Σάββατο 15 Μαϊου 2021

Μέρκελ: «Ο κορονοϊός τιμωρεί τα ημίμετρα -Δεν έχουμε ζήσει κάτι ανάλογο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Με τη φράση «ο ιός τιμωρεί τα ημίμετρα», η Ανγκελα Μέρκελ αιτιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή νέου μερικού lockdown για τον Νοέμβριο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα τα νέα μέτρα να καταφέρουν να εμποδίσουν τις συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας .

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μέρκελ: «Ο κορονοϊός τιμωρεί τα ημίμετρα -Δεν έχουμε ζήσει κάτι ανάλογο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο ιός να επιβαρύνει υπερβολικά τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας», τόνισε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου και εξήγησε ότι η ιχνηλάτηση για πολλές περιπτώσεις έχει ήδη καταστεί ανέφικτη. Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση και τα κρατίδια κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να βρουν ηπιότερα μέτρα, «αλλά αυτό δεν συνέβη», και γι’ αυτό «με βαριά καρδιά» αποφασίστηκαν αυτοί οι κανόνες. Όπως είπε, πρέπει να επιστρέψουμε στο σημείο όπου οι επιστήμονες θα μπορούν να παρακολουθήσουν την πορεία των κρουσμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους έχει φθάσει το 127,8, ενώ ως όριο είχαν τεθεί τα 50 κρούσματα. «Ο χειμώνας θα είναι μακρύς (…) Το φως στην άκρη του τούνελ είναι ακόμη μακριά», προειδοποίησε η καγκελάριος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την κατανόησή της για τη δυσαρέσκεια των πολιτών. «Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή», επανέλαβε.

«Είναι μια δοκιμασία που όμοιά της δεν έχουμε ζήσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» Σε ό,τι αφορά το θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης των μέτρων, το οποίο θέτει κυρίως η ακροδεξιά, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι πιστεύει στη δύναμη της λογικής και της υπευθυνότητας σε μια δημοκρατία. «Είναι μια δοκιμασία που όμοιά της δεν έχουμε ζήσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά, και έκανε λόγο για τέσσερις εβδομάδες «χωρίς πολλά από αυτά που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη». Τον χειμώνα θα είναι πιο δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, πρόσθεσε, επειδή, μεταξύ άλλων, βρίσκονται περισσότερα άτομα σε κλειστό χώρο, και ζήτησε από κάθε πολίτη να είναι προσεκτικός σε όλα τα επίπεδα «και όχι όταν πλέον θα είναι απαραίτητη η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής» του. Τόνισε επίσης ότι το 30%-40% του πληθυσμού της χώρας ανήκει σε ευπαθή ομάδα. «Δεν πιστεύω ότι θα γίνουν πρωτοχρονιάτικα πάρτι» Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με το εάν και με ποιον τρόπο θα είναι εφικτός ο εορτασμός των Χριστουγέννων, η καγκελάριος περιορίστηκε να απαντήσει ότι «ακόμη και με συνθήκες πανδημίας, τα Χριστούγεννα δεν πρέπει να είναι Χριστούγεννα μοναξιάς» και να επισημάνει ότι όλα εξαρτώνται από το πώς θα κυλήσει ο Νοέμβριος. «Δεν πιστεύω πάντως ότι θα γίνουν μεγάλα πρωτοχρονιάτικα πάρτι», παραδέχθηκε, ενώ παρέπεμψε στην εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης, που θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου, και διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι πολιτικά εφικτό προκειμένου να περιοριστούμε στον Νοέμβριο». Η ίδια δήλωσε ακόμη ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την έγκριση εμβολίου τους επόμενους μήνες, ενώ σημείωσε ότι οι φαρμακευτικές αγωγές κατά της Covid-19 είναι τώρα καλύτερες από αυτές που ήταν διαθέσιμες την άνοιξη. «Κανείς δεν θα αφεθεί μόνος» Η καγκελάριος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την κατανόησή της για την ανησυχία επιχειρηματιών και εργαζομένων που θα πρέπει τώρα να σταματήσουν να εργάζονται. Προσπάθησε ωστόσο να τους καθησυχάσει, λέγοντας ότι «κανείς δεν θα αφεθεί μόνος». Κληθείσα να απαντήσει γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα περιορισμού στη λειτουργία των χώρων λατρείας, η κυρία Μέρκελ διευκρίνισε ότι το Σύνταγμα προβλέπει να παραμένουν ανοιχτοί, εφόσον εξακολουθούν να λειτουργούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ