Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Με ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης ξεκίνησε η Σύνοδος του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Ο δήμαρχος Αθηναίων άδραξε την ευκαιρία της παρουσίας των σημαντικών προσκεκλημένων για να τονίσει με έμφαση το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Με ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης ξεκίνησε η Σύνοδος του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ Eurokinissi

Με μία επίσκεψη γεμάτη έντονους συμβολισμούς στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Κώστας Μπακογιάννης κήρυξε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, την έναρξη της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40, που οι εργασίες της θα πραγματοποιηθούν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τη Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, το έναυσμα των εργασιών έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος υποδέχθηκε και ξενάγησε στο Μουσείο της Ακρόπολης τους 69 δημάρχους από 73 πόλεις 10 χωρών των Βαλκανίων. Η ξενάγηση μέσα στους χώρους του Μουσείου, έδωσε την ευκαιρία σε ξένους και Έλληνες δημάρχους να ενημερωθούν αναλυτικά για τα εκθέματα.

Ξενάγηση στο Μουσείο Ακρόπολης

Eurokinissi

Στο δείπνο που παρατέθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης ο κ. Μπακογιάννης ως οικοδεσπότης της Συνόδου αλλά και ως ο επόμενος πρόεδρος του Δικτύου για το 2023, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον ομόλογό του της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, καλωσόρισε θερμά τους υψηλούς προσκεκλημένους του.

Στην ομιλία του μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο κοινό όραμα που μοιράζεται με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Άλλωστε οι δύο δήμαρχοι βρίσκονται στον πυρήνα της πρωτοβουλίας, για να ιδρυθεί το Δίκτυο Β40 στη ζώνη των Βαλκανίων.

Ξενάγηση στο Μουσείο Ακρόπολης

Eurokinissi

Μπακογιάννης: Αν δε στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, δεν θα υπάρξει σταθερότητα

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μπακογιάννης, έστειλε ένα μήνυμα σε όσους βλέπουν με ζοφερά χρώματα το μέλλον των Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας πως 73 πόλεις από 10 χώρες στέκουν η μία στο πλευρό της άλλης, ενωμένες σα γροθιά και δίνοντας το παράδειγμα και μία δυναμική απάντηση ενάντια στον κατακερματισμό, καλλιεργώντας την αλληλεγγύη. Όπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης σήμερα όλοι «είμαστε αλληλεξαρτώμενοι και αν δεν στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, δεν θα μπορέσει να υπάρξει σταθερότητα».

Μπακογιάννης

Eurokinissi

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, το Δίκτυο Β40 αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία στους δήμους της Νοτιοανατολικής περιοχής της Ευρώπης να εμβαθύνουν περισσότερο στις σχέσεις και τη συνεργασία τους, θα οικοδομήσουν δίκτυα αλληλεγγύης και σύμπραξης, που με τη σειρά τους θα θεμελιώσουν δεσμούς φιλίας και συνεννόησης ανάμεσα στους λαούς.

Ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε τη σημασία που έχει το ότι η Αθήνα αναλαμβάνει την προεδρία του Δικτύου Β40 από την Αθήνα, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και υπερηφάνειας στους λαούς των Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μία κοινή πορεία.

Ξενάγηση στο Μουσείο Ακρόπολης

Eurokinissi

Μπακογιάννης: Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει ως σύμβολό της τον Παρθενώνα

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων άδραξε την ευκαιρία της παρουσίας των σημαντικών προσκεκλημένων του στο Μουσείο της Ακρόπολης, να τονίσει με έμφαση το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Όπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, η επανένωσή τους στην Αθήνα αποτελεί μία ενίσχυση της ίδιας της έννοιας της δημοκρατίας.

«Η δημοκρατία αποτελεί κοινή επιλογή. Γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει ως σύμβολό της τον Παρθενώνα», σημείωσε και ζητώντας από τους παρευρισκόμενους να στρέψουν το βλέμμα τους προς το μνημείο-σύμβολο της πόλης, που σήμερα μας ατενίζει πληγωμένος και υπογραμμίζει την αποτυχία να προστατευθεί η ακεραιότητα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ξενάγηση στο Μουσείο Ακρόπολης

Eurokinissi

Μάλιστα, όπως τόνισε, η επανένωση των γλυπτών δεν αποτελεί ελληνοβρετανική υπόθεση, ούτε αφορά τις διακρατικές σχέσεις, αλλά αποτελεί ένα μείζον παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο σχετίζεται πρωτίστως με το πώς οι λαοί αντιμετωπίζουν και προσλαμβάνουν έννοιες όπως ο Πολιτισμός της Δύσης κι η Ιστορία. 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ