Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Μπακογιάννη κατά Καμμένου: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κόβει “μαχαίρι” τη βουλευτική ασυλία για θέματα που δεν αφορούν βουλευτικά καθήκοντα όπως συκοφαντική δυσφήμηση

Η αδυναμία κίνησης ποινικής διαδικασίας και άρσης ασυλίας την είχε εμποδίσει να προστατεύσει τη φήμη της. Η συμπεριφορά του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας δεν είχε καμία σχέση με τις δραστηριότητές του ως υπουργού ή βουλευτή.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μπακογιάννη κατά Καμμένου: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κόβει “μαχαίρι” τη βουλευτική ασυλία για θέματα που δεν αφορούν βουλευτικά καθήκοντα όπως συκοφαντική δυσφήμηση Freepik

Σε πλήρη δικαίωση της Ντόρας Μπακογιάννη προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), εκδίδοντας μία πρωτοπόρο απόφαση που κόβει “μαχαίρι” την επίκληση της βουλευτικής ασυλίας σε περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμισης ή άλλων σχολίων που δεν άπτονται των καθηκόντων του εκάστοτε πολιτικού προσώπου.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός πως το 2018 η κυρία Μπακογιάννη αποδέχτηκε την πρόσκληση να παραστεί στην ορκωμοσία του Προέδρου της Τουρκίας και την ίδια μέρα ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μέσω ενός tweet της άσκησε έντονη κριτική. Η ίδια υπέβαλε έγκληση για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του.

Δεδομένου ότι ο Πάνος Καμμένος ήταν βουλευτής, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, με απώτερο σκοπό την άρση της ασυλίας του, που θα επέτρεπε τη δίωξη. Ο κ. Καμμένος τόνισε στην Επιτροπή ότι ήταν υπουργός Άμυνας εκείνη την εποχή, και ότι είχε ειδική προστασία βάσει του Συντάγματος (άρθρο 86) και των σχετικών κοινοβουλευτικών κανονισμών.

Στην απόφασή της, η Επιτροπή Δεοντολογίας ανέφερε ότι η ποινική διαδικασία μπορούσε να κινηθεί μόνο από το Κοινοβούλιο λόγω της ιδιότητάς του κατά τον χρόνο των επικαλούμενων γεγονότων. Το Κοινοβούλιο τελικά δεν κίνησε την ποινική διαδικασία.

Πάνος Καμμένος

EUROKINISSI

Η κυρία Μπακογιάννη άσκησε αγωγή αδικοπραξίας εναντίον του, με την κατηγορία ότι ανάρτησε συκοφαντικά tweets. Τον Αύγουστο του 2019 το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αγωγή και διέταξε την καταβολή αποζημίωσης 5.000 ευρώ.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι τα σχόλια του τότε υπουργού είχαν ξεπεράσει τα εύλογα όρια του δικαιώματός του να ασκεί κριτική – έστω και σε αυστηρό τόνο – σχετικά με την απόφασή της να παραστεί στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου, και είχε φτάσει στο σημείο να επιτεθεί στον χαρακτήρα της και να βλάψει την τιμή της. Είχε καταπατήσει τα δικαιώματα της προσωπικότητάς της.

Ωστόσο, το δικαστήριο αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει την απόφαση σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία. Και ακολούθησε η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που την δικαίωσε.

Ντόρα Μπακογιάννη

EUROKINISSI

Η προσφυγή στο ΕΔΔΑ

Κατά το ΕΔΔΑ το δικαίωμα πρόσβασης σε δικαστήριο μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς, όπως π.χ. την βουλευτική ασυλία, οι οποίοι είναι ανάλογοι και έχουν θεμιτό σκοπό. Η προσφεύγουσα Ντ. Μπακογιάννη είχε υποβάλει έγκληση με σκοπό την προστασία της φήμης της. Η αδυναμία κίνησης ποινικής διαδικασίας την είχε εμποδίσει να προστατεύσει τη φήμη της.

Απόφαση ΕΔΔΑ

ΕΔΔΑ

Κλειδί για αυτό θα ήταν δημοσίευση της απόφασης στην υπόθεση, η οποία αναφορικά με ιδιώτες στην Ελλάδα θα ήταν δυνατή μόνο σε ποινικές υποθέσεις. Επιπλέον, το Δικαστήριο σημείωσε ότι η συμπεριφορά του τότε υπουργού σε σχέση με την προσφεύγουσα – φερόμενο συκοφαντικό tweet – δεν είχε καμία σχέση με τις δραστηριότητές του ως υπουργού ή βουλευτή.

Το ΕΔΔΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άρνηση άρσης της ασυλίας του είχε εμποδίσει την προσφεύγουσα να ασκήσει το δικαίωμά της σε πρόσβαση σε δικαστήριο. Για το λόγο αυτό μάλιστα επιδίκασε αποζημίωση 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.240 ευρώ για έξοδα.

Ντόρα Μπακογιάννη - Πάνος Καμμένος - ΕΔΔΑ

TWITTER

Μπακογιάννη: Κάθε υβριστής υπουργός θα λογοδοτεί

Στην ανάρτησή της με αφορμή την απόφαση του ΕΔΔΑ η κυρία Μπακογιάννη αναφέρει «από την βολική θέση του υπουργού-υβριστή τον ξετρύπωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταδικάζει την τότε κυβερνητική πλειοψηφία των ΣυριζΑνελ για την ποινική ασυλία που παρανόμως του παρείχε».

Σύμφωνα με την ίδια, μετά την απόφαση αυτή «εφ’ εξής, κάθε υβριστής υπουργός θα λογοδοτεί για τις ύβρεις του έναντι των Ελληνικών ποινικών δικαστηρίων, όπως συμβαίνει για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Χωρίς ασυλία, χωρίς προστασία της πλειοψηφίας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ