Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Μέτωπο Φλωρίδη- Κικίλια για εμπρησμούς: Η συνάντηση για αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου

Το τρίπτυχο των παρεμβάσεων για την αποτροπή επίδοξων εμπρηστών. Αυστηροποίηση ποινών, μεταβίβαση του κόστους κινητοποίησης δυνάμεων και επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών στην ατζέντα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μέτωπο Φλωρίδη- Κικίλια για εμπρησμούς: Η συνάντηση για αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου Eurokinissi

Στο κάδρο οι εμπρηστές από την κυβέρνηση, μετά και τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν σε διάφορα μέτωπα. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις κατά την συνάντηση Γ. Φλωρίδη – Β. Κικίλια, που θα γίνει με την επίσκεψη την Πέμπτη 3/8 του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τους θα βρεθούν η αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές καθώς και η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Στόχος των δύο πλευρών είναι – όπως αναφέρεται – οι αλλαγές στη νομοθεσία σχετικά με την πρόκληση πυρκαγιών να προχωρήσουν με διαδικασίες- εξπρές και η τελική εισήγηση να είναι έτοιμη στο τέλος του καλοκαιριού, ώστε να προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ήδη, προάγγελο για τις ποινές αποτέλεσαν οι δηλώσεις του κ. Κικίλια, ο οποίος όπως έγραψε το dikastiko.gr αναφέρθηκε ακόμα και σε εκατονταπλασιασμό των προστίμων για τους εμπρηστές. Ειδικότερα, ερωτηθείς αν τα πρόστιμα για πρόκληση φωτιάς από αμέλεια θα προσεγγίζουν τα 30.000 ευρώ όπως για την κακοποίηση ζώων, απάντησε ότι «τα πρόστιμα θα πολλαπλασιαστούν, και θα φτάσουν στα επίπεδα των προστίμων κακοποίησης των ζώων».

συνάντηση Φλωρίδη - Κικίλια για εμπρηστές

Eurokinissi

Στο κάδρο οι εμπρηστές από την κυβέρνηση: Αυστηροποίηση των διοικητικών και ποινικών ποινών

Ειδικότερα, όπως ανέφερε και ο κ. Κικίλιας εξετάζεται σκλήρυνση των ποινών, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εκατονταπλασιασμό των προστίμων για τους εμπρηστές. Ειδικότερα, ερωτηθείς αν τα πρόστιμα για πρόκληση φωτιάς από αμέλεια θα προσεγγίζουν τα 30.000 ευρώ όπως για την κακοποίηση ζώων, απάντησε ότι «τα πρόστιμα θα πολλαπλασιαστούν, και θα φτάσουν στα επίπεδα των προστίμων κακοποίησης των ζώων».

Μέχρι σήμερα, οι ποινές είναι αμελητέες καθώς τα πρόστιμα για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια κυμαίνονται περί τα 300 ευρώ (ο νόμος προβλέπει ποινές από 150 ως και το ανώτατο 5.000 ευρώ για περιπτώσεις συρροής παραβάσεων).

Σύμφωνα με το protothema.gr σε δεύτερη φάση, η επιβολή των προστίμων θα γίνεται κλιμακωτά. Θα εξαρτάται δηλαδή από τη ζημιά που προκάλεσε η πυρκαγιά για την οποία ευθύνεται ο εκάστοτε εμπρηστής, αλλά και από την υποτροπή, καθώς υπάρχει η σκέψη να διπλασιάζεται το ύψος του προστίμου εάν ο εμπρηστής συλλαμβάνεται για δεύτερη φορά.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις δύο πρώτες παραμέτρους είναι ότι, με βάση την υπάρχουσα εμπειρία, η επιβολή μεγάλων προστίμων λειτουργεί πολύ καλύτερα αποτρεπτικά, ακόμα και σε περιπτώσεις αμέλειας, ενώ διευκολύνει και το έργο της Δικαιοσύνης, καθώς σε ένα ποσοστό οι συλληφθέντες καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης οι οποίες δεν τους επιβάλλονται για μια σειρά λόγων (μεγάλη ηλικία, επίκληση προβλημάτων υγείας κ.λπ.).

Σκοπός της αλλαγής του νόμου, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, δεν είναι φυσικά τα χρήματα αυτά καθεαυτά, αλλά να λειτουργήσουν τα πρόστιμα ως ανάχωμα σε εμπρησμούς που γίνονται από αδιαφορία και αμέλεια και να δημιουργήσουν μια ισχυρή κοινωνική ευθύνη.

Συνάντηση Φλωρίδη – Κικίλια για εμπρηστές: Μεταβίβαση του κόστους κατάσβεσης σε εμπρηστές

Μεταξύ των σχεδιασμών της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η υιοθέτηση μοντέλου άλλων χωρών και να μεταβιβάζεται στον υπεύθυνο πρόκλησης μιας πυρκαγιάς η χρέωση της κινητοποίησης των απαιτούμενων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Αναγνωρίζεται μεν πως θα υπάρξουν τεχνικές δυσκολίες σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό αυτού του κόστους, αλλά επισημαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες πως μία τέτοια διαδικασία όχι μόνο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε εμπρηστές, αλλά ότι κυρίως θα αποτελέσει ένα είδος δικαιοσύνης για τους πυροσβέστες και τα εναέρια μέσα που αναγκάζονται να μετακινούνται και να επιχειρούν σε πολλαπλά μέτωπα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία σχετικά με την πρόκληση πυρκαγιών ετοιμάζονται με διαδικασίες-εξπρές και ότι η τελική εισήγηση θα είναι έτοιμη στο τέλος του καλοκαιριού, ώστε να προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας -ο οποίος και θα είναι ο εισηγητής των αλλαγών στον νόμο για τους εμπρηστές- έχει ήδη ανακοινώσει ότι διπλασιάζει τη δύναμη του προσωπικού της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας έχει αποφασίσει τον διπλασιασμό από 32 σε 64, των λεγόμενων -στους κύκλους της Διεύθυνσης- «Ράμπο ειδικών προσόντων», οι οποίοι συνεργάζονται με τα τοπικά γραφεία της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμών σε όλη τη χώρα, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τον εντοπισμό, τις συλλήψεις αλλά και τη στοιχειοθέτηση των υποθέσεων εμπρησμών, ώστε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη με απτά αποτελέσματα. Επιπλέον, δρουν και προληπτικά, αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα εμπρησμών είτε από αμέλεια είτε από δόλο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ