Παρασκευή 14 Μαϊου 2021

Μεγάλη Παρασκευή – Δοξιάδης: «Ιεράρχες, μην ανοίξετε τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μεγάλη Παρασκευή – Δοξιάδης: «Ιεράρχες, μην ανοίξετε τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα»

«Φέτος, λοιπόν, για πρώτη φορά στη ζωή μου, θα μείνω στο σπίτι μου. Και αυτό γιατί αγαπώ τους άλλους ανθρώπους», τονίζει ο Απόστολος Δοξιάδης και καλεί τους Ιεράρχες να κρατήσουν κλειστές τις εκκλησίες τους.

«Ιεράρχες, αγαπάτε αλλήλους: Μην ανοίξετε τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα» είναι η έκκληση του Απόστολου Δοξιάδη, με αφορμή τον παραλογισμό της εγκυκλίου της Ιερά Συνόδου που επέτρεπε ανοιχτές εκκλησίες για λίγες ώρες τη Μεγάλη Παρασκευή.

Αν και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος προχώρησε σε διευκρινιστική εγκύκλιο, το ζήτημα έχει προκαλέσει ανησυχία, με πολλούς να εκφράζουν φόβους για το τι θα συμβεί, εφόσον πιστοί σπεύσουν στον Επιτάφιο, τις ημέρες που η πανδημία θα βρίσκεται σε έξαρση.

Ο Απόστολος Δοξιάδης τόνισε ότι παρότι Χριστιανός Ορθόδοξος, που κάθε χρόνο τελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα, φέτος δεν θα πάει στην εκκλησία και κάλεσε τους Ιεράρχες να θυμηθούν το «αγαπάτε αλλήλους».

«Δεν είναι έλλειψη πίστης, δεν είναι ασέβεια, δεν είναι παράβαση κανενός θρησκευτικού καθήκοντος το να μην μπούμε στις εκκλησίες ετούτη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σοφά κρίνει κατ’ οικονομίαν η Εκκλησία, και εδώ η οικονομία αυτή της αγάπης επιβάλλει να σεβαστούμε πάνω από άλλα τους συνανθρώπους μας. Αλλιώς, τι στην ευχή του Θεού, χριστιανοί είμαστε;», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στους Ιεράρχες, σημείωσε ότι έχουν ευθύνη χριστιανική και αδελφική απέναντι στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, στους κρατικούς λειτουργούς που αγωνίζονται και διακινδυνεύουν στην επιβολή των μέτρων που μας κρατούν υγιείς και απέναντι στους άρρωστους ανθρώπους, στους ηλικιωμένους, στις ευπαθείς ομάδες, στους φτωχούς βιοπαλαιστές, στα μικρά παιδιά, σε κάθε έναν άνθρωπο.

Αναλυτικά, ο κ. Δοξιάδης αναφέρει στην ανάρτησή του:

«Εδώ και και πάρα πολλά χρόνια δεν μιλώ δημόσια για τη θρησκευτική μου πίστη, αλλά θα το κάνω τώρα, γιατί ακριβώς οι επιταγές αυτής της πίστης το επιβάλλουν. Μιλώ ως Χριστιανός Ορθόδοξος, ελάχιστο μέλος της Εκκλησίας του Χριστού.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν υπάρχει Μεγάλη Εδομάδα που να μην την πέρασα, σε μεγάλο βαθμό, στην Εκκλησία. Τροπάριο Κασσιανής, τη Μεγάλη Τρίτη, τα Δώδεκα Ευαγγέλια, την Μεγάλη Πέμπτη, την Αποκαθήλωση, τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, τον Επιτάφιο το βράδυ, την Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο, κάποιες φορές ως το τέλος της Ακολουθίας στις 2 το πρωί της Κυριακής–και βέβαια νήστεψα και νηστεύω.

Αν για κάποιο λόγο, κάποιες ελάχιστες φορές, δεν πρόλαβα τις ακολουθίες των Δώδεκα Ευαγγελίων ή την Αποκαθήλωση ολόκληρες, πέρασα οπωσδήποτε από κάποια εκκλησιά να προσκυνήσω τον Εσταυρωμένο, πριν την Αποκαθήλωση, και τον Επιτάφιο μετά.

Φέτος, λοιπόν, για πρώτη φορά στη ζωή μου, ΔΕΝ θα το κάνω. Θα μείνω στο σπίτι μου. Και αυτό γιατί αγαπώ τους άλλους ανθρώπους. Δεν θέλω ούτε να βλάψω κανέναν, ούτε να δώσω στους άλλους την ευκαρία άθελά τους να με βλάψουν. ΔΕΝ θα πάω στην εκκλησία να προσκυνήσω γιατί όλοι όσοι ζούμε σε αυτόν τον τόπο είμαστε πολύτιμοι. Γιατί όλων μας η ζωή έχει ίδια αξία. Αν δεν πιστεύουμε σε αυτό, τότε σε τι πιστεύουμε όσοι οριζόμαστε από μια συγκεκριμένη πίστη;

Ιεράρχες, έχετε την πρώτη και τη μέγιστη ευθύνη. Όχι απέναντι στον εαυτό σας αλλά στον Πλησίον, σε Εκείνον που έδωσε την ύψιστη Ευαγγελική επιταγή: Αγαπάτε αλλήλους.

Έχετε ευθύνη χριστιανική και αδελφική απέναντι στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, που δίνουν με αυταπάρνηση των αγώνα τον καλό, αδιαφορώντας για τη ζωή τους.

Έχετε ευθύνη χριστιανική και αδελφική στους κρατικούς λειτουργούς που αγωνίζονται και διακινδυνεύουν στην επιβολή των μέτρων που μας κρατούν υγιείς.

‘Εχετε ευθύνη χριστιανική και αδελφική στους άρρωστους ανθρώπους, στους ηλικιωμένους, στις ευπαθείς ομάδες, στους φτωχούς βιοπαλαιστές που αναγκεύονται, στα μικρά παιδιά, σε κάθε έναν άνθρωπο.

Δεν είναι έλλειψη πίστης, δεν είναι ασέβεια, δεν είναι παράβαση κανενός θρησκευτικού καθήκοντος το να μην μπούμε στις εκκλησίες ετούτη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σοφά κρίνει κατ’ οικονομίαν η Εκκλησία, και εδώ η οικονομία αυτή της αγάπης επιβάλλει να σεβαστούμε πάνω από άλλα τους συνανθρώπους μας. Αλλιώς, τι στην ευχή του Θεού, χριστιανοί είμαστε;

Για όνομα του Θεού, σεβαστοί Ιεράρχες, σας ικετεύω, μην ανοίξετε τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ