Μητσοτάκης: Φιλοδοξώ η Ελλάδα να γίνει ο Νο1 ποιοτικός τουριστικός προορισμός στον κόσμο
Αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα, την αειφορία, τις επενδύσεις και την ανάγκη προστασίας της ελληνικής αυθεντικότητας
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI) Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συζήτηση με τη Βικτόρια Χίσλοπ στο πλαίσιο του συνεδρίου «Reimagine Tourism 2025», επανέλαβε τη φιλοδοξία του να καταστήσει την Ελλάδα τον Νο1 ποιοτικό τουριστικό προορισμό παγκοσμίως.
Σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τόνισε πως πρόκειται για πολύπλοκο ζήτημα και υπενθύμισε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο. Όπως είπε, «δεν έχουμε σημειώσει την πρόοδο που θα θέλαμε, αλλά η κοινή γνώμη στο Ηνωμένο Βασίλειο κινείται υπέρ μας». Η Βικτόρια Χίσλοπ υπογράμμισε πως η επιστροφή των Γλυπτών πρέπει να γίνει ώστε το μνημείο να παρουσιάζεται στην ολότητά του.
Ο πρωθυπουργός παρομοίασε την αφαίρεση των Γλυπτών με το να «κόβεις στα δύο τη Μόνα Λίζα» και σημείωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει την εκστρατεία της, χτίζοντας διεθνή συνασπισμό υποστηρικτών. Παράλληλα, ανέφερε ότι η χώρα μπορεί να προσφέρει στο Βρετανικό Μουσείο «αμοιβαία επωφελή συνεργασία» χωρίς αυτό να ακυρώνει τον νόμιμο ελληνικό ισχυρισμό.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση, διατηρώντας «ένα μοναδικό προϊόν» για τους ταξιδιώτες, ενώ επανέλαβε τη φιλοδοξία του να αναδειχθεί η χώρα σε πρώτη επιλογή σε επίπεδο ποιότητας. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αντιμετώπισης της υπερβολικής δόμησης και στη δέσμευση για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Σε ερώτηση για την ενίσχυση λιγότερο τουριστικών περιοχών, επισήμανε ότι στόχος αποτελεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσφορά περισσότερων εμπειριών σε νέους προορισμούς. Ανέφερε ότι υπάρχει «τάση μυκονοποίησης» στην κρουαζιέρα και ζήτησε να αναζητηθούν νέοι σταθμοί, ακόμη και με τη δημιουργία οικολογικής ταξιδιωτικής ετικέτας. Έφερε ως παράδειγμα καλής πρακτικής τη Μεσσηνία και το Costa Navarino.
Σημείωσε επιπλέον ότι η Ελλάδα, αν και μικρή χώρα, διαθέτει ποικιλία παραδόσεων, κλίματος και τοπίων, κάτι που ενισχύει τη δυνατότητα διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος. Θέλει, όπως είπε, «οι άνθρωποι να επισκέπτονται ξανά την Ελλάδα, αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα και επιλέγοντας διαφορετικούς προορισμούς».
Η σημασία της ελληνικής αυθεντικότητας
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη προστασίας της φιλοξενίας και αυθεντικότητας που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες, κάνοντας ειδική μνεία στη βιοτεχνική παράδοση και στην τοπική κουζίνα, που διαθέτουν πραγματική οικονομική αξία. Έφερε ως παράδειγμα ότι ένας ψαράς μπορεί να αποκτήσει πρόσθετο εισόδημα κάνοντας απογευματινές βαρκάδες σε τουρίστες, κάτι που όμως απαιτεί εκπαίδευση και πιστοποίηση.
Τόνισε ότι πολλοί ταξιδιώτες αναζητούν την αυθεντικότητα και πως αυτή «υπάρχει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας». Συμφώνησε με το σλόγκαν ότι «η Ελλάδα είναι γεμάτη εκπλήξεις».
Για το σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι ανέφερε ότι υπάρχει ζωντανή και δυναμική πολιτιστική σκηνή, με την Αθήνα να αποτελεί πόλη που «προσφέρει πολλαπλά ερεθίσματα» και παρουσιάζει ένταση δημιουργικότητας, ιδιαίτερα μετά τις δύσκολες περιόδους που προηγήθηκαν.
Τέλος, σε ερώτηση για έναν προορισμό που θα πρότεινε σε ξένο επισκέπτη (πέραν των Λευκών Ορέων), απάντησε ότι θα επέλεγε την Τήνο ή τη Λήμνο, ενώ για ορεινό προορισμό θα πρότεινε το Ζαγόρι, το οποίο –όπως είπε– έχει ήδη ανακαλυφθεί από πολλούς ξένους ταξιδιώτες, αποδεικνύοντας το δυναμικό των ορεινών περιοχών της χώρας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2025» «Καμπανάκι» από τον Συνήγορο του Πολίτη για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες Κ. Μητσοτάκης: Σε εξέλιξη τρία μεγάλα έργα σε υποδομές δικαστηρίων Κ. Μητσοτάκης: Πάνω από 2 δισ. ευρώ για στήριξη εισοδήματος – Οι έκτακτες ενισχύσεις στους αγρότες Εκλογές ΔΣΑ: Οι οκτώ υποψήφιοι πρόεδροι απαντούν στις ερωτήσεις του dikastiko.gr πριν από τη «μάχη της κάλπης»Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

