Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Μητέρα των μαχών -προεκλογικά- η υπόθεση των πλειστηριασμών: Όλοι εναντίον όλων και στη μέση οι δανειολήπτες – ΒΙΝΤΕΟ

Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων έφερε η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα funds, με τους δανειολήπτες να βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μητέρα των μαχών -προεκλογικά- η υπόθεση των πλειστηριασμών: Όλοι εναντίον όλων και στη μέση οι δανειολήπτες – ΒΙΝΤΕΟ freepik

Με 700.000 δανειολήπτες – και πολλούς άλλους που έπονται – να απειλούνται άμεσα από πλειστηριασμούς μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, η υπόθεση των πλειστηριασμών και του ρόλου των funds δείχνει να ανάγεται σε μείζον ζήτημα και πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Δεν αποκλείεται να αναγορευθεί και στην προεκλογική μητέρα των μαχών με χιλιάδες ευάλωτους πολίτες να βρίσκονται στη μέση μίας πολιτικής και δικαστικής διελκυστίνδας.

Τα πρώτα δείγματα γραφής για την πολιτική αντιπαράθεση ήρθαν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που όπως έγραψε το dikastiko.grέκρινε με πλειοψηφία 56 Αεροπαγιτών έναντι 9 ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (οι λεγόμενοι servicers) μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς με βάση τον νόμο του 2003.

Το θέμα τέθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα των funds να εκκινούν τις σχετικές διαδικασίες για ληξιπρόθεσμα δάνεια τραπεζών.

Ουσιαστικά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κλήθηκε να αποφανθεί για την ανατροπή ή μη της απόφασης Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου βάσει της οποίας απαγορεύθηκε στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) να διενεργούν πλειστηριασμούς για δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες.

δανειολήπτες

freepik

Α. Τσίπρας: Η κυβέρνηση να προωθήσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναστολής πλειστηριασμών για δανειολήπτες

Οι πρώτες αντιδράσεις εκφράστηκαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα καταργεί τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Εξαπέλυσε κατηγορίες τονίζοντας ότι η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Και τόνισε: «Με την κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τον πτωχευτικό νόμο, με τον αποτυχημένο εξωδικαστικό και το σχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη για χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες».

Όπως πάντως αναφέρεται αν η κυβέρνηση αποφασίσει εν τέλει να καταθέσει κάποια νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή ενδεχομένως αυτό να σημαίνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να σπάσει το εμπάργκο που έχει θέσει για την ψήφιση κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών.

Τσίπρας

eurokinissi

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών: Δεν αλλάζει το καθεστώς επί ΣΥΡΙΖΑ για δανειολήπτες

Ανακοίνωση- απάντηση κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το Υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας πως με την απόφαση του Αρείου Πάγου «δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνει όσα προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ολόκληρη οι ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

“Με σημερινές ανακοινώσεις τους, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης σπεύδουν να τοποθετηθούν επί της απόφασης που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, έλαβε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σχετικά με τη δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers) να εκκινούν διαδικασίες πλειστηριασμού για δάνεια τα οποία έχουν μεταβιβαστεί από τράπεζες.

Απόφαση η οποία, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ελήφθη από το Ανώτατο Δικαστήριο με ευρύτατη πλειοψηφία.

Απόφαση η οποία, όπως προκύπτει από τον Τύπο, δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνει όσα προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Ν.4354/2015) σχετικά με τη νομιμοποίηση των εταιριών servicers να διενεργούν δικαστικές και εξώδικες ενέργειες επί των απαιτήσεων που τους μεταβιβάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας πλειστηριασμού.

Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία:

* νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Μάιο του 2017,

* έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τον Δεκέμβριο του 2017,

* κατήργησε – οριζόντια – την προστασία της 1ης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019,

* νομοθέτησε ένα αναποτελεσματικό πρόγραμμα παροχής κρατικής επιδότησης για την προστασία της 1ης κατοικίας, χωρίς να έχει υποβληθεί καμία αίτηση,

* παρέδωσε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το ιδιωτικό χρέος σε ύψος που υπερέβαινε τα 238 δισ. ευρώ,

* παρέδωσε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα «κόκκινα» δάνεια στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014, δηλαδή περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων,

* μεταβίβασε τα δάνεια των τραπεζών στα funds.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν έχει δημοσιευθεί και κανείς δεν γνωρίζει το νομικό σκεπτικό της. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης, ορθολογισμού και κοινωνικής ευαισθησίας το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.

Υλοποιεί στοχευόμενες πρωτοβουλίες και αποτελεσματικές δράσεις ως προς το ζήτημα αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και τους περιορισμούς των οδηγιών και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού δικαίου.

Πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως είναι η υλοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών (Ν.4738/2020), μέσω του οποίου περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ, καθιστώντας το συγκεκριμένο εργαλείο το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών για την αντιμετώπιση του ζητήματος, μεταξύ αυτών που θέσπισαν διαδοχικές κυβερνήσεις. Συγκριτικά, στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 οφειλέτες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών.

Παράλληλα, τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν πραγματοποιήσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για μη-εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών.

Συνεπώς, αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η Κυβέρνηση χειρίζεται με συνέπεια, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα τα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας.

Δεν καταφεύγει σε ανεδαφικές και ουτοπικές εξαγγελίες που ουδεμία λύση προσφέρουν στο κρίσιμο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους”.

Εξωδικαστικός μηχανισμός

eurokinissi

Έφη Αχτσιόγλου: Αποκλειστική ευθύνη της Ν.Δ.

Απάντηση έδωσε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η  κυβέρνηση της ΝΔ φέρει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για το τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί στην ελληνική κοινωνία. Προσθέτει ότι το κρισιμότερο: η δήλωση του κ. Σταϊκούρα επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων από τους πλειστηριασμούς.

Αχτσιόγλου

eurokinissi

Ν. Ανδρουλάκης: Επαναφέρουμε το νόμο του ΠΑΣΟΚ του 2010

Στην επαναφορά του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010 με επικαιροποιημένα κριτήρια αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο κόμμα, που το 2010 απέναντι στην πιο σκληρή τρόικα, διασφάλισε νομοθετικά την προστασία της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών», τόνισε προσθέτοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του καταθέτει εκ νέου τροπολογία στη Βουλή για την προστασία της κύριας κατοικίας, «με επαναφορά του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010, με επικαιροποιημένα κριτήρια».

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε «καλώ την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποδεχτούν και να ψηφίσουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας», κάνοντας λόγο για την «ελάχιστη οφειλόμενη πράξη ευθύνης».

Νίκος Ανδρουλάκης

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ