Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Μετά από 16 χρόνια η νέα έκδοση 30ετούς ομολόγου για το Δημόσιο

Η κοινοπρακτική έκδοση ανατέθηκε στις τράπεζες BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, HSBC, JP Morgan, ενώ από την Ελλάδα θα συμμετάσχει η Εθνική Τράπεζα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μετά από 16 χρόνια η νέα έκδοση 30ετούς ομολόγου για το Δημόσιο

Μετά από δεκαέξι ακριβώς χρόνια, ο νυν υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας «άναψε το πράσινο φως» προκειμένου το Δημόσιο να προχωρήσει για ακόμη μία φορά στην έκδοση 30ετούς ομολόγου.

Η κοινοπρακτική έκδοση ανατέθηκε στις τράπεζες BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, HSBC, JP Morgan, ενώ από την Ελλάδα θα συμμετάσχει η Εθνική Τράπεζα.

Το βιβλίο προσφορών δεν ανακοινώθηκε πότε θα ανοίξει, καθώς τούτο θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Ωστόσο είναι πιθανόν η σχετική διαδικασία να δρομολογηθεί από αύριο, καθώς το κλίμα -μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά- είναι ιδιαίτερα θετικό.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 0,85% από 1,12% που είχε φθάσει στις αρχές του μήνα.

Στο πιο μακροχρόνιο κομμάτι της καμπύλης, η απόδοση του 15ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 1,14% ενώ η απόδοση του 25ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,41%.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του Μαρτίου η χώρα έχει συμφωνήσει να αποπληρώσει μέρος των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συγκεκριμένα 3,3 δισ. ευρώ.

Το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου προέβλεπε για φέτος την άντληση από την αγορά 8 έως 12 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί άνετα με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς μετά την επέκταση του προγράμματος πανδημίας PEPP η Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι μπορεί να αγοράσει από την αγορά ομόλογα ονομαστικής αξίας 16 δισ. ευρώ επιπλέον των 19 δισ. ευρώ που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της.

Ήδη στις αρχές του έτους το Δημόσιο με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου άντλησε 3,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ