Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Μία οφειλόμενη τιμή στον Τάκη Παππά: Ο δικηγόρος, ο αντιστασιακός, ο πολιτικός

Τιμήθηκε από την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων – Τι λέει η επί σειρά ετών συνεργάτιδα του Κορίνα Ρεπούση – Διαβάστε το προφητικό χειρόγραφο κείμενο του μεγάλου νομικού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μία οφειλόμενη τιμή στον Τάκη Παππά: Ο δικηγόρος, ο αντιστασιακός, ο πολιτικός EUROKINISSI

Για την Ελλάδα που έχει δύο όψεις μία μαύρη και μία άσπρη, είχε μιλήσει ο αγωνιστής δικηγόρος και τέως πρόεδρος Τάκης Παππάς, ο οποίος έλαβε τιμητική διάκριση στο προ ημερών συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων.

«Και εμείς ατενίζουμε τη μαύρη όψη και η καλή όψη η άσπρη αφορά εκείνους που τους αρέσει και εμάς δεν μας αρέσει» είχε αναφέρει σε ομιλία του που παρουσιάστηκε στο συνέδριο. «Θα υπάρξουν νέα δεινά για τη χώρα» έλεγε ο Τάκης Παππάς και ανέφερε πως κοροϊδεύουν τον κόσμο, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου αλλά και για το νέο ασφαλιστικό, που προωθούσε η κυβέρνηση.

Ωστόσο, πιο συγκλονιστική είναι το κείμενο που είχε γράψει στη δεκαετία του ’90 και παρουσιάζει το dikastiko.gr. Σε αυτό προφητικά αναφερόταν στη δημοσιότητα τω δικών, στις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και στη τρόπο διαχείρισης των δικαστικών αποφάσεων από τα ΜΜΕ.

Ο προφητικός Τάκης Παππάς

Ενδεικτικό είναι το κείμενο που γράφτηκε και δημοσιεύτηκε τη δεκαετία του ’90 και παραχώρησε στο dikastiko.gr η Κορίνα Ρεπούση. Τι ανέφερε ο Τάκης Παππάς:

«Η αρχή της δημοσιότητας των δικών είναι κατάκτηση του δυτικοευρωπαικού πολιτισμού για την θωράκιση του κρινόμενου πολίτη από κάθε πιθανή δικαστική αυθαιρεσία.

Ο ευρωπαϊκός στοχασμός κατοχύρωσε τον άμεσο και ιδιότυπο λαϊκό έλεγχο στην συμπεριφορά της συγκεκριμένης εξουσίας επειδή διαχειρίζεται με τις αποφάσεις της εξαιρετικής σημασίας αγαθά.

Η ιστορική εμπειρία της αλόγιστα θεόπνευστης δικαστικής κρίσης προκάλεσε τις δημοκρατικές συνειδήσεις να αντισταθούν και να επιβάλλουν όρους κατάργησης του δικαστικού μεσαίωνα.

Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη έθεσε το δίλλημα αν θα χρησιμοποιηθούν για την διεύρυνση των δημοκρατικών κατακτήσεων ή θα αποτελέσουν αυθαίρετο όπλο στην μονομερή προπαγάνδα της κρατικής καταστολής.

Έτσι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στα δικαστήρια διάνοιξαν νέους ορίζοντες για το λαϊκό έλεγχο και την δημοκρατική κριτική.

Βέβαια στην Ελλάδα οι αφετηρίες της ηγεσίας της παράταξης που βρίσκεται στην εξουσία ήταν η δημόσια και τελετουργική εξόντωση πολιτικών αντιπάλων μέσω των αποκλειστικών χειριστών του νόμου και όταν η λειτουργία του θεάματος ανέστρεψε τα αποτελέσματα είχαμε επίκληση των αποφάσεων των ολομελειών με νομοθετικούς ρόλους καταστολής και απαγορεύσεων.

Είναι περιττό να υποστηρίξω ότι προτιμώ την δημοκρατία από την καταστολή και τον αυταρχισμό».

Κορίνα Ρεπούση: Καθιέρωσε τον όρο δίκαιη δίκη – Αγκάλιασε τους βασανιστές του

Υπήρξε επί δεκαετίες συνεργάτιδα του Τάκη Παππά και παρέλαβε την τιμητική πλακέτα στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων. Και με ένα συγκινητικό σχόλιο της περιγράφει στο dikastiko.gr τον ευφυή άνθρωπο, τον πολιτικό, τον δικηγόρο.

«Ο Τάκης Παππάς δεν μπορεί να χωρέσει σε σχόλιο. Έζησα 20 χρόνια δικηγόρος στο γραφείο του. Όπως λέει ο Κ. Ζέρβας πρόεδρος χρόνια Θηβών είχε τις χάρες όλες. Πάνω απ’ όλα είχε χιούμορ πάνω απ’ όλα αγαπούσε τους συναδέλφους του όλους ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης πάνω απ’ όλα ήταν παθιασμένος με το κράτος δικαίου.

Αυτός καθιέρωσε τον όρο δίκαιη δίκη από το ειδικό δικαστήριο ως υπερασπιστής του ΤΣΟΒΟΛΑ. Ήταν ο άνθρωπος που βασανίστηκε αλλά αγκάλιασε τον βασανιστή του χρόνια αργότερα σε τυχαίο αντάμωμα όταν αυτός με χαμηλωμένα μάτια προσπάθησε να τον αποφύγει.

Ήταν πολλά μαζί. Πολιτικός, δικηγόρος μα πάνω απ’ όλα ένας ευφυής, πολύ καλός άνθρωπος, αριστερός στο μεδούλι που λάτρευε την πατρίδα του».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ