Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Μπαράζ δικαστικών πυρών κατά Φαραντούρη

Δικαστικές και Εισαγγελικές Ενώσεις καταδικάζουν απερίφραστα τις δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Επιμένει ο Ν.Φαραντούρης υποστηρίζοντας «Έχω επίγνωση των όσων λέω»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μπαράζ δικαστικών πυρών κατά Φαραντούρη freepik

Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις του δικαστικού κόσμου στις δηλώσεις του Νικόλα Φαραντούρη ο οποίος είπε σε τηλεοπτική εκπομπή «Θα ήταν ευχής έργον να ρίξει την κυβέρνηση η ευρωπαία εισαγγελέας εάν αποκρύπτει σκάνδαλα, εάν δεν θέλει  να διαλευκάνει υποθέσεις».

Μετά την δριμεία ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων, όπως έγραψε το dikastiko.gr και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καταδίκασε απερίφραστα τις δηλώσεις του, μιλώντας για προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης.

«Η προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και χρησιμοποίησής της στο πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων αποτελεί πρωτίστως αμφισβήτηση αλλά και ασέβεια προς τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της διάκρισης των εξουσιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων που υπογράφουν ο Πρόεδρος της Ένωσης, Αχιλλέας Ζήσης, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου και η Γενική Γραμματέας Κυριακή Κλιάμπα, Αντεισαγγελέας Εφετών.

«Πρέπει για πολλοστή φορά να τονιστεί ότι οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων οφείλουν να σέβονται τη διάκριση των εξουσιών, το έργο των Δικαστικών και Εισαγγελικών λειτουργών και να μην προβαίνουν σε εμπρηστικές δηλώσεις, υπονομεύοντας με τον τρόπο αυτό το Θεσμό της Δικαιοσύνης», τονίζεται επίσης.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

“Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά τις προσβλητικές δηλώσεις πολιτικού στελέχους, που φέρει και την ιδιότητα του νομικού, με τις οποίες στρέφεται κατά των λειτουργών της Δικαιοσύνης και των Δημοκρατικών Θεσμών και προσβάλλει ευθέως αυτούς, καπηλευόμενος, για ιδιοτελείς σκοπούς, ένα τραγικό συμβάν που ερευνάται από θεσμοθετημένα όργανα με στόχο την ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας και την απόδοση των ευθυνών.

Η προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και χρησιμοποίησής της στο πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων αποτελεί πρωτίστως αμφισβήτηση αλλά και ασέβεια προς τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της διάκρισης των εξουσιών, όταν δε τέτοιους είδους συμπεριφορές στοχεύουν στη φαλκίδευση του έργου της, στο βωμό προσωπικών επιδιώξεων, καθίσταται προφανής και κατά παράβαση του Συντάγματος ο κίνδυνος εκτροχιασμού από το κράτος δικαίου. Δυστυχώς, θα πρέπει για πολλοστή φορά να τονιστεί ότι οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων οφείλουν να σέβονται τη διάκριση των εξουσιών, το έργο των Δικαστικών και Εισαγγελικών λειτουργών και να μην προβαίνουν σε εμπρηστικές δηλώσεις, υπονομεύοντας με τον τρόπο αυτό το Θεσμό της Δικαιοσύνης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων

Αχιλλέας Ζήσης, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων

Κυριακή Κλιάμπα, Αντεισαγγελέας Εφετών, Γενική Γραμματέας Εισαγγελέων”

Μειοψηφία ΕνΔΕ: “Αποτελεί ύβρι στη Δημοκρατία και στους αγώνες που δόθηκαν

Έντονη ήταν κι η αντίδραση της μειοψηφίας της ΕνΔΕ σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ Εφέτης, ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης, ο Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδικης, ο Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Ιωάννης Ασπρογέρακας,Πρόεδρος Πρωτοδικών και η Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης.

Προκλητική χαρακτηρίζεται η δήλωση του Νικόλα Φαραντούρη στην ανακοίνωση και συγκεκριμένα αναφέρεται «Προκλητική αλλά και πρωτάκουστη είναι η ευχή  πολιτικού και υποψηφίου ευρωβουλευτή να πέσει  μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με παρέμβαση ενός ευρωπαϊκού δικαστικού οργάνου».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

“Η σύνδεση του ρόλου της Ευρωπαίας Εισαγγελέα στην πολιτική αντιπαράθεση της χώρας είναι απαράδεκτη και αποδοκιμαστέα. Ακόμα περισσότερο προκλητική αλλά και πρωτάκουστη είναι η ευχή  πολιτικού και υποψηφίου ευρωβουλευτή να πέσει  μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με παρέμβαση ενός ευρωπαϊκού δικαστικού οργάνου. Αποτελεί ύβρι στη Δημοκρατία και στους αγώνες που δόθηκαν από τον ελληνικό λαό μετά την μεταπολίτευση. Τέλος ενώ η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις είναι καλοδεχούμενη, η συλλήβδην απαξίωση του Αρείου Πάγου ως προς την νομική επάρκεια των ανώτατων Δικαστών, αποτελεί στρέβλωση της πραγματικότητας.

Μέλη του ΔΣ

Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ Εφέτης,

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης,

Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδικης,

Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών,

Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών,

Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης”

Επιμένει στις δηλώσεις του ο Ν.Φαραντούρης

Στον ΣΚΑΪ βρέθηκε  το πρωί της Πέμπτης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ανέφερε «Δεν έχω καταλάβει πού διαφωνούμε. Όταν η εισαγγελική έρευνα προάγει την αλήθεια ή φέρνει στο φως ζητήματα που αφορούν σκάνδαλα και εγκλήματα δε δημιουργούνται πολιτικές εξελίξεις;». Επίσης, πρόσθεσε ότι «η ευρωπαϊκή εισαγγελία έχει εισαγγελείς από όλα τα κράτη – μέλη, που όταν διαλευκάνουν υποθέσεις προχωράνε την έρευνά τους και εκθέτουν κυβερνήσεις που παρακωλύουν το έργο τους».»

Ενώ ερωτώμενος πως νιώθει για όσα είπαν στελέχη του κόμματος του είπε «Δεν νιώθω “αδειασμένος”, νιώθω ενισχυμένος απέναντι στην κοινωνία».

«Σας περνάει από το μυαλό ότι ο Άρειος Πάγος μπορεί να κάνει λάθος; Αυτό λέμε μπορεί να κάνει λάθος. Οι Ευρωπαίοι δικαστές συμπλέκουν και συνεργάζονται με τους εθνικούς εισαγγελείς. Αμφότεροι όταν διερευνούν σκάνδαλα και διαφωτίζουν πτυχές που συσκοτίζονται, μπορούν να οδηγήσουν σε εξελίξεις και παραιτήσεις της κυβέρνησης».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «βεβαίως ο λαός αποφασίζει» ενώ επέμεινε «ευχής έργον να παραιτήσει η Ευρωπαία εισαγγελία την κυβέρνηση εάν συσκοτίζει σκάνδαλα και εγκλήματα».

«Η ευρωπαϊκή εισαγγελία είναι θεσμικό όργανο που συμμετέχουν εισαγγελείς από όλα τα κράτη. Αν η έρευνα είτε του ευρωπαϊκού είτε του εθνικού εισαγγελέα οδηγήσει σε αποκαλύψεις που οδηγούν σε απομονιμοποίηση οποιαδήποτε κυβέρνηση, η λαϊκή ετυμηγορία είναι η αρμόδια», εξήγησε περαιτέρω ο Νικόλας Φαραντούρης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ