Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Μίκης Θεοδωράκης: Το δικαστήριο απαγορεύει στην κόρη του να έχει ανάμειξη στην κηδεία – Γίνεται σεβαστή η τελευταία του επιθυμία – BINTEO

Τέλος στο δικαστικό θρίλερ για την κηδεία του σπουδαίου μας μουσικοσυνθέτη. Θα γίνουν όλα όπως επιθυμούσε ο Μίκης Θεοδωράκης και για τα οποία είχε δώσει σαφείς οδηγίες. Η κρητική γη ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη σορό του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μίκης Θεοδωράκης: Το δικαστήριο απαγορεύει στην κόρη του να έχει ανάμειξη στην κηδεία – Γίνεται σεβαστή η τελευταία του επιθυμία – BINTEO

Δεκτή στο σύνολο της έκανε την αίτηση ενός εκ των δύο εκτελεστών της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη ασφαλιστικών μέτρων το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Με απόφαση του το δικαστήριο αναγνωρίζει αποκλειστικό και πλήρες δικαίωμα στους εκτελεστές να αποφασίσουν για τα διαδικαστικά της κηδείας του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, έτσι όπως η επιθυμία του έχει εκφραστεί στη συμβολαιογραφική πράξη ο Μίκης Θεοδωράκης είχε συντάξει τον Ιανουάριο του 2020. Μεταξύ αυτών είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν και για το γραφείο τελετών. Το δικαστήριο απαγορεύει στην κόρη του στο γιο και τη χήρα του να έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη με την διοργάνωση της κηδείας του εκλιπόντος.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες με νέα προσωρινή διαταγή δόθηκε το δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να επιλέξουν και το γραφείο τελετών που θα αναλάβει την διαδικασία. Μ. Θεοδωράκης: Το δικαστήριο απαγορεύει στην κόρη του να έχει ανάμειξη

Κατά τη διάρκεια τη συζήτησης, οι δύο πλευρές -ο εκτελεστής της τελευταίας βούλησης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, Γ. Αγοραστάκης, και οι συγγενείς του, Μυρτώ Θεοδωράκη, Μαργαρίτα και Γιώργος- εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να ακολουθηθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τον ενταφιασμό του και τον τόπο αυτού. Ωστόσο, η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη υποστήριξε ότι επιμένει στο ζήτημα της ανάθεσης σχετικά με το γραφείο τελετών, εξηγώντας ότι πρέπει να αναλάβει αυτό που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα.

«Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετων με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δευσμευσή του εκλιπόντος» ανάφερε o πληρεξούσιος δικηγόρος του Γ. Αγοραστάκη, προέδρου του «Παγκρήτιου Συλλόγου φίκων Μίκη Θεοδωράκη.

Πρόσθετη παρέμβαση στην υπόθεση είχε κάνει το γραφείο τελετών το οποίο είχε αρχικά αναλάβει τη σορό του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη. Πρόκειται για το γραφείο που έχει εξουσιοδοτήσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για την οργάνωση της κηδείας του.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το dikastiko.gr

Ακόμη και τουρίστες, που βρέθηκαν στην Ελλάδα έσπευσαν να σιγοτραγουδήσουν τις μελωδίες του Μίκη και να βρεθούν στην Μητρόπολη Αθηνών με λίγα λουλούδια για να αποτίσουν φόρο τιμής στον «Τιτάνα» της Ρωμιοσύνης.

Τελευταίο αντίο στον Μ.Θεοδωράκη: Γνωστές οι επιθυμίες του από το 2008

Ο ίδιος από το 2008 είχε κάνει σαφές το πώς και πού θέλει να ταφεί, όπως προκύπτει από σειρά εγγράφων αλλά και επίσημων συμβολαιογραφικών πράξεων που έγιναν γνωστές. Με τον τρόπο αυτό φέρεται να δίνεται ένα τέλος στη διελκυστίνδα που ξεκίνησε προ ημερών μεταξύ συγγενικών προσώπων του και των όσων είχε ορίσει ως εκτελεστές μετά το θάνατό του.

Η πρώτη δικαστική πράξη έληξε την Δευτέρα όταν οι δικαστικές αρχές έκριναν οριστικά πως πρέπει να γίνει ουσιαστικά σεβαστή η βούληση του και να ταφεί στον Γαλατά Χανίων και όχι σε άλλο μέρος. Η δεύτερη δικαστική πράξη προέκυψε μετά την εμπλοκή για το γραφείο τελετών που θα αναλάβει τη διαδικασία.

Αυτή τελικώς μετατέθηκε στην απόφαση του Δικαστηρίου για σήμερα. Όπως, πάντως, επισημαινόταν το δείγμα γραφής είχε ήδη δοθεί όταν οριζόταν πως οι εκτελεστές της βούλησης του έχουν τον τελευταίο λόγο.

Σαφείς οι επιθυμίες του: Στα Χανιά, με πλοίο της γραμμής

Ο ίδιος, πάντως, είχε καταστήσει σαφή ήδη από το 2008 την επιθυμία του, θέτοντας ως εκτελεστές τους φίλους και συνεργάτες του Γιώργο Αγοραστάκη και Ειρήνη Παρμενίδου, «προκειμένου, ενεργώντας είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμό του». Τελευταίο αντίο στον Μ.Θεοδωράκη: Γνωστές οι επιθυμίες του από το 2008

Οι όποιες αμφισβητήσεις για τον τόπο ταφής του κάμφθηκαν μετά την παρέμβαση κάποιων στενών συγγενών του – μεταξύ των οποίων και ο γιος του – καθώς και τη δικαστική απόφαση που έκρινε ότι επιθυμία ήταν να βρεθεί στον τάφο που είχε ήδη παραγγείλει από το 2009.

Ο εν λόγω τάφος έχει ήδη κατασκευαστεί από το φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί. Τελευταίο αντίο στον Μ.Θεοδωράκη: Γνωστές οι επιθυμίες του από το 2008

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ήθελε ο τάφος του να είναι λιτός και ταυτόχρονα επιβλητικός, χωρίς καντήλια, χωρίς σταυρούς. Όταν ενέκρινε τη μακέτα, τα έργα ξεκίνησαν και ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης τον πλήρωσε. χωρίς καντήλια, χωρίς σταυρούς.

Ό,τι πουν οι εκτελεστές της βούλησής μου

Αυτό εξάλλου προβλεπόταν στην συμβολαιογραφική πράξη του, στην οποία – σαν να γνώριζε είχε προχωρήσει – τον Ιανουάριο του 2020 όπου εξέφρασε για τελευταία φορά επισήμως και εγγράφως την τελευταία του επιθυμία σχετικά με τον τόπο ενταφιασμού του.

Με αυτήν στην οποία γινόταν λόγος για «δήλωση τόπου επιλογής ενταφιασμού και αποδοχή αυτής» είχε αναφέρει όλες τις διαδικασίες Μάλιστα με την πράξη αυτή είχε ορίσει και συγκεκριμένο γραφείο τελετών, που ήθελε να αναλάβει την ταφή του. Τελευταίο αντίο στον Μ.Θεοδωράκη: Γνωστές οι επιθυμίες του από το 2008

Ειδικότερα, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε δώσει εντολή να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με το γραφείο τελετών, ενώ οι δυο εκτελεστές είναι και οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με διαφορετικό γραφείο.

BINTEO: MEGA/OPEN

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ