Μη αύξηση ορίου απαλλαγής ΦΠΑ: Έκτακτη συνεδρίαση των δικηγόρων – Κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό, προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις
Οργισμένη ανακοίνωση από τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος - Καλεί σε συμπόρευση ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την οργισμένη αντίδραση των δικηγόρων προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει το εθνικό όριο για την απαλλαγή από ΦΠΑ στις 10.000 ευρώ. Εξαιτίας της σοβαρότητας του ζητήματος για τον κλάδο συνεδρίασε εκτάκτως η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και αποφάσισε κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην απόφασή της.
Παράλληλα, οι δικηγόροι καλούν όλους τους φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ενώσουν τη φωνή τους μαζί τους και να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους για επίτευξη ενός κοινού, πάγιου και δίκαιου -όπως το χαρακτηρίζουν- αιτήματος.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους, οι 10.000 ευρώ ως όριο απαλλαγής ΦΠΑ είναι από τα χαμηλότερα της Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα «είναι σημαντικά μικρότερο του ελάχιστου καθαρού φορολογητέου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, το οποίο ανέρχεται, με βάση τα τεκμήρια φορολόγησης, στις 15.000 ευρώ».
«Τυχόν επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος έρχεται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις περί πλεονάσματος δισεκατομμυρίων ευρώ», σημειώνουν επίσης και σημειώνουν ότι δεν θα δεχτούν ως δικαιολογία την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού εξαιτίας του σκανδάλου για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Διατήρηση ορίου απαλλαγής ΦΠΑ: Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ολομέλειας
Πάγιο αίτημα και διεκδίκηση του δικηγορικού σώματος αποτελεί η μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες και η αύξηση του ορίου απαλλαγής ΦΠΑ από 10.000 σε 25.000 ευρώ, η μόνη μνημονιακή δέσμευση που δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.
Το αίτημα αυτό συνδέεται άμεσα με την προάσπιση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης, ιδίως των οικονομικά αδύναμων εξ αυτών, στη Δικαιοσύνη.
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση όχι μόνο αγνόησε τις τεκμηριωμένες προτάσεις του δικηγορικού σώματος, των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ένα δικαιότερο καθεστώς ΦΠΑ αλλά αρνήθηκε και την εναρμόνιση της εσωτερικής έννομης τάξης με την οδηγία 2020/285, που αφορά στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να εκθέτει τη Χώρα για μία άλλη φορά στην ΕΕ.
Σημειώνουμε ότι το ισχύον όριο απαλλαγής ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι 10.000 ευρώ, από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα αντίστοιχα όρια είναι στην Αυστρία 35.000 ευρώ, στο Βέλγιο 25.000 ευρώ, στη Βουλγαρία 25.500 ευρώ (100.000 BGN ), στην Κροατία 39.000 ευρώ, στην Τσεχία 80.000 ευρώ (2.000.000 CZK), στην Εσθονία 40.000 ευρώ, στη Γαλλία 34.400 ευρώ για υπηρεσίες και 91.000 ευρώ για αγαθά , στη Γερμανία 22.000 ευρώ, στην Ιρλανδία 42.500 ευρώ για υπηρεσίες ή αγαθά μειωμένου συντελεστή, στην Ιταλία έως 85.000 ευρώ, , στη Λιθουανία 45.000 ευρώ, στη Λετονία 50.000 ευρώ, στο Λουξεμβούργο 35.000 ευρώ, στη Μάλτα 30.000 ευρώ για υπηρεσίες και 35.000 ευρώ για αγαθά, με προοπτική τα όρια αυτά να αυξηθούν εντός του τρέχοντος έτους.
Η Κυβέρνηση προ του κινδύνου επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ, μετά την αποστολή της αιτιολογημένης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προωθεί εσπευσμένα νομοθετικές ρυθμίσεις, με το σχέδιο νόμου για τον Τελωνειακό Κώδικα που έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Με τις ρυθμίσεις αυτές, δυστυχώς, διατηρεί το εθνικό όριο για την απαλλαγή από ΦΠΑ στις 10.000 ευρώ, παρά τα ανωτέρω ευρωπαϊκά δεδομένα και τα δίκαια αιτήματα των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων. Τούτο, μάλιστα, οδηγεί στο παράδοξο αποτέλεσμα το όριο απαλλαγής ΦΠΑ – που αναφέρεται σε κύκλο εργασιών και όχι καθαρό εισόδημα- να είναι σημαντικά μικρότερο του ελάχιστου καθαρού φορολογητέου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, το οποίο ανέρχεται, με βάση τα τεκμήρια φορολόγησης, στις 15.000 ευρώ.
Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο τη μη αύξηση του ορίου απαλλαγής ΦΠΑ για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ.
Κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι αγνοεί όχι μόνο την οικονομική κατάσταση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, που φορολογούνται υπέρμετρα και για εισοδήματα που δεν έχουν αποκτήσει με βάση τεκμαρτό προσδιορισμό και την ανάγκη στήριξής τους αλλά και την ανάγκη διευκόλυνσης της πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη.
Τυχόν επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, έρχεται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις περί πλεονάσματος δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ούτε μπορεί να αποτελεί δικαιολογία η πρόσφατη οδυνηρή εμπειρία που ζει η Χώρα κάτω από το βάρος των πορισμάτων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και άλλων ελεγκτικών οργάνων για παράνομες επιδοτήσεις αλλά και η επιβολή προστίμων για κακοδιαχείριση και ελλιπείς ελέγχους που, εν τέλει, θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η Συντονιστική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως και σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμμείνει στην επιλογή της αυτή θα λάβει αποφάσεις για κινητοποιήσεις του δικηγορικού σώματος. Καλεί δε, όλους τους φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ενώσουν τη φωνή τους μαζί της και να εντείνουν τις παρεμβάσεις τους για επίτευξη του κοινού, πάγιου και δίκαιου αιτήματός μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ΙΣΑ καταγγέλλει αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και ζητάει εισαγγελική παρέμβαση Βούλευμα Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου: Ελεύθερος κατηγορούμενος για βιασμό ανήλικης Επιστημονικός Σύνδεσμος Δικηγόρων “Οι Ποινικολόγιοι”: Την Τρίτη η πρώτη εκδήλωση Σε θέσεις μάχης οι υποψήφιοι για τον διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών: Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για το πρώτο στάδιο των γραπτών εξετάσεωνΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr