Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

“Μπίζνες” παράνομων συνταγογραφήσεων ναρκωτικών σκευασμάτων: 50 γιατροί και 2 φαρμακοποιοί εμπλέκονται στο κύκλωμα – Ξεκίνησαν οι απολογίες

160 συνταγές μέσα σε μία μέρα είχε γράψει ένας από τους κατηγορούμενους γιατρούς! Πώς αποκαλύφθηκε η δράση τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Μπίζνες” παράνομων συνταγογραφήσεων ναρκωτικών σκευασμάτων: 50 γιατροί και 2 φαρμακοποιοί εμπλέκονται στο κύκλωμα – Ξεκίνησαν οι απολογίες unsplash

Το κατώφλι της 4ης Ανακρίτριας Ναρκωτικών Αθηνών έχουν ξεκινήσει να περνούν οι κατηγορούμενοι για παράνομες συνταγογραφήσεις ναρκωτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η κατηγορία που βαρύνει κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους είναι πως “με την ιδιότητα του ιατρού εξέδιδες ιατρικές συνταγές για χορήγηση ναρκωτικών, εν γνώσει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ιατρική ένδειξη ή χορήγησες φάρμακα τα οποία περιέχουν με οποιαδήποτε μορφή ναρκωτικά, γνωρίζοντας ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν για παρασκευή ή διακίνηση ναρκωτικών“.

Πρόκειται, όπως αναφέρει η realnews.gr, για 50 γιατρούς και ένα ζευγάρι φαρμακοποιών, που διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις έρευνες προέκυψε ότι σε διάστημα μίας τετραετίας – από το 2013 έως το 2016 – το συγκεκριμένο φαρμακείο είχε προμηθευτεί, 157.000 κουτιά των επίμαχων σκευασμάτων (Vulbegal και Hipnosedon), χωρίς να παρουσιάζει αντίστοιχη κίνηση στα άλλα φάρμακα.

Βόλος σεξουαλική παρενόχληση

freepik

Την ίδια ώρα, ένας γιατρός εμφανίζεται να έχει δώσει 160 συνταγές μέσα σε μία μέρα και κάποιος άλλος να έχει συνταγογραφήσει 29 κουτιά ανά συνταγή όταν το επιτρεπόμενο όριο μηνιαίως είναι 1 κουτί Vulbegal και 2 κουτιά Hipnosedon. Ενώ και άλλος γιατρός έγραψε συνταγές μέσα σε ένα μήνα 99 συσκευασιών του σκευάσματος Vulbegal στον ίδιο ασθενή.

Η υπόθεση αφορά μία πολύχρονη έρευνα η οποία ξεκίνησε το 2014 μετά από μία ανώνυμη καταγγελία σε βάρος ενός και μόνο γιατρού ο οποίος φερόταν να λαμβάνει 50 ευρώ για κάθε παράνομη συνταγή που χορηγούσε. Ο συγκεκριμένος, όπως και αυτός που λάμβανε τις παράνομες συνταγές με σκοπό, σύμφωνα με την καταγγελία, να τα διακινεί σε τοξικομανείς, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν.

Άνοιξε ξανά το 2017 η υπόθεση για τις παράνομες συνταγογραφήσεις

Το 2017 όμως το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) λαμβάνει εντολή να ελέγξει και το ζευγάρι φαρμακοποιών οι οποίοι εκτελούσαν τις συνταγές και συστεγάζονταν σε φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας.

Προχωράει σε έλεγχο όλων των συνταγών που εκτέλεσε το εν λόγω φαρμακείο (και από άλλους γιατρούς δηλαδή) οι οποίες αφορούσαν τα δύο συγκεκριμένα ναρκωτικά φάρμακα το Vulbegal και το Hipnosedon.

Η εντολή ελέγχου δόθηκε καθώς προέκυψαν υπόνοιες κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, με δεδομένο ότι όλες οι συνταγές είχαν εκτελεστεί στο ίδιο φαρμακείο, παρόλο που πλήθος συνταγών προέρχονταν από γιατρούς που δραστηριοποιούνταν σε άλλες περιοχές, πολύ μακριά από το κέντρο της Αθήνας, όπως π.χ. στο Κερατσίνι.

Ρόδος ναρκωτικά

freepik

Συγκεκριμένα στην Έκθεση Ελέγχου του πρώην ΣΕΥΥΠ (νυν Εθνική Αρχή Διαφάνειας) αναφερόταν μεταξύ άλλων πως το επίμαχο φαρμακείο είχε προμηθευτεί, μέσα σε μία τετραετία (2013-16) 157.000 κουτιά Vulbegal και Hipnosedon , χωρίς να παρουσιάζει αντίστοιχη κίνηση στα άλλα φάρμακα.

Οι ελεγκτές κατά την έρευνά τους δέσμευσαν και έλεγξαν δειγματοληπτικά 670 από τις συνταγές. Εξ αυτών μόνο οι 40 ήταν νόμιμες καθώς στις υπόλοιπες 630 είχε γίνει υπέρβαση της προβλεπόμενης μέγιστης ημερήσιας επιτρεπόμενης δόσης. Μάλιστα, δέκα γιατροί εμφανίζονταν να έχουν συνταγογραφήσει το 81% των ελεγχόμενων συνταγών.

Οι κατηγορούμενοι πάντως αρνούνται όσα τους αποδίδονται. Όπως δηλώνει ο δικηγόρος ενός εξ αυτών, Στάθης Μητσοκάλης: «Όλα τα φάρμακα, τα οποία χορήγησε ο ιατρός-εντολέας μου, έχουν συνταγογραφηθεί σύμφωνα με τις θεραπευτικές ανάγκες του ασθενή και γι’ αυτό αφέθηκε ελεύθερος από τον ανακριτή».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ