικηγόρος Αθηνών) Κριτική θεώρηση στη γενική και την ειδική εγκληματοπροληπτική λειτουργία των προβλεπόμενων μέτρων κατά ανηλίκων δραστών στον ισχύοντα ΠΚ.
 • ΛΙΛΑ ΡΑΓΚΟΥΣΗ (Δικηγόρος Αθηνών)Το 133ΠΚ: η εφαρμογή, η αντιμετώπιση των νεαρών ενηλίκων και μια επιστημονική προσέγγιση ανάλυσης του εγκεφάλου του εφήβου και της συμπεριφοράς του.
 • ΜΑΡΙΑ-ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΛΙΑΚΟΓΚΟΝΑ (Δικηγόρος Αθηνών, αν.μέλος Δ.Σ. Ενωσης) Εφηβική Βία. Βία Απελπισίας
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ (Δικηγόρος Αθηνών) Νεανική παραβατικότητα και χρήση ουσιών. Συσχετίσεις με βία και ψυχικές διαταραχές.
 • ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΟΥΛΟΣ (Δικηγόρος Αθηνών) Νομοθετικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
 • ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΥΛΟΥ (Δικηγόρος Πειραιά) Ενδοοικογενειακή βια. Πρακτικά προβλήματα απόδειξης στην ποινική δίκη και αντιμετώπιση τους.

ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ-ΒΙΑ ΜΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 (18.00-19.30)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΝΤΕΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΝΤΑΣ (Δικηγόρος Αθηνών, σύμβουλος ΔΣΑ, μέλος Επιστ.Επιτροπής Ένωσης) ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΕΡΙΟΣ (Δικηγόρος Αθηνών, μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.), ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΙΓΚΙΛΙΝΗΣ (Δικηγόρος Μυτιλήνης, Γ.Γραμματέας Ενωσης) ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ (Δικηγόρος Αθηνών, Ταμίας Ενωσης) ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΑΛΑΣ (Δικηγόρος Πειραιά)

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

 • ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Δικηγόρος Αθηνών, μέλος Συντακτικής Επιτροπής νομικού περιοδικού Ένωσης ΒΗΜΑ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΩΝ) Συνταγματικά και δικονομικά όρια του δικαιώματος των πολιτών για τη σύλληψη δραστών αυτόφωρων εγκλημάτων (άρθρο 6 Σ και 275 ΚΠΔ)
 • ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ (Δικηγόρος παρ’ Αρειω Παγω, Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου) Τα εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά: κανονιστικές προσεγγίσεις και νομολογικές εφαρμογές.
 • ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΡΔΕΜΕΖΗΣ (Δικηγόρος Αθηνών, αν.μέλος ΔΣ Ενωσης) Οπαδική βία. Αυστηροποίηση των ποινών?
 • ΜΑΡΙΖΑΝΑ ΚΙΚΙΡΗ (Δικηγόρος Αθηνών) Όψεις ρατσιστικής βιας Θυματοποιηση λογω Καταγωγής, χρώματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας. Ανάγκη καταπολέμησης!
 • ΘΕΑΝΩ ΝΑΚΟΥ (Δικηγόρος Αθηνών) Αύξηση φαινομένων οπαδικής βίας και αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για την καταστολή τους
 • ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΛΟΥΚΑΔΟΥΝΟΣ (Δικηγόρος Αθηνών) Το φαινόμενο της οπαδικής βίας και η αντιμετώπιση του
 • ΚΟΡΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ (Δικηγόρος Αθηνών) Ρητορική μίσους ως μορφή εγκλήματος με ρατσιστικά χαρακτηριστικά
 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΝΙΔΗΣ (Δικηγόρος Αθηνών, ΜΔΕ Ποινικού Δικαίου ΑΠΘ, σύμβουλος ΕΑΝΔΑ) Έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά

Όλες οι εισηγήσεις και η διημερίδα μεταδόθηκαν από το κανάλι της Ένωσης στο You Tube (https://www.youtube.com/watch?v=EpEkMAF6A8I), ενώ θα αναρτηθούν σε κείμενο και εμπλουτισμένες με νομολογία στο περιοδικό μας ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΩΝ www.vimapinikologwn.gr

Μετά τη λήξη της διημερίδας πραγματοποιήθηκε και η πρώτη εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ένωσης (απολογιστική, προκήρυξη αρχαιρεσιών, ορισμός εφορευτικών, προθεσμίες υποψηφίων κ.λπ.).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ