Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Μπαράζ πυρών δικαστών και εισαγγελέων κατά Α. Μπέου: “Απαξιωτικές, περιφρονητικές και ισοπεδωτικές δηλώσεις για το θεσμό της Δικαιοσύνης”

Προειδοποιούν με άσκηση όλων των νομίμων μέσων για να προστατευθούν οι λειτουργοί της.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μπαράζ πυρών δικαστών και εισαγγελέων κατά Α. Μπέου: “Απαξιωτικές, περιφρονητικές και ισοπεδωτικές δηλώσεις για το θεσμό της Δικαιοσύνης” (Unsplash/EUROKINISSI)

Πυρ ομαδόν από δικαστές και εισαγγελείς κατά Α. Μπέου, μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του δημάρχου Βόλου που στρέφονται κατά υπηρετούντων λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Τόσο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), όσο και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) έσπευσαν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους να καταδικάσουν το νέο «κρεσέντο» του Αχιλλέα Μπέου κάνοντας λόγο για απαξιωτικές, περιφρονητικές και ισοπεδωτικές δηλώσεις στις οποίες μάλιστα κατονομάζει και συγκεκριμένους λειτουργούς.

«Δεν είναι πρώτη φορά που ο δήμαρχος Βόλου βάλλει κατά των Δικαστικών Λειτουργών που υπηρετούν στο Πρωτοδικείο Βόλου. Διαχρονικά, με τις δηλώσεις του προσβάλλει τη Δικαιοσύνη, ενώ προσπαθεί να ακυρώσει και να απαξιώσει τους θεσμούς, να λοιδορήσει Δικαστικούς Λειτουργούς, να επιτελέσει δολοφονία χαρακτήρων. Με δημόσιο λόγο, ισοπεδωτικό και απαξιωτικό, κατά του πυλώνα του Κράτους Δικαίου, τη Δικαιοσύνη, το μόνο που αποδεικνύει είναι το ήθος του ανδρός που διοικεί την πόλη του Βόλου» τονίζει η ανακοίνωση της ΕνΔΕ.

Σε αυτήν η Ένωση εκφράζει την ανησυχία για αυτά τα «φαινόμενα παρακμής» και υπογραμμίζει πως «δεν θα ανεχθεί την απαξιωτική συμπεριφορά του δημάρχου Βόλου και θα ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα, ώστε να προστατεύσει τα μέλη της και το θεσμό της Δικαιοσύνης, το τελευταίο καταφύγιο των αδυνάτων στην αυθαιρεσία των ισχυρών».

ΕΕΕ: «Αήθεις πρακτικές, που υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες και γίνονται με προφανή υστερόβουλα κίνητρα κι επιδιώξεις»

Καταπέλτης είναι και η ΕΕΕ, όπου σημειώνει ότι «οι ύβρεις, οι προσβολές αλλά και η στοχοποίηση των λειτουργών της Δικαιοσύνης, ερειδόμενη σε προσωπικές προθέσεις, με απώτερο σκοπό τον εκφοβισμό τους και την αποθάρρυνσή τους κατά την νόμιμη άσκηση των καθηκόντων τους, αφενός μεν συνιστά σφοδρή και ανεπίτρεπτη παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου και της διάκρισης των λειτουργιών, διόλου ανεκτή για πρόσωπα που έχουν ταχθεί να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αφετέρου δε, ως πασίδηλα καταχρηστική συμπεριφορά, ενέχουσα κινδύνους για την κοινωνική συνοχή, ουδόλως ωφελεί και πρέπει να εκλείψει».

Η Ένωση με την ανακοίνωσή της «καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες αήθεις πρακτικές, που υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες και γίνονται με προφανή υστερόβουλα κίνητρα κι επιδιώξεις» και τονίζει πως «οι Έλληνες εισαγγελείς δεν επηρεάζονται από ευθείες ή έμμεσες απειλές, πιέσεις και εκφοβισμούς, από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται, αλλά ασκούν το λειτούργημά τους και θα συνεχίσουν να το πράττουν, με βάση τον νόμο και τη συνείδησή τους, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης στο καθήκον, με αυταπάρνηση και κυρίως με παρρησία, λειτουργώντας ως εγγυητές των ελευθεριών του πολίτη».

Δικαστές και εισαγγελείς κατά Μπέου

Eurokinissi

Πυρ ομαδόν από δικαστές και εισαγγελείς κατά Α. Μπέου: «Δεν είναι δικαιοσύνη αυτή, τέρμα αυτά που ξέρανε» οι απειλές σε συνέντευξή του

Αφορμή για την σφοδρή αντίδραση των Ενώσεων αποτέλεσαν οι νέες απειλητικές δηλώσεις κατά τη χθεσινή συνέντευξη που έδωσε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, μετά από δικαστική απόφαση με την οποία όπως φάνηκε διαφώνησε.

«Αυτή η απόφαση θα εκπέσει γιατί θα κριθεί σε δεύτερο βαθμό από δικαστές με ήθος, αξία και ακεραιότητα. Κουράστηκα από την λειτουργία της δικαιοσύνης σε αυτή την πόλη. Αλλά τι να πούμε … αρκετά έχω ταλαιπωρηθεί από την δικαιοσύνη και εάν υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να μιλήσει για την δικαιοσύνη σε αυτή την πόλη αυτός είμαι εγώ. Δεν είναι δικαιοσύνη αυτή όταν οι δικαστές λειτουργούν ως επίορκοι. Τέρμα αυτά που ξέρανε», δήλωσε σύμφωνα με το gegonota.news, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ακόμη και πως εισαγγελέας έκανε κατάχρηση εξουσίας και παρενέβη σε υπηρεσίες για να ασφαλτοστρωθεί δρόμος προς την κατοικία της, κατονομάζοντας τη συγκεκριμένη λειτουργό.

Το νέο… ξέσπασμα Μπέου ήρθε μετά την καταδίκη του πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ Αρη Σαββάκη που κρίθηκε ένοχος για συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Καταδικάστηκε με την ιδιότητα του πρώην πρόεδρου της ΔΕΥΑΜΒ μετά από μήνυση της ΕΡΓΗΛ.

«Ντροπή για τους δικαστές που δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και στρέφονται κατά ανθρώπων που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του Δήμου. Τι έκανε δηλαδή ο Σαββάκης… Δεν ντρέπεστε, εξυπηρετείτε ιδιωτικά συμφέροντα. Ο λόγος που τον τιμωρήσατε ήταν επειδή παραβίασε δικαστική απόφαση. Σωπάτε ρε… δικά σας είναι τα λεφτά; Ρωτήσατε εάν η ΔΕΥΑΜΒ είχε λεφτά;» είπε απευθυνόμενος στους δικαστές κατά τη συνέντευξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕνΔΕ

Δεν είναι πρώτη φορά που ο δήμαρχος Βόλου βάλλει κατά των Δικαστικών Λειτουργών που υπηρετούν στο Πρωτοδικείο Βόλου. Διαχρονικά, με τις δηλώσεις του προσβάλλει τη Δικαιοσύνη, ενώ προσπαθεί να ακυρώσει και να απαξιώσει τους θεσμούς, να λοιδορήσει Δικαστικούς Λειτουργούς, να επιτελέσει δολοφονία χαρακτήρων. Με δημόσιο λόγο, ισοπεδωτικό και απαξιωτικό, κατά του πυλώνα του Κράτους Δικαίου, τη Δικαιοσύνη, το μόνο που αποδεικνύει είναι το ήθος του ανδρός που διοικεί την πόλη του Βόλου. Ο ίδιος, πριν από λίγες ημέρες, χαρακτήρισε ως «κατάπτυστη» απόφαση του Αθλητικού Δικαστή, που επέβαλε τιμωρία για ρατσιστική επίθεση κατά τη διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου της super league, συμπεριφορά που εκθέτει τη χώρα, η οποία έχει ως θεμελιώδη, κατά το Σύνταγμα, αποστολή την προστασία και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και τη διαφύλαξη της αρχής της ισότητας.

Ο δήμαρχος Βόλου ενοχλείται από την αποτελεσματική, ανεξάρτητη και εγγυήτρια των δημοκρατικών ελευθεριών Δικαιοσύνη και ονειρεύεται αλλιώς τη λειτουργία των Θεσμών. Ας αναζητήσει το όνειρο του σε άλλη χώρα. Η Ελληνική Πολιτεία διέπεται από την Αρχή του Κράτους Δικαίου.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εκφράζοντας την ανησυχία της στα πιο πάνω φαινόμενα παρακμής, δεν θα ανεχθεί την απαξιωτική συμπεριφορά του δημάρχου Βόλου και θα ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα, ώστε να προστατεύσει τα μέλη της και το θεσμό της Δικαιοσύνης, το τελευταίο καταφύγιο των αδυνάτων στην αυθαιρεσία των ισχυρών.

Δικαστές και εισαγγελείς κατά Μπέου

FREEPIK

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Με αφορμή δημόσιες, απαξιωτικές και περιφρονητικές για το θεσμό της Δικαιοσύνης δηλώσεις του, γνωστού για την αμετροέπειά του, Δημάρχου Βόλου, με τις οποίες καταφέρεται με σκαιότητα σε βάρος των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που υπηρετούν στο Βόλο, και επιπλέον στοχοποιεί συγκεκριμένη εισαγγελική λειτουργό, που υπηρετεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, στρεφόμενος ονομαστικά κατ’ αυτής, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες αήθεις πρακτικές, που υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες και γίνονται με προφανή υστερόβουλα κίνητρα κι επιδιώξεις, και τονίζει ότι οι ύβρεις, οι προσβολές αλλά και η στοχοποίηση των λειτουργών της Δικαιοσύνης, ερειδόμενη σε προσωπικές προθέσεις, με απώτερο σκοπό τον εκφοβισμό τους και την αποθάρρυνσή τους κατά την νόμιμη άσκηση των καθηκόντων τους, αφενός μεν συνιστά σφοδρή και ανεπίτρεπτη παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου και της διάκρισης των λειτουργιών, διόλου ανεκτή για πρόσωπα που έχουν ταχθεί να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, αφετέρου δε, ως πασίδηλα καταχρηστική συμπεριφορά, ενέχουσα κινδύνους για την κοινωνική συνοχή, ουδόλως ωφελεί και πρέπει να εκλείψει.

 Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπογραμμίζει και πάλι ότι τέτοιου είδους πρακτικές δεν πρόκειται να επιφέρουν τις επιδιωκόμενες παρενέργειες, δηλαδή τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την εισαγγελική αρχή και τη Δικαιοσύνη εν γένει, καθόσον οι Έλληνες εισαγγελείς δεν επηρεάζονται από ευθείες ή έμμεσες απειλές, πιέσεις και εκφοβισμούς, από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται, αλλά ασκούν το λειτούργημά τους και θα συνεχίσουν να το πράττουν, με βάση τον νόμο και τη συνείδησή τους, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης στο καθήκον, με αυταπάρνηση και κυρίως με παρρησία, λειτουργώντας ως εγγυητές των ελευθεριών του πολίτη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ