Μετρό Θεσσαλονίκης: Η οριακή πλειοψηφία του ΣτΕ με 13-12 που ανοίγει πάλι το έργο και σηκώνει πολιτική σύγκρουση

Σύμφωνα με πληροφορίες ΄που είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν διαψεύστηκαν το ΣτΕ με οριακή πλειοψηφία αποφάσισε υπέρ της προσωρινής απομάκρυνσης των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μετρό Θεσσαλονίκης: Η οριακή πλειοψηφία του ΣτΕ με 13-12 που ανοίγει πάλι το έργο και σηκώνει πολιτική σύγκρουση

Οι κατά πλειοψηφία αποφάσεις στα δικαστήρια (και δη στο Συμβούλιο της Επικρατείας) είναι μια αναγκαία συνθήκη, συστατικό ουσιαστικά της δημοκρατικής λειτουργίας τους.

Άρα η είδηση πως σε ένα κομβικής σημαίας ζήτημα, όπως είναι αυτό που προέκυψε με το Μετρό Θεσσαλονίκης και το ζήτημα των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου, ελήφθη κατά πλειοψηφία, δεν αποτελεί έκπληξη. Όμως η οριακή πλειοψηφία με την οποία ελήφθη η απόφαση, δίνει τη διάσταση του θρίλερ, των αντικρουόμενων απόψεων, αλλά και της πολιτικής βαρύτητας αυτής της δικαστικής κρίσης, που ήδη, πριν καν δημοσιευθεί επισήμως, γεννά συγκρούσεις.

Το 13-12 του Νικ. Σακελλαρίου

Ένα τέτοιο οριακό αποτέλεσμα με 13-12, σε προφανώς μεγαλύτερης σημασίας ζήτημα, όπως ήταν ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, έφερε την παραίτηση του τότε προέδρου του ΣτΕ, Νικ. Σακελλαρίου, λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η θητεία του. Η απόφαση εκείνη έκρινε συνταγματικές τις περικοπές που επιφέρει ο νόμος στις συντάξεις, με ψήφους 13 έναντι 12. Μάλιστα, στη μειοψηφία ήταν και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Τότε ο κ. Σακελλαρίου είπε δημοσίως πως ένας από τους λόγους της παραίτησής του, ήταν και διαρροές των διασκέψεων για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου και μάλιστα τότε εξαπέλυσε επίθεση εναντίον όσων (προφανώς συναδέλφων του) δεν τηρούν το δικαστικό απόρρητο κάτι που, όπως είπε, έχει επιφέρει πλήγμα στο ΣτΕ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «στην απόφαση μου αυτή κατέληξα μετά την πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως του δικαστηρίου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Η αδιανόητη όσο και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου την οποία αδυνατώ να ελέγξω επέφερε καίριο πλήγμα στο κύρος του ΣτΕ και δεν μου επιτρέπει πλέον να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με την δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα”.

Η απόφαση για το Μετρό

Εν προκειμένω σύμφωνα με διαρροές το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣtΕ) αποφάσισε, με 13 ψήφους υπέρ και 12 κατά, την απόσπαση, μεταφορά και επανατοποθέτηση των αρχαίων που βρέθηκαν στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, από την οποία εξαρτάται άμεσα η πορεία ολοκλήρωσης του έργου. Πρόκειται για μια απόφαση που λύνει τον γόρδιο δεσμό των μακροχρόνιων καθυστερήσεων, διαφωνιών και αντεγκλήσεων οι οποίες έλαβαν και έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Εξωτερική άποψη του ΣτΕ

Η διαρροή της απόφασης της διάσκεψης που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, αφορά στις αιτήσεις ακύρωσης της υπουργικής απόφασης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, μετά την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων ευρημάτων, που κατατέθηκαν από επιστημονικούς φορείς μεταξύ των οποίων και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Οι παραπάνω φορείς χρησιμοποίησαν κάθε διαθέσιμο μέσω προκειμένου να προκριθεί η λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο κατά την μεταφορά τους. Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ωστόσο, ανάβει πλέον οριστικά το πράσινο φως για την μεταφορά τους στο Στρατόπεδο Π. Μελά μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου οπότε και θα επανατοποθετηθούν.

Οι αρχαιότητες στον Σταθμό Βενιζέλου ήρθαν στο φως το 2008 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει αμέτρητες συζητήσεις, αποφάσεις, διαφωνίες, μαραθώνιες συνεδριάσεις αλλά και πολυάριθμες δικαστικές προσφυγές με αποτέλεσμα την μακροχρόνια καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και τον κίνδυνο να χάσει το Ελληνικό Δημόσιο τα κοινοτικά κονδύλια ύψους 700 εκατ. ευρώ λόγω της λήξη της προθεσμίας παράδοσης. Το χρονικό περιθώριο που έχει η Αττικό Μετρό για την ολοκλήρωση του έργου είναι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, στόχος ο οποίος κρίνεται εφικτός.

Πώς σχολιάζει την απόφαση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Μετά τις διαρροές σχετικά με την απόφαση του ΣΤΕ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντέδρασε με μια άτυπη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Τις τελευταίες ώρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου. Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των συλλόγων και φορέων ενάντια στην Υπουργική Απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου.

Η διαρροή τέτοιων δημοσιευμάτων από κυβερνητικούς κύκλους είναι μια ξεκάθαρα αντιθεσμική ενέργεια. Ως Σύλλογος θα τοποθετηθούμε αναλυτικά, όταν το ΣτΕ δημοσιεύσει τη σχετική απόφαση, σύμφωνα με την θεσμική διαδικασία.

Έως τότε, όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει για ποιο λόγο επέλεξε να αλλάξει τον σχεδιασμό tου Μετρό Θεσσαλονίκης, γιατί είμαστε 24 μήνες πριν την ημερομηνία παράδοσης του έργου και δεν προχωράνε οι υπόλοιποι σταθμοί, γιατί όλοι πια γνωρίζουν –και το παραδέχτηκε πρόσφατα και η Αττικό Μετρό- ότι ο σταθμός Βενιζέλου δεν θα παραδοθεί το 2023, ακόμη κι αν προχωρήσει η λύση της καταστροφής της αυθεντικότητας των αρχαιοτήτων που προέκρινε το ΥΠΠΟΑ και η Αττικό Μετρό.

Αν μάλιστα είναι αλήθεια αυτό που διακινεί η ίδια η κυβέρνηση, ότι η απόφαση πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία 13-12, δεν έχουν και κανένα ηθικό έρεισμα να καταστρέψουν τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο. Αντιθέτως, τώρα είναι η ώρα να πάρουν τη γενναία απόφαση να εφαρμόσουν την τεχνική λύση της κατά χώραν διατήρησης!

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, έχοντας στο πλευρό του τη διεθνή επιστημονική κοινότητα καθώς και τους πολίτες που δρουν υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων, θα συνεχίσει τον αγώνα, με μόνο γνώμονα την προστασία των αρχαιοτήτων και το διαχρονικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ